Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +10 °C
Smidzinošs lietus
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Policija: mātei bija delīrijs

Policijas lēmums izbeigt kriminālprocesu un atbrīvot Rēzeknē dzīvojošo sievieti, kura maija sākumā ilgstošas alkohola lietošanas izraisītā neadekvātā stāvoklī trīsgadīgā dēla klātbūtnē sadūra un sakropļoja savu piecus mēnešus veco meitu, ļoti pārsteidzis Rēzeknes pilsētas bāriņtiesu, kas tagad domā par nākamajiem soļiem.

Māte ir atbrīvota, viņai nav piemēroti nekādi ierobežojumi, viņai arī nav nekādu pienākumu ārstēties no alkohola atkarības. Aprūpes tiesības uz bērniem mātei atņemtas, taču, kamēr viņa nav sākusi domāt par bērnu atgūšanu, bāriņtiesa nolēmusi nekavējoties sniegt tiesā prasību atņemt arī aizgādības tiesības.

«Tas notika ilgstošas alkohola lietošanas izraisīta delīrija stāvoklī, sievietei sākās redzes un dzirdes halucinācijas. Viņai likās, ka bērnā ir iemiesojies nelabais, un viņa gribēja nelabo izdzīt,» stāsta Elmārs Sondors, Valsts policijas Rēzeknes iecirkņa inspektors, pamatojoties uz tiesu psihiatrijas eksperta atzinumu. Ar asu priekšmetu sieviete bērnam bija dūrusi sejā, kaklā, krūškurvī, vēderā. Miesas bojājumus mediķi pēcāk vērtēja kā dzīvībai ļoti bīstamus. Sievieti apturējis un centies nomierināt viņas tēvs, pie kura viņa bija viesojusies ar bērniem.

Kā stāsta E. Sondors, tiesu psihiatrijas eksperts atzinis, ka «noziedzīgais nodarījums bija veikts saistībā ar alkohola lietošanu, viņa nebija pieskaitāma». Taču piespiedu ārstēšanās sievietei neesot nepieciešama, jo eksperts norādīja, ka viņa sabiedrībai nav bīstama. «Likums piespiedu ārstēšanos no alkoholisma neparedz. Ja persona vēlas, var brīvprātīgi to darīt,» piebilst E. Sondors. Kriminālprocess ir izbeigts, kopš 22. jūnija sievietei nav piemēroti nekādi drošības līdzekļi. Rēzeknes bāriņtiesas priekšsēdētāja Aija Mejere par to saka - ne tikai mani, jebkuru Rēzeknē pārsteidz tas, ka sieviete tagad ir uz brīvām kājām, atbrīvota no jebkādas atbildības.

Abi bērni - cietusī meitiņa un viņas brālis - šobrīd dzīvo pie viņu tēva vecākiem. Par aizbildni bāriņtiesa iecēlusi vecomāti. «Bērniem viņi nodrošina ļoti labus apstākļus,» saka A. Mejere. Arī tēvam, ne tikai mātei, atņemtas aprūpes tiesības. Tēvs, kurš kopā ar bērniem nedzīvoja, bāriņtiesai teicis, ka nevarot uzņemties mazu bērnu aprūpi. Pagaidām bērnu māte bāriņtiesā ar vēlmi satikt bērnus neesot vērsusies. «Caur vīru ir zvanījusi vecaimātei, teikusi, ka grib redzēt bērnu. Vecāmāte satraucas, kāda būtu bērnu reakcija,» saka A. Mejere. Bāriņtiesa nolēmusi tiesas ceļā atņemt aizgādības tiesības uz bērniem mātei. Sadurtajai meitenītei vēl priekšā ilgstoša ārstēšanās, viņa regulāri jāved pie ārsta uz konsultācijām un brūču pārsiešanu, saka A. Mejere. Bērnam ir ļoti sakropļota seja, būs nepieciešamas arī plastiskās operācijas.

Providus krimināltiesību eksperts Andrejs Judins, nekomentējot konkrēto lietu, par šādiem gadījumiem saka - «šādām lietām, kur bijis liels apdraudējums dzīvībai, jāpieiet ļoti rūpīgi, jāanalizē, lai būtu dziļa pārliecība, ka tas vairs neatkārtosies». Vienmēr bažu gadījumos policija var prasīt atkārtotu ekspertīzi vai nodot lietas materiālus tiesai, kas lemtu par medicīniska rakstura piespiedu līdzekļu piemērošanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Starp populistiem un politikas "sanitāro kordonu"

Vēlēšanu gads Lietuvā sasniedzis kulmināciju – šīs nedēļas nogalē kaimiņvalsts pilsoņi jau trešo reizi šajā gadā tika aicināti uz vēlēšanām. Maijā tika vēlēts prezidents, šo amatu saglabājot līdzši...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?