Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +11 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 8. oktobris
Aina, Anete

Pretojas idejai par balsošanu tur, kur strādā

Iecere dot iespēju pašvaldību vēlēšanās balsot arī tajā novadā vai pilsētā, kurā vēlētājs strādā, līdz nākamajām vietējām vēlēšanām 2017. gada vasarā var neīstenoties. Novembra sākumā grozījumus Pašvaldību vēlēšanu likumā pieteica Vilnis Ķirsis (Vienotība), tos bija parakstījuši gan valdošo partiju, gan labējās opozīcijas deputāti. Rīgas domes vadība šo iniciatīvu uztver tikai kā centienus mainīt spēku samēru Rīgas domē par labu latviskajām partijām. V. Ķirsis priekšlikumā saredz iespēju palielināt vēlētāju aktivitāti.

Pagājušajā nedēļā izmaiņas likumā, kas bija iesniegtas jau pērnajā rudenī, skatīja Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija. Tā lēmumu pieņemšanu par projekta tālāko virzību atlika līdz brīdim, kad būs saņēmusi Finanšu ministrijas un Latvijas Pašvaldību savienības atzinumus, jo komisijas sēdē izskanēja bažas, vai šo normu varēs praktiski īstenot un cik liels finansējums tam būtu nepieciešams valsts budžetā.

Pašvaldību vēlēšanu likums nosaka, ka pilsoņi var balsot tajā pašvaldībā, kur ir viņu deklarētā dzīvesvieta vai nekustamais īpašums. Tās ir pašvaldības, kurām viņi maksā nodokļus, un tāpēc šiem cilvēkiem varētu būt svarīgi, kas ir pie varas attiecīgajā novadā vai pilsētā. Ja likumā būtu noteikts, ka ieņēmumi no iedzīvotāju ienākuma nodokļa dalās uz pusēm - 50% saņem pašvaldība, kurā ir deklarētā dzīvesvieta, bet 50% nonāk tur, kur cilvēks strādā -, tad varētu dot iespēju vēlētājiem izvēlēties, kuras pašvaldības vēlēšanās piedalīties, Dienai sacīja Rīgas mērs Nils Ušakovs (Saskaņa) un vicemērs Andris Ameriks (Gods kalpot Rīgai).

Lielo pilsētu asociācija savulaik minēto ienākumu pārdali starp pašvaldībām bija rosinājusi, bet tā tikusi noraidīta ar argumentu, ka to praktiski būtu grūti administrēt. Pēc N. Ušakova domām, tas esot nožēlojami, ka tiekot speciāli gatavoti grozījumi likumā, lai nomainītu Rīgas domes koalīciju. Kā zināms, galvaspilsētā strādā daudzi cilvēki, kuri ir deklarēti Pierīgas novados, Ogrē, Jelgavā un vēl tālākās pašvaldībās. Ja viņiem būtu iespēja balsot par Rīgas domes vēlēšanām pieteiktajiem sarakstiem, spēku samērs pašvaldībā varētu mainīties. N. Ušakovs un A. Ameriks arī izteica neizpratni, kā tehniski būtu iespējams šo piedāvājumu īstenot, jo ir cilvēki, kuri strādā vairākās darbavietās, kas atrodas katra savā pašvaldībā.

Līdzīgas šaubas izskanēja arī Rīgas mēra partijas biedra Sergeja Dolgopolova vadītās Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēdē, kurā par to runāja Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētājs Arnis Cimdars. Viņš minēja vairākas problēmas. Piemēram, nav skaidrs, kā varēs pierādīt ziņu patiesumu par norādīto darbavietu. Tādā gadījumā būšot jāizveido speciāla institūcija, kas ar to nodarbosies. Daudziem uzņēmumiem ir filiāles visā Latvijā. Iniciatīvas pieteicējs V. Ķirsis atgādināja, ka kandidēt vietējās vēlēšanās var arī tajās pašvaldībās, kurās topošais politiķis strādā, bet atsevišķos gadījumos viņi nevarot paši par sevi nobalsot. Tāpēc esot nepieciešams šīs tiesības līdzsvarot. Tāda kārtība esot arī citās valstīs, piemēram, Polijā jauniešiem ir iespēja balsot arī tur, kur studē. Ja CVK var pārbaudīt ziņas par kandidātu darbavietu, tad esot jābūt iespējai arī konstatēt vēlētāju sniegto informāciju par to. A. Cimdars atgādināja, ka kandidātu skaits ir ievērojami mazāks nekā potenciālo vēlētāju, kuri varētu vēlēties izmantot šādu iespēju. Jāatgādina, ka vietējās vēlēšanās tiek izmantots vēlētāju reģistrs.

V. Ķirsis iesniegtos grozījumus likumā aizstāvēja, atgādinot arī par zemo vēlētāju aktivitāti pašvaldību vēlēšanās, kas no 61,9% 2001. gadā esot noslīdējusi līdz 45,9% 2013. gadā. Tas tā esot arī tāpēc, ka daudzi cilvēki nedzīvo un nestrādā tur, kur ir deklarējušies. Jānis Tutins (Saskaņa) aicināja priekšlikuma autorus padomāt par tālajiem Latgales novadiem, kuros tad vēlētāju aktivitāte būšot vēl zemāka, jo daudzi braucot strādāt citur. Līdzīgu viedokli komisijas sēdē izteica Ainārs Mežulis (ZZS), kurš piekrīt, ka iniciatīva ir vērsta pret lielajām pilsētām. Viņaprāt, arī šeit varot būt mēģinājumi meklēt dažādas metodes, lai ietekmētu vēlēšanu rezultātu, piemēram, kāds aktīvs uzņēmuma vadītājs varētu savest strādniekus no citām pašvaldībām, lai par viņu nobalso.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?