Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Purvīša lieliskais astoņnieks

«Purvīša balva šobrīd ir viens no spilgtākajiem mecenātisma paraugiem Latvijā,» šādiem vārdiem, publiskojot Purvīša balvas 2013 astoņu finālistu vārdus, SIA Alfor valdes priekšsēdētāja Jāņa Zuzāna vizuālās mākslas atbalstu raksturoja Latvijas Mākslas muzeja direktore Māra Lāce. Tas ir lielākais notikums vizuālajā mākslā divu gadu periodā, kad vienam māksliniekam žūrija piešķir 20 000 latu (ieskaitot nodokļus) vērto Purvīša balvu (PB).

Pirmā to saņēma Katrīna Neiburga par videodarbu Solitude (2009), otrais - Kristaps Ģelzis par personālizstādi Varbūt (2011). «Kļūstam aizvien prasīgāki, aizvien padziļināti izpētoši,» secināja J. Zuzāns. Viņaprāt, «nav cita veida un formas, kā varētu laikmetīgo mākslas procesu savienot vienotā plūsmā un kopainā». Arī tāpēc, ka viņa vērojumā «mecenātisms šobrīd Latvijā attīstās ļoti neaktīvi».

Harmonisks sastāvs

Trešās Purvīša balvas laureātu astoņnieku - vīru iznācienu - M. Lāce raksturoja kā «ļoti harmonisku un līdzsvarotu sastāvu ar stabilu stabilitātes garantu». Divu gadu laikā Purvīša balvas neatkarīgo ekspertu darba grupā darbojās LNMM Latvijas Vizuālās mākslas departamenta vadītāja Ginta Gerharde-Upeniece, LNMM izstāžu kuratore Irēna Bužinska, LNMM Latvijas Dekoratīvās mākslas un dizaina departamenta vadītāja Inese Baranovska, mākslas kritiķis Vilnis Vējš, mākslas kritiķis Jānis Borgs, Laikmetīgās mākslas centra direktore Solvita Krese un mākslas zinātniece, izdevniecības Neputns galvenā redaktore Laima Slava. «Strādāt bija salīdzinoši viegli, jo bija iespējams strādāt noteiktā sapratnes līmenī,» žūrijas darbu raksturoja mākslas zinātniece L. Slava. Spriedumi un diskusijas bijušas profesionālas, ne tikai «man patīk vai es neciešu» līmenī. Pašu pēdējo lēmumu par astoņiem kandidātiem gan pieņemt vairs nav bijis tik viegli.

Gada nogalē darbu sāks Purvīša balvas 2015 jaunie eksperti, kas izvērtēs vizuālās mākslas notikumus 2013.- 2014. gadā: LNMM XX gs. 2. puses-XXI gs. kolekciju un zinātniskās izpētes nodaļas Arsenāls vadītāja Elita Ansone, mākslas zinātniece, kuratore un kritiķe Ieva Kulakova, mākslas zinātniece Stella Pelše, mākslas zinātniece, LNMM Laikmetīgās mākslas kolekcijas glabātāja Astrīda Rogule, kinorežisors, teorētiķis Dāvis Sīmanis, literāts, mākslas un kultūras interneta portāla www.arterritory.com krievu redakcijas galvenais redaktors, mākslas zinātniece Ramona Umblija. Viņu darbības nolikumā būs izmaiņas. Turpmāk katrs eksperts ceturksnī varēs izvirzīt apspriešanai ne vairāk kā trīs mākslinieku/mākslinieku grupu veikumus, arī nominēt ceturksnī varēs tikai trīs.

15. februāra paziņojums

Purvīša balvas 2013 laureāts tiks nosaukts 2013. gada 15. februārī, atklājot visu astoņu kandidātu izstādi. Vienu laureātu no astoņiem izvēlēsies īpaši sasaukta starptautiska žūrija: Latvijas Nacionālā mākslas muzeja direktore Māra Lāce, SIA Alfor valdes priekšsēdētājs Jānis Zuzāns, kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende, Dr. habil. art. Latvijas Mākslas akadēmijas profesors Eduards Kļaviņš, mākslas kuratore un kritiķe Inga Šteimane, laikmetīgās mākslas kritikas un teorijas žurnāla Hudožestvennij žurnal galvenais redaktors, mākslas kurators un kritiķis Viktors Miziano (Krievija), galerijas Regina direktore Nadja Totskaja (Krievija), laikmetīgās mākslas kritiķis Akille Bonito Oliva (Itālija) un privātā fonda Mūsdienu mākslas centrs direktore Irina Vītola. Purvīša balvas 2013 izstādes kuratore Daiga Rudzāte uzsver, ka šogad, lietojot laikmetīgo valodu, izveidota Purvīša balvas notikumu «pakete» - paralēli laureātu izstādei klajā nāks apjomīgs izdevums latviešu, krievu un angļu valodā 2007-2012. Latvijas laikmetīgā māksla. Purvīša balva. Izdevums ir Latvijas šodienas mākslas procesu dokumentācija sešu gadu periodā. Tajā iekļauti 87 mākslinieki, kuru sniegumu izcēluši eksperti kā būtiskas Latvijas mākslas parādības. Purvīša balvas pasniegšanas dienā, 15. februārī, plkst. 11 mākslas muzeja Rīgas birža Konferenču zālē ietekmīgi laikmetīgās mākslas kritiķi un kuratori spriedīs par laikmetīgās mākslas procesa virzību, īpaši akcentējot kritiķu, galeristu, kultūras institūciju, žurnālistu un mārketinga speciālistu lomu.

Vaicāta, cik starptautiskajai žūrijai būs laika izveidot personīgākas attiecības ar finālistu darbiem, kuratore Daiga Rudzāte stāsta, ka par to ir padomāts. Jau šonedēļ starptautiskie eksperti saņems mākslinieku portfolio un darbu reprodukcijas. 15. februārī no plkst. 11 laureātu izstāde skatītājiem būs slēgta, un līdz Purvīša balvas 2013 laureāta paziņošanas brīdim tā pilnībā būs žūrijas rīcībā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Purvīša balvas 2013 kandidāti

* Andris Breže par izstādi Miera dzīve galerijā Alma (05.10.2012.-09.01.2013.);
* Miķelis Fišers par izstādi Lielviela Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) izstāžu zālē Arsenāls (29.11.2012.- 20.01.2013.)
* Ivars Drulle par personālizstādi Balstīts uz patiesiem notikumiem galerijā Alma (28.04.- 10.06.2011.)
*Andris Eglītis par personālizstādi Zemes darbi Mūkusalas mākslas salonā (02.09.-08.10. 2011.)
*Gļebs Panteļejevs par personālizstādi Ornitoloģija Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā (09.09.-23.10.2011.)
* Krišs Salmanis par izstādi Uzticēšanās trauslums galerijā Alma (28.05.-27.07.2012.) un par videodarbu Garā diena Laikmetīgās mākslas festivālā Survival Kit 4 (06.09.-16.09.2012.)
* Andrejs Grants par personālizstādi Fotogrāfijas 1980-2010 Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā (01.04.-22.05.2011.)
* Harijs Brants par zīmējumu izstādi Portreti galerijā Māksla XO (09.06.-05.07. 2011.)

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Provocējošā patiesība

Izaicināt skatītājus un dalīties savās sāpēs un pārdomās ir mērķi, kurus izvirza un sasniedz Vadims Bogdanovs monoizrādē Cilvēks un tirāns.

Pārmaiņu laika brīnumi

Pēc Rīgas Daugavas futbola meistarkomandas, kas vēl astoņdesmito gadu vidū izpelnījās lielu Latvijas sporta līdzjutēju atzinību, mūsu futbolā uz brīdi iestājās panīkums, līdz notika vēsturiskais pavē...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?