Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Otrdiena, 8. oktobris
Aina, Anete

Referendums, kas var satricināt ES

Divus mēnešus pirms balsojuma, kurā Lielbritānijas iedzīvotāji izlems, vai izstāties no Eiropas Savienības (ES), pavisam netālu - Nīderlandē - trešdien notiks referendums, kura iznākums var pamatīgi satricināt krīžu nomocīto bloku. Nīderlandieši balsos, lai atbalstītu vai noraidītu 2014. gadā ES un Ukrainas noslēgto asociācijas līgumu, kas paredz padziļināt divpusējo ekonomisko un politisko sadarbību. Pārējās 27 ES dalībvalstis vienošanos jau ir ratificējušas.

Balsojumam ir tikai konsultatīva nozīme, bet izskan satraukuma pilni viedokļi, ka gadījumā, ja nīderlandieši neatbalstīs asociācijas līgumu, referenduma iznākumu savā labā var izmantot eiroskeptiķi, it īpaši Lielbritānijā, kā arī Krievija, kas neslēpj negatīvo attieksmi pret Ukrainas tuvināšanos ES.

Vēlas ietekmēt ES

Nīderlandes parlaments jau aizvadītajā vasarā ratificēja ES un Ukrainas asociācijas līgumu, ko pēc tam izsludināja arī karalis.

Tomēr Nīderlandē populārs blogs, kas ir pazīstams ar provokatīvu saturu, pagājušajā gadā apvienoja spēkus ar divām eiroskeptiķu organizācijām, kuras iepriekš ir centušās pārliecināt parlamentāriešus sarīkot referendumu par Nīderlandes palikšanu/izstāšanos no ES, un internetā sarīkoja parakstu vākšanas kampaņu, lai ierosinātu referendumu. Tās laikā tika savākts krietni vairāk par nepieciešamajiem 300 tūkstošiem parakstu.

Šī būs pirmā reize, kad Nīderlandē notiks pilsoņu iniciēts balsojumus. Tas iespējams, jo pirms dažiem gadiem tika pieņemts likumam, kas paredz, ka iedzīvotāji var ierosināt nesaistošu referendumu par atsevišķiem likumiem un līgumiem, kurus jau ir apstiprinājis likumdevējs.

Referenduma ierosinātāji apgalvo, ka iedzīvotājiem ir jābūt lielākai teikšanai par ES pieņemtajiem lēmumiem, un atzīst - ES vienošanās ar Ukrainu ir tikai iegansts, lai nīderlandiešiem «reizi par visām reizēm būtu iespēja paust savas domas par Eiropas lēmumiem». «Vienošanās ar Ukrainu ir simptoms visam negatīvajam ES,» viens no referenduma iniciatoriem Tjerī Bodē sacīja izdevumam The Wall Street Journal.

Vēlētāju aptaujas nav ieviesušais skaidrību, kāds varētu būt referenduma iznākums. Viss liecina, ka vienā vai otrā gadījumā balsojuma rezultātu izšķirs niecīgs balsu pārsvars. Šeit gan jāņem vērā, ka balsojums tiks uzskatīts par notikušu, ja tajā piedalīsies kā minimums 30% balsstiesīgo. Šī iemesla dēļ daļa vēlētāju nolēmuši nebalsot. «Es atbalstu vienošanos, bet, ja es balsošu, tad tie idioti sasniegs 30% slieksni,» skolotāja Janeke Visere sacīja ziņu aģentūrai DPA.

Cerība eiroskeptiķiem

Nav īsti skaidrs, kas notiks, ja referendumā tiks sasniegts kvorums un vairākums nobalsos pret ES un Ukrainas vienošanās ratifikāciju. Izmaiņu ieviešanai līgumā vajadzētu rīkot jaunas sarunas starp Briseli un Kijevu, bet panāktā vienošanās vēlreiz būtu jāratificē visām 28 ES dalībvalstīm. Eiropas Komisijas prezidents Žans Klods Junkers paziņojis, ka asociācijas līgumam negatīvs iznākums destabilizēs ES: «Tas pavērs durvis uz lielu kontinentālu krīzi.»

«Nē» uzvara būtu milzīgs trieciens Nīderlandes premjerministram Markam Rutem, kura vadītā centriski labējo un kreiso koalīcijas valdība pašlaik ir atbildīga par valsts prezidentūru ES Padomē. Premjers mudinājis nīderlandiešus atbalstīt asociācijas vienošanos, kas veicināšot eksportu un palīdzēšot stabilizēt Ukrainas ekonomiku un demokrātiju.

ES amatpersonas norādījušas, ka nīderlandiešu «nē» asociācijas līgumam palīdzētu eiroskeptiskajām partijām visā Eiropā, bet jo īpaši Lielbritānijā, kur 23. jūnijā notiks referendums var valsts turpmāku dalību blokā. Apvienotās Karalistes Neatkarības partijas vadītājs Naidžels Farādžs paziņojis, ka nīderlandiešu balsojums pret vienošanos iedrošinātu arī britu vēlētājus. «Tā būtu zīme, ka eiroskepticisms pieaug ne vien mūsu valstī, bet arī citur,» N. Farādžu citē Reuters.

Līguma atbalstītāji uzskata, ka tā noraidīšana būtu Krievijas uzvara. «No ģeopolitiskā viedokļa ir svarīgi paziņot Vladimiram Putinam, ka viņš nedrīkst jaukties citu valstu darīšanās,» uzskata bijušais Nīderlandes premjers Jāps de Hops Shefers.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Latvija ir sekundārais mērķis šajā operācijā

Par riskiem, ko rada Latvijas ieraušana FDD orķestrētajos krievu opozīcijas karos, par sarkanajiem karodziņiem, kas neizlēca, un par to, kā neitralizēt neērto situāciju ar Hodorkovsk...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?