Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Saista Norvēģijas bagātība

Lai veicinātu jau tā veiksmīgo sadarbību ekonomikā un aizsardzībā, ko slavē Norvēģijas amatpersonas, pagājušajā nedēļā prezidents Andris Bērziņš kopā ar ministriem un paprāvu uzņēmēju svītu devās divas dienas ilgā vizītē uz fjordu un naftas zemi. Vizīte sākās ar svinīgu ceremoniju, kurā A. Bērziņš tikās ar 78 gadus veco karali Haraldu V; lai gan bija auksts un lietains laiks, tika veikta arī tradicionālā godasardzes inspekcija un vainagu nolikšana pie nacionālā pieminekļa Ākešhusas cietoksnī.

Norvēģu maki interesē

Pēc svinīgās daļas delegācija devās uz Norvēģijas-Latvijas biznesa forumu - atklāšanā DNB bankas viceprezidents Zigfrīds Andersons slavēja Latviju, sakot, ka ieguldīt ir izdevīgi, jo ir ērta loģistika un iespēja atrast perspektīvas nišas. Atsaucoties uz Krievijas finanšu krīzi, viņš pauda pārliecību, ka latviešiem piemīt spēja ātri reaģēt uz pārmaiņām. IT uzņēmuma VISMA vadītājs Eisteins Muans paziņoja, ka viens latviešu programmētājs ir triju indiešu vērts, tā viņš skaidroja, kāpēc izvēlējies IT firmai netipisku praksi un atvēris filiāli Austrumeiropā (Latvijā un Rumānijā - red.), nevis Indijā.

Ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) vēlāk Dienai skaidroja, ka galvenā Norvēģijas interese ir lētais, bet kvalificētais latviešu darbaspēks. Viņasprāt, attiecības starp valstīm, kuru ekonomiskais līmenis tik ļoti atšķiras, vienmēr ir interesantas, «jo ir tāds savienoto trauku princips» - mazāk attīstītā valsts būs lielākā ieguvēja.

Pašlaik Latvijā darbojas vairāk nekā 300 norvēģu uzņēmumu, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras direktors Andris Ozols uzskata, ka tie nebūt nav griesti, un aicināja arī citus uzņēmējus ieguldīt Latvijā. D. Reizniece-Ozola vizītes laikā tikās ar Statoil pārstāvjiem, lai apspriestos par dabasgāzes piegādēm Latvijai, zināms, ka uzņēmums jau sadarbojas ar lietuviešiem. Statoil ir «teorētiski gatavs» runāt par gāzes piegādēm arī citām Baltijas valstīm. Par cenu gan runāt vēl esot pāragri.

Pēc biznesa foruma prezidents kopā ar karalisko ģimeni ieturēja pusdienas, un gan viņš, gan ministri devās tikties ar norvēģu amatpersonām - premjerministre Ērna Sūlberga uzsvēra Latvijas kā partnera svarīgumu, piebilstot, ka tas aktuāli ir it sevišķi tagad, «kad Latvija ir prezidējoša valsts», viņa kā lieliskus piemērus minēja gan uzņēmēju sadarbību, gan militārās attiecības.

Militārie draugi

Otrā vizītes diena bija veltīta aizsardzības jautājumiem - aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis (ZZS) pateicās norvēģiem par palīdzību Latvijai jau kopš 90. gadiem. Arī šobrīd sadarbība turpinās, R. Vējonis Latvijas Televīzijai sacīja, ka, iespējams, tieši no norvēģiem iepirksim pretgaisa un prettanku aizsardzības sistēmas.

Lai demonstrētu Norvēģijas bruņoto spēku prasmes cīņā ar terorismu uz ūdens, specvienības karavīri triecienā ieņēma laivu, uz kuras atradās prezidents un delegācijas dalībnieki, rādot, kā notiktu ķīlnieku glābšanas operācija.

Pēc «glābšanas operācijas» sākšanas specvienības karavīri, bruņoti ar ieročiem, aiz maskām slēptām sejām, ātrāk nekā minūtē ieņēma «teroristu sagrābto» kuģi. Tiesa gan, sliktā laika dēļ prezidentam netika parādīts desants no helikopteriem. Glābšanas operācijā piedalījās arī Latvijas kareivis, kurš vēlāk paskaidroja, ka šāda operācija ir «viens no daudzajiem treniņiem, kas regulāri tiek veikti». Nacionālo bruņoto spēku komandieris Raimonds Graube pauda gandarījumu, ka latviešiem ir iespēja apgūt ostu valstij svarīgās prasmes.

«Norvēģija kopš Latvijas pievienošanās NATO ir kļuvusi par lielisku partneri,» sacīja bruņoto spēku komandieris admirālis Hokons Brūns-Hansens, pieminot abu valstu sadarbību ne tikai Baltijas jūrā, bet arī plecu pie pleca Afganistānā. Viņš uzslavēja latviešu profesionalitāti.

Latvijas mājas darbi

Pēc militāro paraugdemonstrējumu vērošanas prezidents Latvijas vēstniecības telpās tikās ar vietējiem latviešiem, apvaicājoties par tautiešu dzīvi bagātajā Skandināvijas valstī.

Savukārt noslēdzot vizīti, viņš žurnālistiem uzsvēra, ka sadarbība ar Norvēģiju enerģētikas jomā «ir viens no ceļiem», tomēr šī «sadarbība var būt komerciāla, nevis politiska». Tādēļ A. Bērziņš uzskata, ka tagad «mums ir mājas darbs - pierādīt savu komerciālo izdevīgumu». Prezidents piebilda, ka tas nav tikai Latvijas, bet visas Baltijas darbs. Tāpat viņš pauda prieku par abu valstu militāro sadarbību, norādot, ka arī redzēt šāda veida specvienību paraugdemonstrējumus negadās bieži. Taču kopumā «par [vizītes] rezultātiem spriest un apkopot mēs varēsim pēc laika».

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?