Laika ziņas
Šodien
Apmācies

Salāti, ja godīgi, ir garlaicīgi

Uztura speciālisti runā par bērnu uzturu gana daudz. Taču teorijā viss ir vienkārši - grūtības sākas, kad iegūtās zināšanas par veselīgu uzturu jāsāk pielietot praksē. Īpašs izaicinājums ir veicināt veselīgu ēšanu bērnudārzā vai skolā. Kas, starp citu, nebūt nav neiespējamā misija - neskatoties uz to, ka finansējums ēdienam nav liels, ir iespējams pagatavot garšīgi. Turklāt vaina ne vienmēr slēpjas pašā ēdienā.

Pirmkārt, atnākot uz izglītības iestādi, bērns nonāk stresa vidē - viss ir jauns, neizzināts, neierasts. Uz galda nestāv mīļākais šķīvītis ar supervaroņu attēliem, un ēdienus pasniedz nevis mammas mīļās rokas, bet nezināma auklīte vai virtuves darbinieks. Šajā situācijā bērns, ja ēd, izvēlas ēst to, pie kā ir radināts mājās. Tieši tāpēc kotlete ar kartupeļiem aiziet uz «urrā» un makaroni ar sieru ir svētki, kamēr mannā ar ķīseli un sautējumi paliek uz galda neskarti. Dodiet bērnam līdzi lietas, kas asociējas ar pusdienu rituālu mājās! Un, ja mamma vēlas, lai bērns ēd kādu ēdienu arī dārziņā, tādu pašu jāsāk gatavot arī mājās.

Otrkārt, nedrīkst bērniem atņemt rotaļu elementus arī ēdienā. «Ar ēdienu spēlēties nedrīkst,» pateiks auklīte, un bērns ar lielu vienaldzību nostums šķīvi malā. Tomēr ļaujiet vēl mazliet paspēlēties - lai bērns pierod pie jaunām formām, tekstūrām un smaržām. Vispirms taču jāizpēta, lai zinātu, ka šo iepriekš neredzēto ēdienu bērns tiešām vēlas ēst!

Treškārt, ja ēdienu nevēlas, jāmaina tā formāts. No savas pieredzes: nomainot dārzeņu salātus uz «gabalproduktiem» - gurķu, tomātu un redīsu šķēlēm -, bērni ar lielāko prieku sāk ēst dārzeņus. Jo salāti, būsim godīgi, ir garlaicīgi un nepievilcīgi: biešu pļeckas, eļļā noslīcināti burkāni. Toties cik forši izskatās krāsainu dārzeņu plate, un cik jautri dārzeņi kraukšķ, kad tos paņem rokā un iekožas!

Ceturtkārt, novērtēsim savas spējas godīgi: ir iestādes, kurās ir pavāri ar zelta rokām, bet ir arī tādas, kur gatavo izcili negaršīgi. Risinājumi rodami arī ierobežota finansējuma apstākļos! Lieliska pieredze ir kādā Rīgas bērnudārzā - pavāri paši veidoja bērniem draudzīgus garšvielu maisījumus no burkāniem, selerijām, ķiplokiem un pētersīļiem. Ēdieni uzreiz garšoja daudz, daudz labāk.

Un, visbeidzot, jāpiedomā pie pasniegšanas. Tā, lai ir interesanti. Vai kādam liekas pievilcīga viegli brūna auzu putras pika? Nedomāju gan. Bet, ja putras šķīvi paspilgtina, uzberot virsū dažas odziņas? Ir vērts iegādāties arī speciālas rīves, kas veido rievotus dārzeņus vai, pat vēl labāk, no burkāna spēj uztaisīt burkānu makaronus un no redīsa izgriezt puķīti.

Nepietiek pateikt: «Ēd, jo veselīgi!» Dažreiz vajag mazliet viltības, mazliet krāsu un mazliet brīvības.

*uztura speciāliste

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?