Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +13 °C
Apmācies
Piektdiena, 11. oktobris
Silva, Monta, Tince

Sameklē egli pats

Vienmēr nopriecājos par dabas draugiem, kas apvieno patīkamo ar patīkamo, un tā vietā, lai pēc pāris nedēļām svētku prieku cīnītos ar skuju pilniem paklājiem un egles ģindenīti, dodas uz mežu izpušķot kociņu turpat uz vietas. Pie viena atstājot cienastu zvēriem. Taču, ja gribas izpušķot egli mājās, arī gājienu pēc tās var pārvērst par ekspedīciju. Latvijas Valsts mežu (LVM) apsaimniekotajās teritorijās īpašās vietās eglītes nocirst drīkst! Arvien populārāka kļūst arī alternatīva - egle, kas aug puķpodā. Nodzīvos garu mūžu, ja to pareizi kopsiet.

Vienu mazu kociņu

Tradīcija rotāt telpas ar mūžzaļajiem augiem nāk no senās Grieķijas un Romas, tur gan šādam nolūkam kalpoja olīvu un lauru koku zari, bet ziemeļnieki savukārt izmantoja egles. Tradīcijas pamatā ir ticība, ka mūžam zaļais koks ir dzīvības un veselības simbols. Katram Latvijas iedzīvotājam LVM apsaimniekotajās teritorijās svētkos atļauts nocirst vienu kociņu personiskajām vajadzībām. Droši drīkst rīkoties ceļu malās, uz stigām, grāvju malās un zem elektrotīkliem, kā arī pieaugušā mežā zem lieliem kokiem. Eglīti nedrīkst cirst citu īpašnieku mežos bez atļaujas, publiskā dabas parkā, īpaši aizsargājamā dabas teritorijā, kas atzīmēta ar ozollapu. Taču arī valsts mežā eglīti nedrīkst cirst visur, piemēram, jaunaudzēs un jauktā jaunu koku mežā, piemēram, zem bērziem. Drīkst cirst egli ne garāku par trīs metriem, kuras celma diametrs nepārsniedz 12 centimetru, tā jānocērt līdz ar zemi.

Tiem, kam zaļie īkšķīši

Arvien populārākas kļūst videi draudzīgās Ziemassvētku eglītes - podiņos augošie kociņi, kas pārstādīti turpinās rotāt ne vairs istabu, bet gan mājas apkārtni. Visprātīgāk iegādāties Latvijā audzētas eglītes, jo tās būs vislabāk pielāgojušās vietējiem apstākļiem - iesaka Laima Zvejniece, va/s Latvijas Valsts meži struktūrvienības Sēklas un stādi direktora vietniece. Kad eglīte iegādāta un atvesta mājās, dažas dienas pirms novietošanas tai paredzētajā goda vietā siltā istabā, to vajadzētu paturēt kādā vēsākā telpā, lai nav ļoti krasas temperatūras maiņas. Jāraugās, lai egles sakņu kamols būtu mitrs un neizžūtu. Jālaista pēc vajadzības: ja istabā ir sauss gaiss, tad eglītei diezgan daudz gribēsies dzert. Podu, kurā aug kociņš, ieteicams ielikt kādā bļodā (līdzīgi kā puķupodiem ir apakššķīvīši jeb paliktņi) un tad laistīt tikmēr, kamēr traukā zem podiņa parādās ūdens. Ārā vajadzētu nest uzreiz pēc svētkiem, jo telpās pavadītajam laikam vēlams būt pēc iespējas īsākam. Protams, var ievērot tradīcijas un eglīti nest ārā pēc Zvaigznes dienas - 6. janvārī. Ja ziema ir barga un ārā ir -30oC, tad pirms nešanas ārā no siltas istabas eglīti vēlams paturēt kādā vēsākā verandā. Kad eglīte ir iznesta ārā, to droši ar visu podu var likt kupenā. Ja sniega nav, tad būtu labi ierakt podu zemē. Tuvojoties pavasarim, kad sniegs jau nokusis, jārūpējas, lai eglīte nestāv ar sausu sakņu kamolu - ja nepieciešams, tā ir jāaplaista. Eglīti vislabāk novietot ēnā, lai tā lēnām pierastu pie saules. Aprīļa otrajā pusē, kad zeme jau atkususi, būtu labi pēc iespējas agrāk egli izstādīt. Turpmākai augšanai eglēm labāk patiks mitrāka vieta.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Pārsteidz ar sugu daudzveidību

Parastā egle (lat. - Picea abies) ir otrs izplatītākais koks Latvijā - pirmajā vietā priede. Pavisam Latvijā sastopamas ap 100 dažādas egļu pasugas, bet kokaudzētavās speciāli Ziemassvētkiem tiek audzēts ap 20 dažādu dekoratīvo egļu šķirņu.

Svētkos populārākās ir baltegles, jo izteiksmīgi smaržo un arī nokalstot tikpat kā nebirst.

Interesanta izvēle - Korejas baltegle (Silver lock) ar lokveida skujām. Tā ir raiba - no apakšas izteikti balta un izskatās viegli apsarmojusi, tādēļ nav nepieciešams pūst dekoratīvo sniegu, lai iegūtu ziemīgu efektu.

Egles mūžs ir 200-300 gadu, un tā var izaugt līdz 40 metru gara.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?