Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Sapurināja cilvēku dzimtas koku

Homo ģintī ienācis radinieks, kuram viens otrs Homo sapiens pārstāvis labprāt nepatikā uzgrieztu muguru vai pat mestos bēgt. Pirms aptuveni miljons gadiem dzīvojušais radījums, kas lēkājis pa koku zariem, ļoti iespējams, ēdis savus ciltsbrāļus.

Cilvēku dzimtas koka apzināšanā pēdējie pāris gadi bijuši ārkārtīgi ražīgi. Indonēzijas salā tika uzieti mazie cilvēciņi hobiti, tad cilvēce iepazina ļoti senu senci, tad vēl kādu mums līdzīgu būtni Āzijā un nu kārtējās ziņas saņemtas no Dienvidāfrikas Republikas. Tur Sterkfonteina alu kompleksā austrāliešu zinātnieki atraduši pārakmeņojušos galvaskausu, žokļa kaulu, dažus zobus un citus kaulus. Analīzes rāda, ka tie ir aptuveni 800 tūkstošus līdz divus miljonus gadu veci un piederējuši cilvēkveidīgai būtnei, kas nodēvēta par Homo gautengensis. Šāds nosaukums izvēlēts par godu Gautengas provincei, kur fosilijas atrastas.

Lēkājis pa zariem

Izpētot kaulus, Jaundienvidvelsas universitātes antropologa Darena Kurno vadītās komandas speciālisti noskaidroja, ka cilvēkveidīgā būtne bijusi augumā neliela - ap vienu metru. Attiecīgi arī svars neesot pārsniedzis 50 kilogramus.

Atšķirībā no cilvēka, Homo gautengensis bija ļoti garas rokas un tas palīdzējis pārvietoties pa kokiem. Sejas panti vairāk atgādinājuši mūsdienu šimpanzi, arī zobi bijuši tik plati kā pērtiķiem. Radījuma smadzenes bijušas mazākas nekā Homo sapiens, taču ne tik mazas, lai nevarētu attīstīt verbālu saziņu.

«Liekas ticami, ka H.gautengensis bija valoda, tomēr tā bija daudz primitīvāka par mūsējo. Tajā nebija kompleksu intonāciju un gramatikas, kā tas ir cilvēku valodās,» žurnālu National Geographic ar izzudušo radinieku iepazīstināja D. Kurno.

Izrakumu gaitā zinātniekiem izdevās atrast pavisam sešu būtņu mirstīgās atliekas. Lai arī vizuāli šī būtne līdzinās agrīnajiem cilvēkiem, to salīdzinoši nesenā eksistence neļauj Gautengas cilvēkus uzskatīt par mūsu tiešajiem priekštečiem. Drīzāk tie pārstāvējuši kādu atšķēlušos un paralēli eksistējošu atzaru evolūcijas kokā.

Izmantoja darbarīkus

Zinātniekus visvairāk ieintriģēja atklājums, ka senais radinieks pratis apieties ar darbarīkiem un pat sācis rotaļas ar uguni. Fosilijas tika atrastas blakus primitīviem akmens darba instrumentiem un apdegušiem materiāliem. Antropologi domā, ka akmens cirvji galvenokārt izmantoti, lai atdalītu nomedīto dzīvnieku miesu no kauliem un pārcirstu pašus kaulus. Tas bija plaši izplatīts veids, kā piekļūt kaula smadzenēm. Iespējams, kapļveidīgi darbarīki ņemti talkā, lai izraktu un sagatavotu ēšanai augus vai apstrādātu dzīvnieku ādas.

H.gautengensis lielāko daļu dienas pavadījis uz zemes, taču vajadzības gadījumā spējis paglābties no briesmām, uzrāpjoties kokos. Nav izslēgts, ka tur tas arī pārnakšņojis un ieturējis maltīti.

Papētot vienu no galvaskausiem, zinātnieki neizslēdza iespēju, ka mazie radījumi nemaz nav bijuši mīlīgi. Tie esot piekopuši diezgan tumšas lietas, piemēram, kanibālismu. Skrāpējumi uz kaula liek domāt, ka no galvas nodīrāta miesa. «Tā bija vai nu rituāla apbedīšana, vai arī kanibālisms,» tikai divus variantus pieļauj D. Kurno.

Tas gan nenozīmē, ka Gautengas cilvēki bija izteikti gaļēdāji. Viņu zobi bija piemēroti tādas pārtikas ēšanai, kas rūpīgi jāsasmalcina. Tātad arī augiem.

Misēklis evolūcijā

Paleontologus mazliet mulsina fakts, ka fosilijas atrastas reģionā, kas tiek dēvēts par vienu no cilvēces šūpuļiem. Proti, vietā, kur pamatā dzīvojuši moderno cilvēku priekšteči - gan pērtiķveidīgie australopitēki, gan arī mums līdzīgākas vēlīnās sugas.

Vēl jo dīvaināku šo atradumu dara tas, ka Gautengas cilvēka smadzenes bija vairāk attīstītas nekā tajā pašā laika posmā dzīvojošā Australopithecus sediba, kas tiek uzskatīts par savienojošo posmu cilvēku evolūcijas līnijā starp australopitēkiem un uz divām kājām stabili staigājošajiem Homo erectus. Ja abas sugas patiešām vienā laikā apdzīvojušas vienu teritoriju, tad teorētiski vājākajai vajadzēja izzust. Taču tā nav noticis un tas mudina D. Kurno domāt, ka sugu klasifikācijā ir kāda kļūda, vēsta vortāls Discovery News. Iespējams, pirmsākumos Homo sugu daudzveidība bija krietni plašāka un modernais cilvēks izcēlies no vairākām.

Maksa Planka Evolucionārās antropoloģijas institūta paleontologs Freds Spūrs National Geographic skaidro, ka mulsinošās situācijas pamatā ir niecīgais izpētes materiālu daudzums. Kaulu fragmenti neļauj izgatavot pilnīgu skeletu, tāpēc nav īsti skaidrs, kam ar Gautengas cilvēku ir tuvāka radniecība.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Homo gautengensis

Radies pirms 2 miljoniem gadu
Izzudis pirms aptuveni 600 tūkstošiem gadu
Zobi bija piemēroti augu košļāšanai, taču ēdis arī gaļu
Daudz laika pavadījis kokos
Iespējams, bijis kanibāls

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?