Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Šaubās, ka plāns veicinās dzimstību

Maz ticams, ka tuvākajos gados Latvijā dzims vairāk, nevis mazāk bērnu, pārāk daudz plānotas darba grupas un pārāk maz reālu pasākumu un naudas ģimeņu atbalstam. Taču paredzētas gan dažas «ekstras», piemēram, laulību reģistrēšana internetā vai kursi par laulību nozīmi saderinātajiem. Tā saka Dienas uzrunātie nevalstisko organizāciju pārstāvji, iepazinušies ar Labklājības ministrijā (LM) tapušo rīcības plāna projektu 2011. līdz 2013. gadam ģimenes valsts politikas pamatnostādnēm. Plānam jābūt gatavam līdz 1. jūlijam, šodien projektu pārrunās Saeimas Sociālo lietu komisijas sēdē.

LM pārstāve Liene Užule saka - kad rīcības plānu izstrādās, tad būs zināms konkrēts budžets. Taču jau tagad skaidrs - ja netiks panākta politiska vienošanās, līdz 2014. gadam ne LM, ne citas iesaistītās ministrijas nevarot plānot būtiskākos pamatnostādnēs ierakstītos pasākumus, kas paredz papildu finanšu līdzekļus. Tie ir, piemēram, iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojumu par apgādībā esošu bērnu paaugstināšana, bērnu pieskatīšanas pakalpojuma nodrošināšana, mājokļa ģimenēm nodrošināšana, brīvpusdienas izglītības iestādēs. Nākotnes fonda vadītājs demogrāfs Ilmārs Mežs saka: «Nav jēgas jaunam politiskajam dokumentam ģimenes politikā, ja tam netiek paredzēta nekāda nauda, jo tādā gadījumā, šķiet, tiek mēģināts radīt iespaidu, ka situāciju uzlabos, reāli notiekot pretējam!»

Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdētājs Andris Jaunsleinis norāda - mums nav konceptuālu iebildumu pret rīcības plānu, bet «valstiski plāns radīts tā, it kā mums valstī šobrīd nebūtu ārkārtas situācijas demogrāfijas jomā». Viņaprāt, kopējo budžetu tālāk veidojot, iespējams, no kaut kā jāatsakās un jānovirza nauda demogrāfijas uzlabošanas pasākumiem.

Sociālantropoloģe Aivita Putniņa saka - rīcības plānā vispirms jau pietrūkst jebkāda līdzšinējās politikas izvērtējuma: «Jāsaprot, kādi pasākumi bijuši produktīvi. Ja nav savu ideju, var apskatīties, kas notiek citās valstīs, kaut vai tepat kaimiņos.» Viņasprāt, galvenās sāpīgās iedzīvotāju grupas ir jaunās ģimenes, nepilnās ģimenes, tām atbalsta pasākumi plānā iztrūkst.

Portāla mammam.lv/tetiem.lv radītāja Sindija Meluškāne ģimenes valsts politikas pamatnostādnēs saskatot atbalstāmus mērķus, taču tos nevarot sasniegt bez līdzekļiem. «Turpmākos trīs gadus notiks nevis reāla darbība, bet tiks izvērtēts, ko darīt. Nevis rīcības plāns, bet izvērtēšanas plāns,» viņa secina. Vislielākā problēma, viņasprāt, ir pārrāvums, kad beidzas māmiņalga 70% apmērā no algas, un jāatgriežas darbā. Līdz bērnudārzam jāgaida pusgads, pusotrs gads vai vairāk. Bērnu kopšanas pabalstu maksā tikai līdz gada vecumam, no gada līdz diviem - Ls 30 pabalstu, bet no diviem līdz 18 gadiem - astoņus latus. Problēma ir tā, ka no pusotra gada ļoti maz bērniem ir vieta bērnudārzā. Rīcības plānā ierakstīts tikai, ka šos trīs gadus izvērtēs, vai iespējams pielāgot principu «nauda seko bērnam» jau no bērnudārznieka vecuma, saka S. Meluškāne.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?