Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +14 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 12. oktobris
Valfrīds, Kira

Šīm lietām jābūt LTF muzejā

Palielais Latvijas karogs, kas šūts no mūslaikiem neparasta virsjaku auduma, ir tas pats, kuru 1988. gada 11. novembrī aktieris Ēvalds Valters un rakstnieks Alberts Bels pacēla Rīgas pils Svētā Gara tornī. Šī ir viena no relikvijām, kas, Latvijas Tautas frontei (LTF) likvidējoties, tika nodota glabāšanai Latvijas Zinātņu akadēmijas seifā. Šodien relikvijas svinīgi nodos Tautas frontes muzejam.

Īstais laiks dāvanai

Pirmā stāsta versija, ko uzzināja Diena, bija ar zināmu noslēpumainības plīvuru - jaunievēlētais Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents Ojārs Spārītis iekārtojies kabinetā, atvēris lielo cara laika seifu un atradis tajā divas kastes, kurās noglabātas par pazudušām uzskatītās LTF relikvijas. Tomēr, noskaidrojot detaļas, atklājās, ka neviens no priekšmetiem ne brīdi nav bijis «pazudis» - likvidējoties LTF, 1999. gadā pieņemts lēmums divas kastes ar dažādiem dāvinātajiem priekšmetiem nodot Latvijas Zinātņu akadēmijai, un 2000. gada 7. septembrī sastādīts akts, kurā LTF likvidācijas komisija septiņu cilvēku sastāvā un LZA Senāta pilnvarotā komisija ar akadēmiķi Tāli Milleru priekšgalā vienojās pieņemt glabāšanā 83 priekšmetus, īpaši norādot, ka nav pārbaudīts cēlmetālu ķīmiskais sastāvs un saturs. O. Spārītis stāsta, ka šogad atzīmējamā LTF jubileja ir īstais brīdis, lai nodotu relikvijas LTF muzejam, jo arī aktā ir runa par uzglabāšanu tikai līdz LTF muzeja nodibināšanai. Pirms dažiem gadiem muzejam jau atdoti dokumenti, bet tolaik muzejs vēl nav bijis akreditēts, un relikvijas nolemts atdot jau pēc akreditācijas, zina stāstīt LZA viceprezidents Tālavs Jundzis. Viņš izceļ divus vērtīgākos priekšmetus - vēsturisko karogu un koka āmuriņu ar dēlīti, kas izmantots LTF sēžu vadīšanā un arī bijis dāvinājums. Pārējie priekšmeti ir cilvēku dāvinātās lietas - sākot no sudraba karotēm un beidzot ar cara laika kapeikām. Ir vairāki XX gs. 30. gadu priekšmeti - sudraba kauss, kas veltīts burātāju regatei, kā arī atslēgu ietvars ar Brīvības pieminekļa attēlu (tādi 1934. gadā doti pret ziedojumiem Brīvības pieminekļa būvei). Starp vērtībām ir arī divas baznīcas dziesmu grāmatas, kas izdotas XIX gadsimtā. Ir pat tādi priekšmeti, kurus mūsdienās, iespējams, neviens nedāvinātu sabiedriskai kustībai, piemēram, zelta zobu kronītis. «Gluži kā Latvijas pirmās neatkarības gados, arī Tautas fronte saņēma Latvijas patriotu materiālos dāvinājumus. Vispārējās pacilātības vadīti, ziedotāji atvēlēja ģimenes piemiņas lietas, suvenīrus, retus izdevumus. Bieži ziedojumos prevalēja emocionālā, nevis materiālā vērtība, un tas atļauj šo dāsnumu novērtēt vēl augstāk,» teikts LZA informācijā par gaidāmo relikviju nodošanu.

Šīs ir īstās mājas

Priekšmetiem, kas nonāks LTF muzejā, ir liela vērtība kaut vai tāpēc, ka atmodas laiks parādās diezgan plakanā veidā - plakātos, fotogrāfijās, dokumentos, stāsta LTF muzeja padomes loceklis Artis Ērglis: «Priekšmetiskām lietām ir liela nozīme, lai parādītu tā laika sajūtas. Īpaši vēsturiskais karogs ir ārkārtīgi skaista dāvana muzejam. Nevienā muzejā netiek izstādīts viss krājums, bet karogam ekspozīcijā ir noteikti jāparādās.» Viņaprāt, relikvijas atgriežas savās īstajās mājās - bijušajā LTF mītnē Vecpilsētas ielā. A. Ērglis stāsta, ka LTF likvidācijas procesā vairākas vērtīgas lietas ir aizklīdušas un, piemēram, viesu grāmata tikusi uzskatīta par pazudušu, kamēr atradusies Saeimā. Tāpēc lietas, kas glabājušās LZA, tagad sagaidījušas īsto brīdi, lai nonāktu muzeja fondos.

LZA rīkotajā svinīgajā pasākumā runas teikt paredzēts ne vien akadēmijas pašreizējai vadībai, bet arī bijušajam LTF priekšsēdētājam Dainim Īvānam un akadēmiķim Jānim Stradiņam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?