Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Simpātiskais bandīts ar melno masku

Jenots Kubis dzimis Rēzeknes zoodārzā. Pašlaik viņš ir pusotru gadu vecs. Kubis nekad nav pazinis brīvības saldo garšu, tāpēc labi jūtas dzīvnieku kolekcionāres Jeļenas Kustovas prasmīgajā aprūpē. Vasarās Kubis dzīvo Saulkrastos Jeļenas brīvdienu mājā, bet ziemā viņš kopā ar citiem kolekcionāres mīluļiem pārcelsies uz Rīgas dzīvokli, kur jestrajam jenotpuisim uz balkona ierīkots skaists voljērs.

Baidoties no revolūcijas

Vienmēr smaidīgā Jeļena Kustova izaudzinājusi trīs bērnus un priecājas, ka arī viņus «aplipinājusi» ar dzīvnieku mīlestību. Jeļena no mazām dienām meklējusi gan putnu, gan dzīvnieku sabiedrību. Skolā meitene bija jauno naturālistu pulciņa aktīva dalībniece, vēlāk strādāja par kopēju Rīgas zoodārzā. Kādu laiku Jeļena strādāja dažādos Krievijas cirkos par dzīvnieku kopēju un dresētāju asistenti, un te, lūk, sākas stāsts par jenotiem: «Man no bērnības īpaši patika bebri un jenoti. Pirms vairākiem gadiem Rostovas zoodārzā nopirku jenotmeiteni Julu, bet notika nelaime - viņa gāja bojā ugunsgrēka laikā Kurskas cirkā.

Kubis piedzima pagājušā gada 22. aprīlī. Ja kāds atceras - tā ir Ļeņina dzimšanas diena. Tāpēc sākumā gribējām jenotiņu nosaukt par Vovčiku, bet nu ne - sargi dievs, uztaisīs vēl revolūciju! Maziņš būdams, dzīvnieciņš mīlēja man matos veidot frizūras un ar ķepiņām kutināt manu galvu. Tā parasti dara zirgi, pērtiķi, putni, un to sauc par grumingu. Ja jau tāds meistars, nosaucu jenotu pazīstamam Zviedrijas frizierim Kubim par godu.» Jeļena iemīlējusi dzīvelīgo un ziņkārīgo zvēriņu, bet uzsver, ka bez zināšanām jenotu nevajadzētu iegādāties.

Tuvāki lāčiem

Pirmo reizi arī es kutinu vēderiņu jenotam. Kubis iekārtojies Jeļenas rokās. Laimīgs. Un smuks - kupls apmatojums, zem kura jaušama bieza pavilna - īsts dubultkažoks. Jenotiem raksturīga pazīme ir brillēm līdzīgais melnais apmatojums ap acīm, ko cilvēki mēdz saukt par «bandīta masku». Astei kā gredzeni uzvērti - melns, pelēks, melns, pelēks. Austiņas nedaudz noapaļotas, to maliņa ir ar baltu matojumu. Kubim kā visiem jenotiem ir pieci pirksti.

Kam jenoti tuvāki - suņiem vai kaķiem? Jeļena skaidro: «No jenotu dzimtas, bet tuvāki lāčiem, viņiem tādas pašas rokas un kājas. Rokas veidojums kā lāčiem un pērtiķiem. Jenots kā pērtiķis veikli ložņā pa kokiem. Reiz Kubis te, Saulkrastos, uzrāpās bumbierē. Es visu dienu nostāvēju zem koka, gaidot, kamēr bads viņam liks nokāpt. Man bieži jautā - kāda atšķirība starp jenotu un jenotveidīgo suni? Vizuālā atšķirība neliela, jenotveidīgajam sunim ir garākas kājas, apmatojums garāks, bet jenotam strīpainā kuplā aste skaistāka. Jenots ir tāds mazs lācītis ar lempīgu gaitu, staigā uz pēdām gluži kā cilvēks.»

Izrādās, Kubis ir īsts resgalis - visu ko bez uzraudzības var izdarīt. Kubis ir gudrs, ja gribēs, attaisīs arī voljēra durvis, tāpēc jāuzmana. «Rīgā es Kubi laižu skraidīt pa istabu, taču jenots ir kā bērns, kas nekad neizaugs. Viņš var visu nostrādāt - iebāzt pirkstiņus rozetē, uzrāpties uz plaukta, nokrist, sagrauzt vadus. Bez pieskatīšanas - riskanti. Par jenotu izdarībām portālos ievietoti daudzi videosižeti. Domāju, ka jenots nav piemērots mājdzīvnieks ģimenē. Kaut vai arī tāpēc, ka jenots, tāpat kā pērtiķis, nokārtojas jebkurā vietā. Lai cik saprātīgi šie dzīvnieki būtu, tīrību tiem nav iespējams iemācīt. Viņi arī neaizkašņā, neslēpj savus ekskrementus. Vai esat ievērojusi - cirkā dresēti pērtiķi šī iemesla dēļ vienmēr uzstājas pamperos.» Kā apstiprinādams saimnieces vārdus, Kubis, kurš apēdis vienu peli, lai mūsu ciemošanās laikā būtu mierīgs, izlien no kamīna mutes, kur dzīvojās, un uz grīdas atstāj čupiņu.

Lai gan jenoti ir nakts dzīvnieki, tie pielāgojas cilvēka dzīves ritmam un labprāt arī pa dienu dzīvo nomodā. Diemžēl jenotam nav māju izjūtas - lai kā arī būtu pieķēries cilvēkam, ja radīsies izdevība, aizlaidīsies uz mežu.

Vēl ir stāsts par jenotzēna ēdienkarti: «Ēst viņi varētu nepārtraukti. Jenoti ir visēdāji. Dabā pārtiek no putnu olām, zivīm, moluskiem, tārpiem, saknēm, riekstiem, augļiem. Kubis mīl saldu, taču šiem dzīvniekiem nedrīkst dot avokado, tas ir ļoti trekns. Kubim garšo arbūzs, gaļa, zivis.»

Mūsu viesošanās Kubim ir īsti svētki - lai viņš labi pozētu fotogrāfam, dzīvnieciņš tiek pie paliela vīnogu ķekara. Kā jenotam pieklājas, Kubis nostājas uz pakaļkājām un ar priekšķepām apstrādā ķekaru - vienā rokā tur ķekaru, ar otru saldās ogas liek mutē. Viens divi - un ķekars notīrīts.

Kolumbs aprakstīja

Jenots ir izplatīts visā Ziemeļamerikas kontinentā, sākot ar Kanādas centrālo daļu ziemeļos un beidzot ar Panamu dienvidos. Viens no pirmajiem eiropiešiem jenotu aprakstīja slavenais spāņu jūras braucējs Kristofors Kolumbs (1451-1506). Tajā laikā jenotam piedēvēja radniecību gan ar suņiem, gan kaķiem, gan āpšiem un arī lāčiem. Vācijā un Krievijā jenots ievests ap 1930. gadu. Apķērīgais jenots bieži izbēdzis no fermām un veiksmīgi iedzīvojies Eiropas un Centrālāzijas mežos. Jenotus kā mājdzīvniekus ieveda arī Japānā, bet arī tur daudzi no tiem nonāca savvaļā. Tagad jenoti sastopami Austrijā, Azerbaidžānā, Beļģijā, Čehijā, Francijā, Vācijā, Luksemburgā un vēl dažās citās valstīs. Jeļena saka: «Cilvēks paliek cilvēks - jenotus daudzviet audzē fermās kažokiem. Tagad zvēraudzētavās ir arī albinosi - pilnīgi balti jenoti, taču, manuprāt, tas nav ne interesanti, ne pievilcīgi. Ziemeļamerikas indiāņi no jenotu astēm darina krāšņas rotas. Arī mūsu Doma laukumā Ziemassvētkos tādas varēs nopirkt, piemēram, kā piekariņus. Padomājiet, pirms pērciet!»

Mājasmāte apgalvo, ka Kubis pazīst savējos, vienmēr priecīgs sagaida, mīļojas: «Agrāk dzīvnieku izstādēs viņu devu cilvēkiem rokās - piemīlīgā izskata dēļ daudzi grib fotografēties ar Kubi. Tagad vairs nedodu. Kubis jau ir pieaudzis, es neriskēju viņu dot citiem rokās, jo zvērs ir zvērs.»

Kas Kubim sagādā īpašu prieku? Saimniece smej: «Vannošanās. Jenota plaukstas zem ūdens kļūst īpaši jutīgas. Tāpēc var šķist, ka dzīvnieks kaut ko mazgā, kaut viņš tikai pārlasa olīšus vai medī moluskus. Faktiski viņam patīk berzēt roķeles zem ūdens - iedod lupatiņu, mazgās. Slavenajam krievu cirka māksliniekam Durovam bija klasisks numurs - jenots mazgā veļu un izkar to žāvēties. Jenota aizraušanās ar mazgāšanu ir šīs sugas dabiskā instinkta izpausme, bet citas saimnieciskas aktivitātes no viņa nevar sagaidīt.»

Vai Kubim ir līgaviņa? «Pagaidām nav, jo Latvijā visi jenoti ir radiņi. Varbūt atradīsim meiteni kaut kur tālāk - aiz Latvijas robežām. Dzimumbriedumu mātītes sasniedz gada vecumā, tēviņi divos gados, tā ka laiks sākt meklēt. Jenotiem grūsnība ilgst apmēram divus mēnešus, un parasti piedzimst 2-5 akli, kurli un nevarīgi mazuļi, taču jau ar viegli saskatāmu melno sejas apmatojumu.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lukašenko medības

Baltkrievija pirmdien pasludinājusi Vācijas sabiedrisko raidorganizāciju Deutsche Welle (DW) par "ekstrēmistisku" organizāciju un aizliegusi tās darbību.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?