Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +13 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 11. oktobris
Silva, Monta, Tince

Skeptiski par referendumiem

Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija, kurā ir deviņi jauni deputāti un gandrīz visi iepriekš vadījuši pašvaldības, nesteidz pārņemt no 11. Saeimas mantojumā saņemto Vietējo pašvaldību referendumu likumu. Tas ir pieņemts 2. lasījumā, un jaunajiem deputātiem šīs sesijas laikā līdz Ziemassvētku brīvdienām ir jāizlemj, vai turpināt tā izskatīšanu. Saeimas komisija trešdien atlika lēmuma pieņemšanu, lai diskusijā ar ministrijas pārstāvjiem vēlreiz izvērtētu šā projekta lietderību.

Līdzīgu lēmumu deputāti pieņēma par vēl vienu svarīgu - Publisko pakalpojumu - likumu, kas regulētu arī vienas pieturas aģentūru darbību. Tas ir pieņemts 1. lasījumā un nosaka vienotus principus valsts un pašvaldību iestāžu sniegtajiem pakalpojumiem. Par pašvaldību referendumu likumu šaubas izteica agrākie novadu vadītāji un pilsētu pārstāvji, taču publisko pakalpojumu likumu viņi vērtēja kā ļoti nepieciešamu. Arī vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (NA) uzsvēra, ka vienas pieturas aģentūras ir ministrijas prioritāšu vidū, plānojot nākamā gada valsts budžetu. Ministrs arī atgādināja par vairākiem vienas pieturas aģentūras pilotprojektiem. Taču pret šo projektu iebilda Saeimas Juridiskais birojs, norādot uz projekta slikto kvalitāti.

Par Vietējo pašvaldību referenduma likumu iepriekšējā Saeimā diskutēja vairākus gadus, taču šī ideja jau vairākkārt bija apspriesta arī iepriekš. Visvairāk laika aizņēma strīdi par Jūrmalas aizsardzības biedrības ierosinājumu paredzēt iespēju rīkot vietējos referendumus arī par pašvaldības teritorijas plānojumu vai grozījumiem plānojumā, ko deputāti beigās atbalstīja. Taču tagad vispirms tieši šīs normas dēļ jaunie parlamentārieši bija skeptiski pret projektu. Ja pēc mēneša, kad komisija plāno pieņemt lēmumu, tas būs pozitīvs, tad pašvaldību referenduma likumu Saeima sāks skatīt 1. lasījumā, bet tajā atspoguļosies 2. lasījumā pieņemtās normas. Projekts paredz, ka vietējos referendumus varēs rīkot arī par pašvaldības ilgtspējīgas attīstības stratēģiju un publisku ēku būvniecības ieceri, kā arī par domes atlaišanu.

«Tas ir lielais bīstamais eksperiments,» projektu raksturoja Māris Kučinskis (ZZS), pārstāvot arī lielo pilsētu viedokli. Viņš, tāpat kā komisijas priekšsēdis Sergejs Dolgopolovs (Saskaņa) un Rihards Eigims (ZZS), komisijā strādāja arī iepriekš. Pārējie deviņi deputāti tajā sāka darboties šajā Saeimā. Deviņiem no komisijas locekļiem ir pašvaldības darba pieredze. Diskusijā par vietējiem referendumiem jauno kolēģu vidū valdīja gandrīz vienprātība. Bijušais Smiltenes novada mērs Ainārs Mežulis (ZZS) atgādināja, ka iedzīvotājiem ir iespēja izteikties sabiedriskajās apspriešanās, taču viņi pat esot jāskubina tajās piedalīties. «Ja būtu šāds likums, Pūrē nebūtu šokolādes rūpnīcas,» uzskata agrākais Tukuma novada priekšsēdis Juris Šulcs (Vienotība), kurš pieļāva, ka referendumu rīkošana var nobremzēt pašvaldību attīstību. Kādreizējais Preiļu novada vadītājs Aldis Adamovičs (Vienotība) projektā saskata iespējas politizēt pašvaldības darbu, kas radīšot daudzām domēm problēmas. Andris Vilks (NA), atsaucoties uz iepriekšējo pieredzi Rīgas domē, bija viens no retajiem, kas referendumus aizstāvēja, jo tā tomēr ir iespēja vēlētājiem ietekmēt domes lēmumus par apbūvi, kas Rīgā ir aktuāli.

Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijai bija nodoti septiņi projekti, kurus sāka skatīt iepriekšējā Saeima. Komisija noraidīja vietējo domju vēlēšanu likumu, kas paredz samazināt deputātu skaitu pašvaldībās. Taču tā nolēma skatīt tālāk Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumprojektu, kas dotu tiesības pašvaldībām apvienoties, kā arī paredz atteikties no otrā līmeņa apriņķu pašvaldībām, kas ir viena no strīdīgajām normām. Komisija turpinās darbu pie vēl vairākiem likumprojektiem, pret kuriem nav tik izteiktu iebildumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?