Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +13 °C
Apmācies
Piektdiena, 11. oktobris
Silva, Monta, Tince

Šķietamā vienveidība

Vēl nesen veikalu vīna plauktos valdīja šķietama pelēcība un vienveidība - etiķetes raibu raibās, bet saturs - 6-8 sarkano vīnogu šķirņu nosaukumi, aptuveni tikpat balto. Pašlaik situācija šķiet daudz optimistiskāka. Piemēram, specializētajos vīna veikalos var saskaitīt vairāk nekā 60 vīnogu šķirņu. Īpaši izceļas Itālija, kur, pēc pašu itāļu apgalvojuma, tiekot audzētas līdz pat 1000 vīnogu šķirņu.

Autentiskās Nerello Mascalese, Falanghina, Oseleta un vēl daudz citu pagrūti izrunājamu un atmiņā grūti atsaucamu nosaukumu. Cenšas neatpalikt arī Spānija un Portugāle ar Mencia, Avesso, Baga utt.

Vīna lielvalsts Francija gan ir pārliecinoši konservatīva, tradicionāli paliekot uzticīga teruā konceptam (terroir - unikāls vietas, klimata un vīndarīšanas tradīciju kopums, kas ietekmē vīna raksturu un stilu), bet vīnogai it kā atstājot fona lomu. Protams, ne jau tikai franči ievēro teruā faktoru, tieši pateicoties tam tiek attīstītas arvien jaunas vīnogu audzēšanas vietas. Viena no tādām ir Toskānas piekraste Maremma. Pašlaik tā kļuvusi par augsti vērtētu vīnu izcelsmes vietu, ar ko lepojas itāļi, bet... arī te neiztikt bez Francijas vīnogām.

Insoglio del Cinghiale 2011

Šī vīna etiķete ir vislabākais špikeris, ja jāatbild uz jautājumu - ar kādu ēdienu jūs ieteiktu nobaudīt vīnu? Uz tās ir atainots viens no lielākajiem Toskānas vīndaru naidniekiem - mežacūka. Pats vīns zināmās vīna cienītāju aprindās tiek dēvēts par kabančiku. Rudeņos mežacūkas no apkaimes mežiem nāk mieloties ar saldajām ogām, kas vīndaros izraisa pilnībā saprotamu neapmierinātību.

No Itālijas šajā vīnā ir pats galvenais, augsne, citā ziņā tas ir visnotaļ internacionāls, vīnogas franču, vīndare ir zviedriete (!) Helēna Lindberga, bet konsultācijas sniedz francūzis Mišels Rolāns. Insoglio stilā dominē Cabernet Franc. Kad jautāju vīndarei, ko tā dod vīnam, atbilde bija lakoniska - izsmalcinātu aromātu un elegantu struktūru. Aromātā tas izpaužas kā šokolādes, upeņu un garšvielu apvienojums.

Chateau Tour Prignac Grande Reserve - cru borgeois, medoc 2007

Vīna pasaulē ir ierasta prakse, kad vīndarīšanas profesionāļi, kas zina, kā gatavot garšas, stila un kvalitātes ziņā augstvērtīgus vīnus, ceļo pa pasauli, sniedzot vīndarītavām padomus. Abi šīsdienas vīni ir tapuši šādu atzītu konsultantu paspārnē. Ja Mišelu Rolānu var uzskatīt par vīna pasaules superzvaigzni, tad Chateau Tour Prignac konsultants Ēriks Boisno ir mazāk zināms, bet ar savu roku un padomu viņš piedalās tādu dižciltīgu vīnu kā Chateau Margaux un Chateau Latour tapšanā!

Chateau Tour Prignac ir veidots, balstoties uz Cabernet Sauvignon izteiksmīgo raksturu un attīstības potenciālu. Tikko ieliets glāzē, tas ir kluss un bikls, sevī noslēdzies. Tikai pēc 15-20 minūtēm tas paveras un kļūst pļāpīgs! 2007. gadā daba apdalīja Bordo reģiona sarkanvīnus ar laikapstākļiem, tāpēc gads tika nodēvēts par vīndaru gadu, jo, ja daba nesniedz cerēto, vīndarim ir pamatīgi jāiespringst. Vīna nogatavināšana ozolkoka mucās piešķīrusi garšvielu un ugunskura dūmu nianses, kas papildinātas ar gatavu ķiršu niansēm.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?