Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Smēķējošā jaunatne. Kā pateikt - nevajag

Es smēķēju, tu smēķē, viņš, viņa smēķē. Šāda gramatika ir vienīgā loģika, ar ko izskaidrot faktu, ka teju katrs 14-15 gadus sasniegušais tīnis vismaz reizi pamēģinājis ievilkt dūmu. Pāris gadu laikā katrs otrais no viņiem ir kļuvis par kārtīgu pīpmani. Vecākus, kuri uzskata, ka «mans bērns nu nekad un nemūžam», brīdinu - skolēni, kas smēķē, nebūt nav nepilngadīgie noziedznieki no sociāli nelabvēlīgām ģimenēm. Dienas aptaujātie pusaudži, kuri smēķē, nāk no ģimenēm, kurās vecāki rūpējas par atvasēm. Bērni labi mācās, katram ir kāda aizraušanās. Bet - viens vai abi viņu vecāki smēķē.

Mamma, tu pati smēķē!

Lielākā daļa vecāku, kuri pieķēruši savu atvasi ar saņurcītu cigarešu paciņu kabatā, ar smagu nopūtu atzīst - kādas mums tiesības pārmest, mēs taču paši to darām.

Zanda (viņa tāpat kā citi aptaujātie vecāki vēlējās saglabāt anonimitāti) zina, ka viņas 16 gadu vecā meita pirmo reizi tabaku pamēģināja 11 gadu vecumā, un vaino tajā sevi - abi ar vīru smēķē. «Kad meita bija maza, centāmies to nedarīt mājās vai, ja smēķējām, tad tā, lai bērns neredz.» - «Taču viņa zināja, ka mēdzam uzpīpēt, un ļoti raizējās par mums. Tieši tad televīzijā rādīja reklāmu par smēķētāju saslimšanu ar sirds un asinsvadu slimībām, un viņa ļoti uztraucās, ka mēs saslimsim un nomirsim. Reizēm viņa pat ķērās pie mūsu cigarešu krājumu iznīcināšanas. Diemžēl paši netikumu nemetām pie malas, vienīgi atrunājāmies, ka mēs jau pa retam, pa kādai un vispār - neesam nekādi lielie pīpmaņi.»

Pienāca brīdis, no kā Zanda klusībā baidījās - uz vecāku pārmetumiem, ka bērns smird pēc tabakas, neglābjami atskanēja atbilde: «Ko jūs man piesienaties, paši taču pīpējat!» - «Varu tikai kost pirkstos un pilnībā apzināties savas gribas trūkuma sekas. Pašu nespēja cīnīties ar nelāgu ieradumu novedusi pie tā, ko neviens pīpmanis savam bērnam nenovēlētu - viņš smēķē,» pati sev pārmet Zanda. Tagad vienīgie argumenti, lai strostētu meitu par smēķēšanu, ir šādi: «Tev vēl nav 18 gadu! Netērē naudu, ko mēs tev dodam pusdienām un kino, cigaretēm! Tavs organisms ir pārāk jauns un nav vēl nobriedis!»

Cigaretes drauga mammai

Arī Ieva tāpat kā Zanda uzskata, ka vecāku piemērs ir vienīgais, kas norāda ceļu - smēķēt vai ne. «Es tagad nesmēķēju, bet dēla tētis un vecmāmiņa, kas ir ārste, to dara, turklāt daudz.» - «Viņš redz, ka neviens no tuviniekiem nav nomiris no vēža, tādēļ arī nebaidās saslimt.»

Ievas dēls bija tikai 7. klases skolēns, kad viņa atklāja - drēbes ož pēc tabakas. Viņa esot kļuvusi dusmīga tikai par to, ka dēls liedzās. Taču, apzinoties, ka didaktiska moralizēšana nepalīdzēs, viņa necēla traci. «Turklāt viņš taču smēķēja ar tobrīd sev vissvarīgākajiem cilvēkiem - draugiem!» Ieva atceras kādu traģikomisku epizodi no nesenās pagātnes: «Kad dēls gāja 8. klasē, reiz atgriezos mājās no darba pārgurusi. Dēla istaba bija pilna ar viņa draugiem un klasesbiedriem. Es, atkritusi krēslā, spēju tikai noelsties, ka nu reiz man ir tāds besis, ka labprāt uzsmēķētu. Vienā mirklī no visām pusēm man stiepās pretī paciņas, un dēla draugi man piedāvāja vieglās, ar mentola garšu un kādas tik vēl ne cigaretes. Nebija neviena, kam nebūtu savas paciņas!»

Nekādu aizliegumu!

Mana klasesbiedrene Dace, kuras ģimenē tagad aug trīs dēli, no kuriem vecākajiem ir 16 un 12 gadu, nāk no nesmēķētāju ģimenes un arī pati nesmēķē. Viņa saka: «Uzskatu, ka vecākiem nav tiesību saviem bērniem prasīt, lai viņi nesmēķē, ja paši to dara.»

Neviens no Dienas aptaujātajiem vecākiem nav vērsies pret bērnu smēķēšanu ar aizliegumiem. Viņi lieliski apzinās, ka moralizēšana par smēķēšanas kaitīgumu beigsies ar to, ka pusaudzis labāk nekā iepriekš slēps šo netikumu.

«Ar jaunāko dēlu par šo tēmu neesmu runājusi, bet vecākajam esmu teikusi - ja tu kādreiz gribi uzpīpēt kompānijas pēc, dari to!» stāsta Dace, kura savā skolotājas ikdienā redzējusi tik daudz smēķējošu bērnu, ka viņai šķiet - dēlam neizbēgt no draugu piedāvātas cigaretes. «Es uzskatu, ka ar aizliegumiem neko nepanākšu, man jāļauj dēlam pašam izlemt. Viņš zina, ka es, viņa tēvs nesmēķē. Dēls neslēpj, ka, tiekoties ar draugiem burziņā, kopā ar pārējiem uzvelk dūmu. Ceru, ja cigarete ir tikai piedeva izklaidēm, fiziska atkarība neizveidojas un, sasniedzis 17 vai 18 gadu vecumu, cilvēks izlems - vajag viņam tabaku vai ne.»

Top komentāri

Sandris R.
S
Noteikti ir jāmēģina tos jauniešus saprast, cenšoties atcerēties savu tā laika pieredzi. Vislabāk būtu atrast nesmēķējošas autoritātes, prātīgo padomdevēju vietā. Taču labāk, par vislabāk, būtu šo nodarbošanos padarīt komisku, kāda tā patiesībā ir. Sākumā komiska, vēlāk traģiska, kad veselība "čupā" . Tai jaukajā vecumā cilvēki ļoti baidās kļūt smieklīgi, tāpēc smēķētāji par tādiem jāpadara. Padomā tik, iebāž mutē tādu papīrā ietītu lapu kumšķīti un , velkot dūmus plaušās, nodedzina. Pie kam smird, kas nav patīkami tam, kas nesmēķē. Tas ir tika pat nopirsties piespiežot citus ostīt
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Ko teikt pusaudzim

Dod sev vismaz vienu dienu laika, lai sarastu ar atklājumu, ka tavs bērns smēķē!
Sarunu nevajadzētu sākt ar vaidu un šausminošu faktu pilnu monologu. Nav vērts baidīt bērnu ar atkarību, plaušu un kakla vēzi.
Viens no veidiem, kā sākt sarunu: «Zinu, ka tu smēķē. Kas ir noticis?» Nav vērts uzdot jautājumu «kāpēc», jo pusaudži nemaz to nezina.
Jo lielāks bērns, jo lielāka iespēja, ka viņš pateiks: «Tā ir mana darīšana!»
Rūpīgi izvēlies vārdus, lai nenonievātu bērnu. Ir atšķirība starp vārdiem «Es tevi neciešu!» un «Es uztraucos par tevi».
Nesodi viņu, jo sods var izraisīt dusmas, kuru dēļ smēķēs slepus. Taču var likt bērnam ik rītu kopā ar tēti noskriet trīs kilometrus. Vai arī samazināt kabatas naudu.
Latvijas Atkarības psihologu apvienības psihoterapeites
Aelitas Vagales ieteikumi

Kas vecākiem jāzina par pusaudžiem un smēķēšanu

Pusaudža vecumā fizioloģiska atkarība no nikotīna neveidojas. Drīzāk psiholoģiska atkarība pēc rituāla, procesa.
7-9 gadu vecumā bērni smēķē tikai tad, ja dzīvo sociāli nelabvēlīgā vidē. Bet daži var pamēģināt, kā tas ir - ievilkt cigarešu dūmus.
12-13 gadu vecumā bērni sāk smēķēt aiz vēlmes just piederību kādai vienaudžu grupai. Otra iespējamība - viņi vēlas uzsvērt, ka vairs nav bērni, kuriem mamma skrien pakaļ ar silto cepuri un kuru tētis pēc stundām sagaida pie skolas.
13-15 gadu vecumā pusaudži smēķēt sāk tikai piederības izjūtas dēļ. Lai piederētu smēķētājiem, nav vajadzīga ne īpaša atraktivitāte, ne māksla sarunāties.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?