Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +14 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 12. oktobris
Valfrīds, Kira

Stalta biedrība ārpus NA

Dāvis Stalts uzrakstīja paziņojumu, lai pats uz to pēc tam atsauktos, - tāds iespaids par biedrības Demokrātiskie patrioti valdes aicinājumu Saeimas deputātam D. Staltam izstāties no Visu Latvijai!-TB/LNNK frakcijas ir radies VL-TB/LNNK vadībai. D. Stalts nesteigs atstāt frakciju, no kuras neviens viņu arī neplāno izslēgt. Kolēģiem radies iespaids, ka ar šo paziņojumu bijusi vēlme tikai pievērst uzmanību «un gatavoties kādai nākamajai politiskās darbības sērijai ārpus Nacionālās apvienības», sacīja Visu Latvijai!-TB/LNNK līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Reaģējot uz notikumiem 16. martā, kad leģionāru piemiņas gājiena dalībniekus ar sirēnām pie Brīvības pieminekļa sagaidīja Apvienība pret nacismu un vairāki Saeimas deputāti no VL-TB/LNNK paši devās ieviest kārtību, biedrība Demokrātiskie patrioti izplatīja aicinājumu D. Staltam. Tajā pausta neizpratne par Saeimas deputātu rīcību, ko varot uztvert arī kā mudinājumu sabiedrībai iesaistīties ielu provokācijās, kas neesot parlamenta deputāta cienīgi. Taču, iespējams, ne visi apvienības vēlētāji saprot, kas ir Demokrātiskie patrioti un kāpēc VL-TB/LNNK deputātam varētu būt saistošs tās aicinājums.

Bezpartijiskie Saeimā

VL-TB/LNNK nav vienīgais politiskais spēks, kura sarakstā Saeimas vēlēšanās bija kandidāti, kas nav partijas biedri. Tādi ir gan Vienotībā, gan Zaļo un Zemnieku savienības frakcijā. Piemēram, Jāņa Klauža pārstāvētajai Līvānu Attīstības biedrībai ir līgums ar ZZS. Saeimā ir arī seši no Reformu partijas ievēlētie deputāti, kuri apvienojušies biedrībā Brīvie demokrāti. Ikvienas partijas biedram ir tiesības darboties biedrībās, un katrā no tām var būt pārstāvji no dažādiem politiskajiem spēkiem.

D. Stalta vadībā biedrību Demokrātiskie patrioti izveidoja no Pilsoniskās savienības aizgājušie, kas neiekļāvās Vienotībā. Pirms 11. Saeimas vēlēšanām septiņi tās biedri bija deleģēti VL-TB/LNNK sarakstā. Saeimā ievēlēja D. Staltu, Ilmāru Latkovski, kurš nav bijis biedrībā, un Kārli Krēsliņu, kurš tajā vairs nav. Pretrunas, iespējams, bija ieprogrammētas jau sākumā, kad biedrība un apvienība par sadarbību vienojās tikai mutiski, nenoslēdzot rakstisku vienošanos. Kad VL-TB/LNNK tādu nevēlējās parakstīt arī pirms pašvaldību vēlēšanām, Demokrātiskie patrioti, kam ir arī septiņi no Pilsoniskās savienības ievēlētie Rīgas domes deputāti, paziņoja, ka pašvaldību vēlēšanās nestartēs. Viens no viņiem - Jānis Mārtiņš Skuja - gan piedalījās VL-TB/LNNK kongresā un atzina, ka varētu arī kandidēt vēlēšanās no apvienības.

Domubiedru klubiņš

Pēc biedrības paziņojuma Diena nolēma apmeklēt tās biroju, savu vizīti piesakot. D. Stalts tai bija sagatavojies un uz tikšanos uzaicinājis vairākus valdes locekļus un aktīvistus - Veselības ministrijas parlamentāro sekretāri Lieni Cipuli, juristi Ievu Branti, Aizsardzības ministrijas darbinieku Druvi Kleinu, Latvijas un Indijas Konsultatīvās padomes valdes locekli Kalvi Vītoliņu. Biedrībā ir arī tieslietu ministra padomnieks Krišjānis Feldmans, bet biedrības valdes priekšsēdis ir tieslietu ministrs Jānis Bordāns, kurš ir Tēvzemei un brīvībai/LNNK valdē. Uz jautājumu, vai D. Stalta pretrunas ar apvienības vadību nevarētu atsaukties uz tās attieksmi pret ministru, VL-TB/LNNK līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš atbildēja noraidoši. J. Bordāns atrodas ārpus valsts un nav piedalījies paziņojuma sagatavošanā. Taču G. Bērziņš saskatot paralēles divu politiski aktīvu biedrību darbībā - uzmanību sev pievērsusi arī Einara Repšes vadītā biedrība Latvijas attīstībai, kuras līderis atstāj Vienotību. D. Stalts vēl neatklāj nākotnes plānus, bet liek saprast, ka ar E. Repšes biedrību tie nav saistīti. Viņš vēl cer kā līdzvērtīgi partneri sēdēt pie viena galda ar Nacionālās apvienības politiķiem, vēlētāju interesēs ir liels nacionāli konservatīvs politiskais spēks, jo mērķis visiem ir viens - latviska Latvija -, atšķirība esot tikai ieskatos par taktiku, kā tos sasniegt.

Abas puses vēl ir tālu no saprašanās. D. Stalts nebija informēts arī par frakcijas sēdi, kurā lēma par neuzticības izteikšanu iekšlietu ministram Rihardam Kozlovskim (RP). To R. Dzintars skaidroja ar D. Stalta gatavību nepiedalīties slēgtajās sēdēs pēc tam, kad viņam tika pārmesta informācijas noplūdināšana. Tā ir vēl viena nesaprotama epizode, jo nav skaidrs, kas būtu slēpjamā informācija, kādas noplūdināšanu D. Stalts noliedz. R. Dzintars skaidroja, ka publiski par to neesot runājis, «tie ir tikai mani iekšējie secinājumi».

Biedrības birojā sastaptie šeit esot atraduši to, kā pietrūkstot VL-TB/LNNK, - domubiedrus. Veselības ministrijas parlamentārā sekretāre L. Cipule atzina, ka viņai tie būtu īpaši vajadzīgi, strādājot Vienotības ministrijā, bet palīdzību ir sniedzis tikai TB/LNNK valdes loceklis Jānis Birks. Taču to viņa nav sagaidījusi no frakcijas, kurai veselības jautājumi nav prioritāte. «Mēs vairāk runājam par to, kā sēdēsim ap ugunskuru un stiprināsim latviskumu. Taču mums vajag saimniekot savā valstī, nevis tikai dziedāt dziesmas,» sacīja L. Cipule. K. Feldmans bijis Jaunā laika biedrs, bet partijā juties «kā jau jūtas ierindas biedri lielā partijā - tur es nebiju sadzirdēts; kad Jānis Bordāns uzaicināja uz biedrību, pamodos kā no dziļa miega un sapratu, ka esmu bijis kā maza nagliņa milzīgā mašīnā, kurā nagliņas nemaz nav nepieciešamas, jo visu satur kopā ar skrūvēm», sacīja K. Feldmans.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?