Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Starp dzīvi un filosofiju

«Jaunībā strādāju rūpnīcā elektrocehā. Tur bija pieņemts citam citu sveikt jubilejās. Man vajadzēja atrast tekstu, ierakstīt to kartītē, un visi vēlējumu parakstīja. Reiz uzrakstīju Raiņa rindas, bet priekšnieks teica - nē, tas par gudru, tad citēju Gorkiju - atkal neder, jo neesot atbilstošs cilvēkam, kas jāsveic.

Sadusmojos un uzrakstīju paša prātulu. O, jā, šī esot īstā! Kas autors? Francis Usāns! Nobrīnījās, bet akceptēja. Pusdienas pārtraukumā prātula tika mutiski publiskota darbabiedru vidū. Vēlāk Andris Jakubāns un Ēriks Hānbergs manus aforismus izmantoja laikrakstā, Reinis Ādmīdiņš laida gaisā Latvijas Radio, no skatuves lasīja aktieris Zigurds Neimanis, bet visvairāk tos savās politiskajās runās izmantoja Visvaldis Lācis,» atceras Francis Usāns.

Aizvadītā gada nogalē sarunu ar sirmo vīru rāmi risinājām viņa dzīvoklī Raunas ielā. Francis nesūkstījās par neciešamajām sāpēm, kas ilgus gadus bija jāiztur starpskriemeļu diska trūces dēļ, un neklāstīja par četrām pārciestajām mugurkaula operācijām. Viņš priecājas par savu ceturto aforismu krājumu Diedzēti domu graudi, ko viņvasar laida klajā Dienas grāmata un kura atvēršanu autors svinēja Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zālē: «Gandarījums par paveiktu darbu ārstē labāk par visstiprākajām zālēm, bet svinēt krājuma dzimšanas dienu Gaismas pils vissvētākajā vietā man bija patiess pagodinājums.»

Apgūt dzīves reizrēķinu

Katra nejaušība ir kādas likumsakarības apliecinājums. Francis Usāns zīmē bērnības ainas: «Par laimi, mana paaudze nav gājusi cauri kara šausmām, bet vārdi «izvešana» un «Sibīrija» mums nebija sveši. Dažus skolasbiedrus paņēma no klases stundu laikā, netālu no skolas bija samesti nošautie mežabrāļi ar ložu caurumiem galvās… Taču bērnības debesis ātri noskaidrojas. Sapņoju kļūt par lidotāju, man padevās matemātika. Tagad saprotu, ka divreizdivi cilvēks pa īstam apgūst tikai tad, kad iemācījies visu dzīves reizrēķinu.»

Dzīve aizveda Franci uz Rīgas Industriālo politehnikumu, pēc tam viņš pabeidza Politehniskā institūta Elektroenerģētikas fakultāti un, kā pats saka - kļuva par tehnokrātu, strādāja par elektroinženieri, apprecējās ar Viju, piedzima dēls, meita, uzcēla vasaras māju Gaujā. Negāja secen arī bēdas - pāragri no dzīves šķīrās dēls Rihards. Francis secinājis: «Cilvēki vienmēr grūtībās vaino apstākļus. Es neticu apstākļiem. Šajā pasaulē panākumus gūst vienīgi tas, kurš meklē sev nepieciešamos apstākļus. Ja neatrod, pats tos rada.» Viņš atceras, kā 70. gadu beigās gājis pie žurnāla Dadzis galvenā redaktora vietnieka Andreja Skaiļa un viņam vaicājis: «Varbūt man mainīt profesiju un veltīt laiku tikai rakstīšanai?» Skailis atbildējis: «Ja būs patiesas spējas, rakstīsiet arī kā citas profesijas pārstāvis.»

Omulības klubiņš

Francis Usāns allaž bijis visu omulību centrā. Raksturs tāds. Francis prot kopt draudzību. Vija atceras - visu Franča dzīvi stingri kopā turējās seši tehnikuma draugi, vēlāk viņiem pievienojās arī apņemtās sievas. No jaunības gadiem gan oficiālos pasākumos, gan draudzīgos saietos Francis vienmēr teica asprātīgas runas un klātesošie viņu mudināja - raksti, raksti! Franča Usāna kodolības allaž bija lielā cieņā. Savukārt rakstnieks Ēriks Hānbergs, kurš kopā ar Jāni Ķuzuli vadīja Rīgas Latviešu biedrības Omulību klubiņu, stāsta: «Francis mūsu klubiņā nebija aktīvs sprēgātājs, bet gan kluss džentlmenisks vērotājs. Vakarus viņš vadīja bez uzspēles, neuzkrītoši. Ieklausījās. Vēroja. Ja Franci nepazītu, nevienam nerastos aizdomas, ka esam kopā ar daudzu slavenu prātulu autoru.»

Autors savas prātulas neatlaidīgi slīpēja un pedantiski krāja, kārtoja, publicējās Dadzī, Padomju Jaunatnes satīriskajā pielikumā Asā Slota, vēlāk aforismu meistara domu graudi tika publicēti arī Lauku Avīzes sestdienu kopojumā Galvas pilieni. Cita starpā 80. gados Cīņā, Rīgas Balsī, Veselībā, Liesmā, Zinātnē un Tehnikā tika drukāti Franča Usāna publicistiskie raksti. Tomēr vistuvāk sirdij viņam ir un paliek aforismi.

Baudīt kā konjaku

Rekomendējot Franci uzņemt Rakstnieku savienībā, Andrejs Skailis 2007. gadā kaismīgi rakstīja: «Tikai retais jūt nepārvaramu tieksmi sapresēt savu sakāmo pēc iespējas blīvāk, jo tam vajag nolādēti daudz pacietības, asu prātu un spožu intelektu. Francis Usāns ir neatlaidīgs aforistikas fanātiķis, viņa domu graudu kvalitāte kāpj arvien augstāk meistarības kalnā, un jābūt totāli aklam, lai to neredzētu.» Rekomendācijas toreiz uzrakstīja arī Viktors Avotiņš un Arnolds Auziņš. Galvotājiem nenācās vilties. Ēriks Hānbergs vērtē meistara veikumu: «Francis Usāns ir unikāls. Tādi smalki izvirpotie lakonismi pieder viņam - vienīgajam, kurš latviešu literatūrā izpaužas tikai šajā žanrā. Franča prātulas prasa lēnīgu klausīšanos, viņa krājumi nav lasāmi vienā elpas vilcienā. Tie jābauda kā konjaks - pa malciņam. Es izlasu piecus desmit aforismus, un man tai dienai jau cita garša.»

Ar prātulām nav viegli piepildīt manuskriptu, tomēr Usāns paguvis piepildīt jau četrus, top piektais. Pirmo aforismu krājumu Nulle profilā Francis veltīja savam dēlam Rihardam - domu biedram un tēva darbu pirmajam vērtētājam. Viņvasar iznākušajā krājumā Diedzēti domu graudi autors no sirds pateicas mazdēlam Kristiānam Usānam par atbalstu grāmatas veidošanā. Kristiāns bieži, no skolas pārnācis, lepojas - tu, vectēv, esi klasiķis, jo, latviešu valodas mācību stundās, apgūstot divdabja teicienus, mums liek salikt pieturas zīmes tavos aforismos. Piemēram: «Nokļūstot kurpē, arī smilšu grauds kļūst ievērojams.» Vai arī cits: «Bieži vien, nēsājot uz rokām, aiznes nepareizā virzienā.»

Francis Usāns nekļuva par lidotāju, bet viņa sapnis piepildījies pārnestā nozīmē - prātulu meistara domas lidojums ir augsts un trāpīgs. Francis saka: «Domās uztaustīt aforismu zināmā mērā ir meditācijas forma, kas dziedē un noņem stresu. Jau publicēti ap 3000 manu aforismu, un tie ir kā taciņa starp dzeju un filozofiju. Arī slimnīcās guļot, man pie gultas vienmēr bija bloknots un zīmulis. Kur vēl labākas zāles kā nemitīga prāta urdīšana?»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Francis Usāns

Dzimis 1938. gada 18. septembrī Viļānu rajona Galēnu pagastā
1957. gadā absolvēja Rīgas Industriālo politehnikumu
1962. gadā beidza Rīgas Politehniskā institūta Elektroenerģētikas fakultāti
Aforismu krājumu Nulles profils (1995), Galvas pilieni (2003), Jāņtārpiņi uz ceļmallapām (2007), Diedzēti domu graudi (2014) autors
2007. gadā uzņemts Rakstnieku savienībā
Dzīvesbiedre Vija Usāne, meita Evita, mazdēli Kristiāns un Reinis

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jauniešiem svarīga ir droša un uzticama vide

Par jauniešu paškaitējuma iemesliem un to, kā novērst cēloņus, kuri jauniešus stimulē nodarīt sev pāri, Guntars Gūte sarunājas ar bērnu un jauniešu psihoterapeitu Nilu Saksu Konstantinovu.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?