Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +13 °C
Viegls lietus
Trešdiena, 9. oktobris
Helga, Elga, Elgars

Sudraba ananasu četrinieks

Latvijas Arhitektūras gada balvas 2015 pasniegšanas ceremonijā neviens no pretendentiem nesaņēma Lielo balvu, savukārt Sudraba ananasi tika pasniegti četriem godprātīgi un profesionāli izpildītiem projektiem. Viens no tiem bija brīvdienu māja Brieži Talsu novadā, kuru veidojusi arhitektes Sintijas Vaivades komanda.

«Nepiedāvāt klientam to, ko viņš vēlas, bet piedāvāt to, par ko viņš pat neiedomājas pasapņot,» savu darbības formulu atklāj arhitekte, kuras iedvesmas avots meklējams XX gadsimtā. «Es gribu izmantot šo brīdi un aicināt būt saudzīgākiem un godprātīgākiem savā attieksmē, saglabāt un neizpostīt to, kas mums ir, jo mēs vēl ilgi no tā varēsim mācīties, iedvesmoties un lepoties ar to. Lai dzīvo modernisms!» viņa sacīja pateicības runā.

Kontekstuālisma pieeja

Ar Sudraba ananasu tika novērtēts dzīvokļu nams Vecrīgā, Skārņu ielā, kura projekts realizēts deviņu gadu garumā. Tā autori ir birojs Jaunromāns un Ābele, kas pusfinālā iekļuva ar trim darbiem (to vidū bija privātmāja Berģos, Juglas ezera krastā, un Pied a terre dzīvoklis Rīgā, Ausekļa ielā). Pie Pēterbaznīcas uzceltā ēka pierāda, ka viduslaiku vidē ir iespējams veiksmīgi integrēt mūsdienu būvi. «Daudzo paaudžu klātbūtne šajā vietā uzliek lielu atbildību,» atzīst Mārtiņš Jaunromāns, kura pārstāvētajam birojam ir tuva kontekstuālisma pieeja. «Izstrādājot projektu, ir svarīgi ieklausīties pilsētvidē, jo tā bieži pasaka priekšā.»

Ar Sudraba ananasu tika izcelts paviljons multimediālajam dabas izglītības pasākumam Dabas koncertzāle (Didzis Jaunzems Arhitektūra), kas norisinājās Gaujas Nacionālajā parkā. Paviljona struktūra tika veidota tā, lai samazinātu pieskares punktu skaitu zemei un saudzētu aizsargājamo biotopu pļavu. Vēl viens Sudraba ananass tika Rēzeknes Augstskolas Inženieru fakultātes studiju korpusam (AB3D), kas ir pirmais realizētais augstskolas attīstības plāna posms. Tas ir paraugs, kā ar minimāliem līdzekļiem var panākt ļoti labu rezultātu, norādīja nacionālās žūrijas pārstāve, Parīzē dzīvojošā un strādājošā arhitekte Elēna Melzoba.

Varoņdarbu novērtējums

Latvijas Arhitektūras gada balvai tika pieteikti 38 projekti, no tiem nacionālā žūrija atlasīja 13 pusfinālistu un nodeva starptautiskās žūrijas vērtējumam. Ārvalstu eksperti noteica uzvarētājus un pasniedza balvas, kuras šogad bija ieguvušas citu formu, jo iepriekšējā neesot atbildusi priekšstatam par lakonisku arhitektūru. Jaunā Ananasa autori ir dizaineri Artūrs Analts un Rūdolfs Strēlis no Variant Studio, kuri to ir izveidojuši pēc Rubika kuba principa kā atrisināta uzdevuma simbolu (balva var tikt izmantota kā rotaļa prāta asināšanai). Savukārt lapotne ir ieguvusi kroņa izskatu, godinot balvas ieguvējus un viņu paveikto darbu.

Latvijas Arhitektūras gada balvas pasniegšanas ceremonijā ar īpašu balvu tika novērtēta Rundāles pils atjaunošana un tās īstenotājs Imants Lancmanis. «Mēs atvērām hercoga guļamistabas durvis un izgājām uz balkona. Pie mūsu kājām bija milzīgais franču stila dārzs, un starptautiskās žūrijas pārstāvjiem aizrāvās elpa,» atceras arhitekte Zaiga Gaile. Žūrija savā vērtējumā norādīja, ka savas vēsturiskās un starptautiskās nozīmības dēļ šo 50 gadu ilgušo projektu nevar apskatīt šī gada sasniegumu kontekstā.

Vislielākās diskusijas starptautiskās žūrijas starpā ir bijušas par otru «nacionālās nozīmes varoņdarbu» jeb Latvijas Nacionālās bibliotēkas jaunbūves projektu. «Tas iesākās pirms 25 gadiem, kad mēs dzīvojām pilnīgi citā pasaulē,» sacīja viens no tās pārstāvjiem - latviešu izcelsmes arhitekts Andrejs Andersons no Austrālijas. «Man šķiet, ka šī ēka vairs neatbilst šodienas prasībām, taču tajā ir daudz brīnišķīgu lietu,» teica arhitekts un piebilda, ka viņa kolēģis Gunārs Birkerts personīgi būtu pelnījis atzinību par kolosālu un pašaizliedzīgu ieguldījumu 25 gadu garumā.

Savukārt Latvijas Arhitektūras bērnu balvu, ko pasniedz projekta Skolēns. Pētnieks. Pilsētnieks dalībnieki, ieguva instalācija Mierīgi! (Fine Young Urbanists), kura pagājušā gada septembrī tika realizēta starp Miera ielas devīto un desmito namu, lai pierādītu, ka ielas telpa noder gan efektīvai mobilitātei, gan sociālai dzīvei. «Instalācijai piemita funkcionalitāte un jocīgs izskats. Tas bija labs veids, kā parādīt jaunas idejas,» viņi pamatoja savu lēmumu.

Divas nedēļas Berga bazāra ieliņās ir apskatāma visu 13 Latvijas Arhitektūras gada balvas pretendentu darbu izstāde. Vairāk par visiem objektiem var uzzināt www.latarh.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Izraēla šobrīd cīnās par Eiropu

Par to, kādas sajūtas un emocijas valda Izraēlā gadu pēc teroristu asiņainajiem uzbrukumiem, un par to, vai un kā iespējama situācijas atrisināšanās, Andis Sedlenieks sarunājas ar Izraēlas vēst...

Siliņai jāizdara tas, ko nespēj Sprūds

Pirms neilga laika ar nelielu ironiju rakstīdama par Progresīvo politiskā brieduma un vieduma trūkumu, iekuļoties katrā iespējamā problēmā, ko politiskā dienaskārtība tiem servē, patiesi nenoja...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?