Laika ziņas
Šodien
Apmācies

Sviestmaize no Sendvičas

Man garšo sviestmaizes. Vismaz šādā aspektā es pārstāvu nozīmīgu Latvijas sabiedrības daļu - pirms dažām dienām kāda publiskota aptauja uzrādīja, ka katrs otrais aptaujātais iedzīvotājs Latvijā ik rītu gatavo un brokastu galdā ceļ dažādas maizītes. Tagad gan mūsdienīgāk esot teikt - sendviči. Pameklēju avotos, kā cēlies šis angļu vārds.

Izrādās, vainīgais ir XVIII gadsimta Sendvičas grāfs angļu aristokrāts Džons Montegjū, kurš licis savam sulainim atnest viņam «gaļu, kas ielikta starp divām maizes šķēlēm». Grāfs bijis kaislīgs kāršu spēlmanis un ēdājs, lai spēles laikā rokas nekļūtu taukainas no gaļas, viņš sācis to apņemt ar maizi - gan racionāli, gan garšīgi. Ideja un izmantojums guvis lielu atbalstu, un ēdienu sākuši saukt tā izgudrotāja vārdā. Jau 1762. gadā vārds ir iekļauts slavenajā Oxford English Dictionary. Latviešu vārda «sviestmaize» etimoloģisko izcelsmi neatradu, bet to noteikti kāds valodnieks varētu izskaidrot sīkāk.

Dietologi teiks, ka daudz ēst maizi, tai zieķēt virsū lauku sviestu un pa virsu uzlikt trekna siera šķēli nav prāta darbs. Droši vien tik tiešām nav, ja runājam tikai un vienīgi par baltmaizi. Tomēr manā ēdienkartē ir parādījusies grauzdējama rudzu maize, grauzdējama saldskābmaize, graudu maize, sēklu maize, laužamā maize - īpaši gatavota maize, kur var «kaut ko ielikt iekšā» kā kabatā. Izvēles iespējas ir plašas... un ne jau vienmēr jālieto īpaši bagātīgais smērējamais Philadelphia siers ar ievārījumu (hmm... cik garšīgi!) vai trekna pastēte (hmm... vēl garšīgāk!). Kad veselais saprāts ņem virsroku un garšas kārpiņas jau pieradušas pie alternatīvām sajūtām, tīri labi kopā iet salātu lapas ar redīsiem, tomātiem, gurķiem, vieglu sieru, liesu gaļu.

Man mamma uz skolu sviestmaizes līdzi nedeva, jo ēšana skolas kopgaldā bija neatņemama dienas sastāvdaļa. Saviem dēliem tās līdzi devu uz treniņiem un ekskursijās, gatavojot divas tradicionālās versijas - baltmaize ar sieru un rupjmaize ar gaļu. Ak, kā tās garšoja! Svaigā gaisā, tikko iztītas no pergamenta, smaržojošas, mīkstas, klāt piekožot tomātu vai gurķi, tēja no termosa... Kā sviestmaizes garšu pastiprina apstākļi, kādos mēs to ēdam! Ziemā, kad braucam slēpot, sviestmaizes un tējas vai kafijas termoss mašīnā ir vienmēr - mazliet pagurušiem no fiziskām nodarbēm sviestmaize liekas, kā no citas pasaules atsūtīta, gastronomiskai baudai tieši vietā un laikā! Tā ļoti garšo, vienalga, kas uz maizes virsū vai tai iekšā... Vasarā laivu braucienā vai auto izbraukumos - tas pats. Šovasar izbraucām pa Vecpiebalgu, protams, ar sviestmaizēm un termosu līdzi pusdienu grozā... piestājām ceļmalā, pa kuru Kālis Skalbe no stacijas kājām devās uz saviem Saulrietiem, ēdām un domājām, vai Skalbem somā arī bija sviestmaize? Kā tā garšoja?

Sviestmaize nav tikai kārtējais ēdiena uzņemšanas veids. Tās garšu pastiprina laiks, vieta, sajūtas, cilvēki. Vai jums ir tāpat?

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?