Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Tāds novalkāts, mazs pižiks

Citu Latvijas kaķu vidū Bonija izceļas ar to, ka viņai ir muzikāli saimnieki - komponists Valts Pūce un viņa dzīvesbiedre Dace. Arī ar to, ka Bonija pirms piecpadsmit gadiem piedzima Ventspilī zem ļoti laimīgas zvaigznes. Ziemas viņa vada Rīgā, bet vasaras - Mazirbē, kur ap māju ir daudz kaķisku taku un labi medību lauki.

Bonija un Klaids

Melnbaltā kuplā Bonija nav ne bailīga, ne klīrīga. Viņa uzvedas kā persona, kas zina savu vērtību. Labprāt pozē fotogrāfam. Ir pašpārliecināta. Viņai ģimenē gandrīz nekas netiek liegts. Kā uzsver komponists: «Bonijai garīgā spēka ir vairāk nekā man.» Sarunas laikā skaistā kaķene ar balerīnas figūru apsēžas uz virtuves galda aci pret aci ar Valtu un viņu hipnotizē - sak, vai neredzi, ka bļodiņā reņģu astes vien palikušas? Es gribu ēst! Valts stingri noteic: «Beigsies intervija, tad pusdienosi!» Noklausos stāstīto, kas aptuveni līdzinās daudzu kaķu saimnieku stāstiem: «Sauso barību Bonija neēd, tikai konservus, bet vislabāk viņai iet pie sirds zivteles. Tā kā Matīsa tirgus tepat ap stūri, viņa tās arī bieži dabū. Ar konserviem tā ir, kā ir, - bļodiņa pilna, bet Bonija stumda trauku pa virtuvi. Saku viņai - izēd tukšu, tad dabūsi vēl. Tā turpinās trīs dienas, bet viņa vienmēr vinnē, es palieku zaudētājos, jo nevaru izturēt teroru.»

Kā iefiltrēties muzikālā ģimenē? Pavisam vienkārši - vajag, lai komponista bērnu acu priekšā tevi izmet no mašīnas! Valts atceras: «Pirms piecpadsmit gadiem mūsu bērni Valters un Līva vasarā dzīvoja pie sievasmātes Ventspilī. Reiz pagalmā viņi redzēja, ka turpat netālu piebrauc bembis, izlec vīrietis, kaut ko pārmet pāri žogam un aizbrauc. Bērniem, protams, jāredz, ko šis tur metis. Abi izmeklētāji rāpjas pāri žogam. Atrod kaķēnu, tādu pelēki brūnu kā novalkātu pižiku. Pamest nevar, stiepj mājās. Omei acis uz kātiņiem! Bērni zvana man un drebelīgā balsī saka - tēti, tu tikai uzreiz piekrīti, ja? Un tad mēs izstāstīsim problēmu… Nu, kaķis nav suns, ārā nav jāved, piekritu, un atradene tika atvesta mājās. Nosaucām viņu par Boniju, jo draugiem tajā laikā pieklīda runčuks, kuram deva vārdu Klaids.»

Līdzautore pie sintezatora

Bonijai patīk sēdēt virtuvē uz palodzes, vērot Rīgas namu jumtus un sniegpārslas, kas virpuļo aiz loga. Reizēm pie stikla pieklauvē kāda zīlīte, bet Bonija zina, ka putns Rīgā ir smukumam, nevis likšanai uz kārā zoba. Ko vēl var darīt dzīvoklī tumšajā gadalaikā? Vislabāk, protams, ar pilnu vēderu gulēt kopā ar saimniekiem viņu platajā gultā - silts, kluss, murrājamais pats no sevis nāk virsū. No rīta, kutinot ar ūsām saimnieku ģīmjus, šos var dabūt augšā. Kaķim taču ēst gribas! Vēl labāk ir iekārtoties uz rakstāmgalda zem spuldzes, kad Valts komponē. Ja, Bonijasprāt, kaut kas neskan, kā vajag, viņa nospiež pareizos taustiņus! Par autortiesībām komponists norēķinās ar svaigām zivīm. Kad Bonija viena pati mājās, viņai dikti velk uz miegu. Dienas snaudai noraudzīts skapis. Tur tumšā stūrītī Bonija iekārtojusi migu no siltām šallēm un cimdiem, un, kā zinām, guļot laimīgie stundas neskaita. Dzeram tēju, komponists glauda kaķenei muguru, Bonija svētlaimīgi murrā. Valts apcerīgi stāsta: «Bērni jau savā dzīvē - Valters šogad pabeidza Briseles Karalisko mūzikas akadēmiju, bet Līva Londonā mācās Televīzijas raidījumu režiju. Kamēr sāks dzimt mazbērni, dzīvojam trijatā - es, Dace un Bonija. Kaķene ir mīļa un paklausīga. Ja labi uzvedas, saucam viņu par Minku Pinku, ja savārītas ziepes - par Kaķi Paķi. Vispār Bonija nav podu gāzēja, bet, piemēram, kad viņas tualete nav laikus iztīrīta, ņem un iečurā gultā! Citreiz Dace dzer rīta kafiju, Bonija glaužas, glaužas pie kājām un tad lec klēpī, uzsitot Daces roku ar visu pilno krūzi.»

Ar killera skatienu

Bonijai nav četri, bet tikai divi gadalaiki. Tumšais un aukstais, kas jāpārdzīvo Rīgas dzīvoklī, un zaļais gadalaiks. Tikko saulīte sāk sildīt un pasaule kļūst zaļa, Bonija pārceļas uz ģimenes lauku māju Mazirbē. Tā ir kaķenes paradīze. Takas, taciņas, pļavas, koki, pasaule apkārt skan un vītero! Tālu no mājas kaķene neklīst, un jūra Bonijai vispār nepatīk - slapja, liela un rūcoša, kam viņai tāda? Kad kaķene bija špraunāka, katru dienu nesa saimniekiem atrādīt nomedīto - žurku, peli un diemžēl arī kādu sīkputniņu. Stāsts par Boniju nebūtu pilnīgs, ja es neuzzinātu kādu gadījumu iz kaķenes dzīves: «Pirms pāris gadiem vasaras vidū mums bija steidzami jāaizbrauc. Atstājām Boniju pie attāliem kaimiņiem. Pēc pāris dienām viņi bēdīgi zvana - kaķene pazudusi! Bonijai tur nepatika, un viņa notina makšķeres. Pagāja četri mēneši, mēs jau sākām skatīties pēc cita kaķa, kad novembrī atkal zvana kaimiņi - Bonija pārradusies! Nu, to vajadzēja redzēt - noēdusies apaļa, ar killera skatienu acīs! Vai vari iedomāties - istabas kaķene, kurai viss tika pasniegts gandrīz vai uz paplātes, izdzīvojusi viena mežā, uztrenējusies kā kultūrists! Kad nu ziema klāt, dziļš sniegs, jāiet atpakaļ uz mājām siltumā!»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?