Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Taupīšanas pasākumus vēl neatklāj

Veselības aprūpei paredzētie izdevumi 2011. gada valsts budžetā nebūs mazāki par šā gada budžetā paredzētajiem. Tas faktiski ir vienīgais, par ko saskaņā ar finanšu ministra Andra Vilka (Vienotība) teikto ir panākta vienošanās trešdien notikušajā Ministru kabineta ārkārtas sēdē, kurā aiz slēgtām durvīm tika apspriesti 2011.

gada budžeta bāzes izdevumi. Tajā ministri uzklausīja Finanšu ministrijas (FM) apkopoto informāciju, kas liecina, ka pirms konsolidācijas pasākumu veikšanas nākamā gada budžeta ieņēmumi ir plānoti 4 miljardi latu, bet izdevumi varētu pārsniegt 4,8 miljardus latu. Taču jāpielāgo, ka, aprēķinot minētos skaitļus, nav ņemta vērā vēl veicamā budžeta konsolidācija. Precīzāks tās apmērs varētu būt zināms piektdien. Līdz tam FM vēlreiz precizēs 2011. gada budžeta bāzes skaitļus un nepieciešamās konsolidācijas apmēru.

Iepriekš tika prognozēts, ka 2011. gadā panākamā ietaupījuma apmērs būs no 360 miljoniem latu līdz 390 miljoniem latu, taču pēc tam, kad Centrālā statistikas pārvalde paziņoja, ka 2010. gada 3. ceturksnī iekšzemes kopprodukts (IK) ir pieaudzis par 2,7 %, Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (Vienotība) jau pieļāvis, ka konsolidējamā summa varētu būt mazāka.

Nedz valdības vadītājs, nedz finanšu ministrs pagaidām nesteidz viest skaidrību, kā plānots nodrošināt nepieciešamo budžeta ietaupījumu. Taču A. Vilks trešdien norādīja, ka pagaidām aplēstais budžeta deficīts - vairāk nekā 800 miljoni latu - ir pārlieku liels un tas nozīmē - lai sasniegtu deficītu 6% apmērā no IK, konsolidācija būs būtiska.

Valdības veidošanas procesā V. Dombrovskis potenciālajiem koalīcijas partneriem bija piedāvājis vienoties, ka 2011. gada budžeta konsolidācija par vienu trešdaļu no nepieciešamās summas tiek nodrošināta uz budžeta ieņēmumu, tas ir, nodokļu palielināšanas, rēķina, bet divas trešdaļas - uz izdevumu samazināšanas rēķina.

Tas nozīmētu, ka 2011. gadā valsts budžeta izdevumi ir jāsamazina par vismaz 240 miljoniem latu. Taču, ņemot vērā apņemšanos nākamgad nesamazināt veselības aprūpes finansējumu un to, ka atsevišķās pozīcijās pieaugs gan valsts pamatbudžeta, gan sociālā budžeta bāzes izdevumi, daudzas nozares varētu skart pamatīga izdevumu samazināšana.

Līdz 7. decembrim, kad 2011. gada budžetu plānots iesniegt Saeimā, valdība to apspriedīs vairākās ārkārtas sēdēs. Vēl šonedēļ plānotas divas sēdes - piektdien ministri varētu vienoties par precīzu budžeta konsolidācijas apmēru, bet sestdien - par tās nodrošināšanai veicamajiem pasākumiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Otrā pensiju līmeņa iemaksu likmes samazināšana no pašreizējiem 2% līdz 1% vai
0% no iemaksām. Paredzamais ietaupījums - no 60 miljoniem latu līdz 89 miljoniem latu, taču, iespējams, būtu jāparedz kādi kompensējoši pasākumi.

Funkciju izvērtēšanas darba grupas priekšlikumu ieviešana. Kopējais ietaupījums varētu sasniegt 79,4 miljonus latu, lielākais samazinājums skartu ministriju centrālos aparātus, taču ministrijas un vairākas nevalstiskās organizācijas ir skarbi kritizējušas piedāvātos priekšlikumus.

Nekustamā īpašuma nodokļa celšana. Precīzi ienākumi nav zināmi, taču vasarā publiskotie dati liecina, ka tie varētu būt aptuveni 60 miljoni latu.

Samazināto PVN likmju atcelšana. Valsts budžeta ieņēmumi varētu pieaugt par aptuveni 95 miljoniem latu. Saskaņā ar Swedbank Privātpersonu finanšu institūta aprēķiniem triju cilvēku ģimenes izdevumi PVN samazināto likmju atcelšanas dēļ varētu pieaugt par aptuveni 108 latiem gadā.

PVN pamatlikmes palielināšana no 21% līdz 22 vai 23%. Saskaņā ar Swedbank Privātpersonu finanšu institūta aprēķiniem triju cilvēku ģimenes izdevumi PVN likmju celšanas dēļ pieaugtu attiecīgi par 50-54 latiem vai
100-107 latiem gadā.
Avots: Diena, LETA

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?