Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Tiešraidē - arī pašvaldību domes sēdes

Pilsētu un novadu domes sēžu translācija internetā padarītu atklātāku pašvaldību darbību, disciplinētu deputātus, un arī iedzīvotāju interese par vietējo varu palielinātos. Tie ir daži no ieguvumiem, ja pašvaldības izšķirtos par sēžu pieejamību arī tiem, kuri nevar ierasties tās vērot klātienē. Nereti ir jautājumi, kuri izraisa tik lielu interesi, ka visiem zālē var nepietikt vietas, kā tas pirms daudziem gadiem bija Tukumā, kad Tautas partija vēlējās nomainīt domes vadību un šo notikumu atnāca vērot ap simts cilvēku.

Bez Rīgas domes vēl ir tikai nedaudzas pašvaldības, kuru domes sēdes tiek translētas - viens no tiem ir Ķekavas novads, kura domes sēde notiek tieši šodien un no pulksten desmitiem rītā ikviens pieredzes gūšanas nolūkā var ielūkoties novada interneta mājaslapā.

Uz lielajiem ekrāniem

Lai domes sēdes varētu translēt, nepieciešams sākotnējais ieguldījums zāles aprīkojumā un kamera, bet šīs izmaksas esot nelielas. Kā obligātu šo pienākumu pašvaldībām nevar uzlikt, bet vietējā vara pati var to izdarīt savu iedzīvotāju interesēs. Ķekavas novada domes priekšsēdis Roberts Jurķis (Vienotība) sacīja, ka sēžu translācija notiek jau vairāk nekā divus gadus - to uz lielajiem ekrāniem var vērot arī klientu apkalpošanas centros Ķekavā, Baložos un Daugmalē. Ja kāds domnieks vai darbinieks sēdes laikā ir ārpus valsts, arī viņam ir iespēja redzēt domē notiekošo. Vienīgais trūkums, ko minēja R. Jurķis, ir deputātu vēlme izpausties un tad sēdes ievelkoties. Katru reizi notiekošajam internetā sekojot līdzi ap 60 cilvēkiem.

Aptuveni tikpat interesentu bija arī tai vienīgajai translētajai Liepājas rajona nelielā Rucavas novada domes sēdei, kuras pārraidīšanu internetā palīdzēja nodrošināt biedrība Domā līdzi!. Sēdes translācija ilga aptuveni 15 minūtes līdz brīdim, kad domnieki nobalsoja pret sava darba publiskošanu vēlētājiem un lika izdzēst arī nofilmēto materiālu. Kā arguments toreiz minēts tas, ka «iedzīvotāji tam nav gatavi». Nožēlu par atteikšanos no sēžu translācijas Diena saklausīja arī domes priekšsēdes Līgas Stendzes balsī, jo sadarbībā ar biedrību tas tikpat kā neko nebūtu maksājis. Iespējas visiem vērot sēdi mazinātu arī dažādas baumas, bez kurām mazā pašvaldībā neiztikt. Biedrības Domā līdzi! vadītājs Zigmārs Miemis pastāstīja, ka sākotnēji tā, savas intereses vadīta, pati filmējusi domes sēdes, jo tās ir atklātas. Tad radusies doma sēdes rādīt tiešraidē internetā, dodot iespēju ierakstīto materiālu noskatīties arī pēc tam. Izmaksas esot pavisam nelielas un tehniski varot nodrošināt arī neierobežotu skatītāju skaitu, teica Z. Miemis.

Zemgalē būs sekotāji

Ar aicinājumu nodrošināt sēžu tiešraidi pie vairākām pašvaldībām vērsusies arī Reformu partija, kuras Zemgales reģiona koordinators Edmunds Jurēvics šo iniciatīvu vispirms pamatoja ar to, ka tad sēdēm varētu sekot arī cilvēki tālākajās novada vietās, no kurām uz centru nevar atbraukt, bet, piemēram, pagasta bibliotēkā internetā varētu vērot interesējoša jautājuma apspriešanu. Ja dome lemj par kādas skolas slēgšanu, tajā strādājošie varētu klausīties šo diskusiju. «Tas arī disciplinētu deputātus,» piebilda E. Jurēvics. RP pārstāvji dzirdējuši gadījumu Kandavas novadā, kad viņu partijas biedru Daini Rozenfeldu pēc emocionālākas uzstāšanās domes priekšsēdis nācis sapurināt fiziski. Kandavas mērs Rolands Bārenis (LZS), lūgts to atcerēties, sacīja, ka šo situāciju nekomentēšot, jo minētais deputāts viņam šķietot īpatnējs. Taču padomāt par sēžu translāciju R. Bārenis pagaidām nav gatavs: «Tas nav iespējams. Domē nevienam deputātam nav pat datora.»

Tukuma novada domes priekšsēdis Juris Šulcs, pie kura arī bija vērsušies Reformu partijas pārstāvji, teica: «Mēs jau paši bijām sākuši pētīt, kā tas varētu notikt. Ja grib nodrošināt kvalitatīvu sēdes translāciju, tas varētu izmaksāt ap 10 000 latu.» J. Šulcs uzsvēra, ka tehniskais piedāvājums ir sagatavots un, lemjot par nākamā gada pašvaldības budžetu, dome vērtēs, vai piešķirt šim mērķim līdzekļus. Nākamajā sasaukumā no 2013. gada jūlija, visticamāk, arī Jelgavas novada iedzīvotāji varēs vērot domes sēdes, pieļāva Jelgavas novada priekšsēdis Ziedonis Caune (ZZS), par kura darbību iedzīvotājiem bijusi sevišķi liela interese. Jelgavas novada domes ēkā notiek rekonstrukcija un tiek modernizēta arī sēžu zāle, kurā būs labs tehniskais nodrošinājums. Pašlaik arī Ventspils domē, kuras finansiālo un tehnisko varēšanu apšaubīt nebūtu pamata, sēdes netranslē. Taču domes priekšsēža pirmais vietnieks Jānis Vītoliņš piekrīt, ka iedzīvotāju interesēs to būtu lietderīgi darīt - tāds esot viņa personīgais viedoklis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Divi no vienas cepešpannas

Šoreiz abās receptēs izmantots pavisam neliels sviesta ķirbītis Butternut – jā, tas, kurš izskatās pēc bumbiera, kuram ir blīvs mīkstums skaisti dzeltenā krāsā un maz sēklu. No cepeškrāsnī cepta...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?