Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Trešdiena, 9. oktobris
Helga, Elga, Elgars

Tuberkuloze apdzinusi HIV

Tuberkuloze apsteigusi cilvēka imūndeficīta vīrusu (HIV) un kļuvusi par galveno nāves izraisītāju pasaulē, apgalvo Pasaules Veselības organizācija (PVO). Tas noticis, lai gan pēdējā ceturtdaļgadsimta laikā to nāves gadījumu skaits, kurus izraisa tuberkuloze, globāli samazinājies gandrīz par pusi. Mūsdienās arvien izplatītāki kļūst zāļu rezistentie tuberkulozes paveidi, kas lielākajai daļai saslimušo nozīmē drošu nāvi, jo finansējuma trūkuma dēļ netiek nodrošināta atbilstoša ārstēšana un ir kavēta slimības pētīšana.

Indija - līdere

PVO informē, ka pērn pasaulē 9,6 miljoni cilvēku pirmoreiz inficējušies ar tuberkulozi, tas ir vairāk nekā 2013. gadā, kad tika saskaitīti deviņi miljoni inficēto. Organizācijas pētnieki uzsver, ka tas nav saistīts ar plašāku slimības izplatību, bet ar valstu centieniem uzlabot inficēto uzskaiti.

2014. gadā 58% no jauniem saslimšanas ar tuberkulozi gadījumiem reģistrēti Dienvidaustrumāzijā un Klusā okeāna rietumu daļā. Valstu vidū līderes bijušas Indija (23% no pasaulē reģistrētajiem jaunajiem gadījumiem), Indonēzija (10%) un Ķīna (10%).

Tuberkuloze ir izplatīta slimība arī Eiropas reģionā (PVO tam pieskaita arī Turciju un Centrālāziju), kur pērn reģistrēti vairāk nekā 228 tūkstoši jaunu inficēšanās gadījumu. 2013. gadā reģionā uzskaitīti 360 tūkstoši jaunu saslimšanas gadījumu.

Latvijā 2014. gadā reģistrēti 637 jauni inficēšanās ar tuberkulozi gadījumi (2013. gadā - 776), kas ir zemākais rādītājs kopš 1991. gada, liecina Slimību profilakses un kontroles centra publiskotā informācija. Šī gada pirmajos deviņos mēnešos reģistrēti 443 saslimšanas gadījumi.

2014. gadā, tāpat kā gadu iepriekš, tuberkuloze pasaulē paņēmusi 1,5 miljonus cilvēku. HIV pagājušajā gadā visā pasaulē nonāvējis 1,2 miljonus cilvēku, no kuriem 400 tūkstošu bija inficējušies arī ar tuberkulozi. Dienvidāfrikas valstī Svazilendā uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju reģistrēti 1382 tuberkulozes upuri. Salīdzinājumam - Latvijā, kur pērn bīstamā slimība nonāvēja 47 cilvēkus (zemākais rādītājs kopš 1998. gada), reģistrēti 2,3 mirušie uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju. Tuberkuloze (tautā saukta arī par diloni) ir lipīga infekcijas slimība, ko izraisa gaisā esoša baktērija Mycobacterium tuberculosis. Slimība visbiežāk skar plaušas, bet var uzbrukt arī nierēm, smadzenēm, mugurkaulam, centrālajai nervu sistēmai, asinsrites sistēmai, kauliem un locītavām.

Tālu no vēlamā

Kopš 1990. gada mirstība ar tuberkulozi pasaulē ir samazinājusies par 47%. Kopš 2000. gada saslimstība ar nāvējošo infekciju ik gadu ir samazinājusies vidēji par 1,5%. PVO lēš, ka pēdējos 15 gados, pateicoties labākai medicīnas aprūpei, no tuberkulozes ir izārstēti aptuveni 43 miljoni cilvēku.

ANO 2000. gadā nospraustais mērķis iegrožot un samazināt tuberkulozes izplatību ir sasniegts visos pasaules reģionos un 16 no 22 valstīm, kurās kopā tiek reģistrēti 80% no jauniem inficēšanās gadījumiem pasaulē.

«Neraugoties uz panākumiem cīņā pret tuberkulozi, tie ir tālu no vēlamā rezultāta,» uzskata PVO Globālās tuberkulozes programmas vadītājs Mario Raviljone. «Joprojām ik dienu no tuberkulozes mirst 4400 cilvēku, tas ir nepieņemami laikmetā, kad var diagnosticēt un ārstēt gandrīz ikvienu tuberkulozes saslimšanas gadījumu.»

Organizācija norāda, ka īpaši svarīgi ir uzlabot slimnieku diagnostiku un uzskaiti. To apliecina fakts, ka no 9,6 miljoniem cilvēku, kas pērn pirmoreiz inficējušies ar tuberkulozi, tikai sešiem miljoniem slimība bijusi oficiāli reģistrēta. Tas nozīmē, ka 37% pacientu nenoteica diagnozi vai arī par viņiem netika ziņots. No 480 tūkstošiem saslimšanas gadījumu ar multirezistento tuberkulozi atklāti un reģistrēti tikai 123 tūkstoši.

PVO lēš, ka tai ik gadu pietrūkst aptuveni 2,7 miljardu dolāru (2,45 miljardi eiro), lai efektīvāk cīnītos pret pasaulē nāvējošāko slimību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?