Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Ugunsgrēka Ramonas īstās kaislības

Braucam uz Trīsciemu pie aktrises Ievas Aleksandrovas-Eklones. Zināju par viņas mīlestību uz zirgiem, arī to, ka Ieva ar vīru Elvingu patversmē adoptējusi divus kaķus, bet pēc ciemošanās man pietrūkst abu roku pirkstu, lai uzskaitītu Ievas «lopiņus-sirdsāķīšus» - divi kaķi, suns, divi zirgi, papagailis un zivis apjomīgajā akvārijā. Taču galvenais - visi Ievas un Elvinga dzīvnieki savulaik ir paglābti no ļaunākā, un viņiem dota otra iespēja dzīvot pilnvērtīgu un skaistu dzīvi.

Ar vilka ķepām un acīm

Kad vārtiņi kārtīgi aiztaisīti, Elvings atlaiž pieturēto liela auguma Ringu. Tiešām briesmīgs suns, mīļojoties var nogāzt zemē! Ieva stāsta: «Viendien sludinājumā izlasīju par Plakanciema kucēniem. Aizbraucām. Saimniece stāstīja, ka pie viņu mājas kuces ciemos nācis vilks, un nu ir kucēni! Paķiķinājām un vienu paņēmām.» Elvings piebilst: «Esmu mednieks, un vienu dienu ievēroju - Ringa pēc ķepām un acīm ir vilks, tikai tā mīļošanās pelēcim netipiska.»

Istabā uz dīvāna zviln bruņurupuča krāsas minka. Šis ir Rupucis, kaut arī kaķene. Pirms Rupuča mājās bija kaķene Sīkā, šķita, ka viņai vajag kompanjonu. Elvings Rupuci noskatīja patversmes Labās mājas lapā. Izrādās, Rupucis uz patversmi aizvesta no nodegušas mājas Jaunciema gatvē, tātad atgriezusies dzimtajā pusē. Pēc rakstura Rupucis ir britu aristokrāts - lēnīga un cienīga. Nav mīcāma un murcāma, samīļoties nāks tikai tad, kad pati vēlēsies.

Kad Sīkā aizgāja ķert peles citos medību laukos, Rupucis saskuma, un Elvings Ziemassvētkos atkal devās uz Juglas patversmi: «Darbinieces neslēpa - Kuzju paredzēts iemidzināt, jo esot reti asociāls, nešpetns un bailīgs radījums. Man iedeva viņu «notestēt - ja nesadzīvosiet, vediet atpakaļ, jo šādus kaķus neviens neņem, cilvēki negrib cīnīties, socializēt dzīvnieku! Taču nav «neceļamu» lopu. Mūsmājās nonākusi, Kuzja nemitīgi «teleportējās» no viena tumša stūra uz citu, sākumā pusi dienas nosēdēja kamīna oderē, kuru tagad esam aizkrāvuši. Palēnām viņa sāka bužināties ar suni, tad ar Rupuci. Tagad atvērusies kaķenes lielā mīlestība, ar svešiem Kuzja vēl tramīga, bet mūs katru rītu modina, laizot kājas. Tas Ievas nopelns, viņa jebkuram dzīvniekam atkausēs sirdi. Ievai pietiek pacietības un mīļuma visām dzīvām radībām.»

Tikai pārdomāta izvēle

Uz jautājumu - kāpēc ņemat dzīvniekus no patversmes, Elvings atbild: «Lielākoties cilvēku vainas dēļ suņi un kaķi nokļūst uz ielas vai patversmē. Galvenais ir ikvienam dzīvniekam dot iespēju dzīvot. Tas ir labais darbs, kas mūsu spēkos.» Ieva pārliecināta: «Iesaku nebaidīties izvēlēties mājdzīvnieku - kompanjonu patversmē. Tiesa, tas ir psiholoģiski smagi, man vienmēr birst asaras, kad tur esmu - ja būtu iespējas, es paņemtu visus. Juglas patversmē ir liela dažāda vecuma dzīvnieku izvēle. Tur nevienam necenšas «iesmērēt preci», bet sīki izstāsta par katra dzīvnieka veselību, rakstura īpašībām. Suns, piemēram, nav jāņem uzreiz, sākumā var iet ar viņu pastaigāties. Viss jādara bez steigas - aizbrauc, noklausies apmācību lekcijas un ej palīgā staidzināt suņus. Tad pazudīs steiga - man vajag un tūlīt, un sāksi domāt, ko patiešām vēlies. Ja ņemsi dzīvnieku no draugiem vai pēc sludinājuma, atpakaļ nest nevari, bet, ja jutīsi, ka raksturi nesaskan ar patversmes dzīvnieku, vari viņu nogādāt atpakaļ. Galvenais - paņemsi to, kas tev der - jauns vai jau gados, straujš vai lēnīgs, ar raksturiņu vai murcāmlopiņš. Taču vispirms iesaku izlasīt Mazo princi, lai saprastu, ka mēs atbildīgi par to, kuru esam pieradinājuši.»

Ievas aprūpēts ir arī liels akvārijs, kurā rit mierīga zemūdens dzīve. Te četras izglābtās cihlīdas, kurām draudēja palaišana Ķīšezerā, labi iejutušies pandas koridori, kuri it kā akvārijos nevairojoties, bet šamējiem spuras jau plivina daudz bēbju. Pēc nostāstiem dzeltenās cihlīdas apdraudot citas zivis, bet pie Ievas tās ir draudzīgas. Ir vēl citas zivis, piemēram, sarkanie ancistriņi. Zemūdens komūnā valda klusa saskaņa.

Ceturtdaļgadsimtu veco papagaili Gošu, kuru Ievas tēvam reiz atdeva viņa draugs, gan neredzējām. Putnam augšstāvā atvēlēta vesela istaba. Goša būtu labs saldais ēdiens Rupucim un Kuzjam, tāpēc šiem labāk dzīvot atsevišķi.

Īpaša Ievas kaislība ir zirgi. Aktrise nodarbojas ar jāšanas sportu, un viņai pieder divi zirgi. Pirms divpadsmit gadiem iegādāts Milords ar iesauku Pērkons. Viņš bija viens no divpadsmit zirgiem, kuri par labturības noteikumu pārkāpumiem tika konfiscēti sliktiem cilvēkiem. Milords pieredzējis nelabus laikus, un neviens viņu negribēja ņemt, jo esot smags raksturs. Ieva ar Milordu tagad amatieru kategorijā piedalās Latvijas un Baltijas mēroga sacensībās. Otra ir ķēve Ričmonda. Paziņas centās atturēt no Ričmondas ņemšanas - ķēvītei bija elpošanas problēmas, viņa bija pārāk strauja. Ieva priecājas: «Nav tik traki, ļoti mīlīga un paklausīga meitene. Būs labi.» Abi zirgi ir Ievas ganāmpulks, kas dzīvo z/s Ekvi stallī Carnikavā. Ievu it visā atbalsta Elvings. Viņš palīdz sagatavoties un ved Ievu uz sacensībām.

Ak, jā, ziņa Ugunsgrēka faniem - Ievas atveidoto Ramonu scenāristes aizsūtījušas uz Vāciju, un nez vai viņa no turienes atgriezīšoties. Tagad Ievai paliks vairāk laika saviem dzīvniekiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nākamajā nedēļā iespējamas salnas

Nedēļas nogalē naktis kļūs vēsākas, gaisam nākamās nedēļas tumšajā laikā atdziestot līdz pat nullei grādu, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķu prognozes.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?