Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +12 °C
Viegls lietus
Trešdiena, 9. oktobris
Helga, Elga, Elgars

Uzlabos pārbaudes ASV lidostās

ASV Iekšzemes drošības departamenta vadītājs Džī Džonsons uzdevis uzlabot drošības pārbaudes visās valsts lidostās pēc tam, kad amerikāņu medijos šonedēļ parādījās satraucoša informācija, ka eksperimenta laikā lidostās drošības kontrolieri 95% gadījumu nav atklājuši viltus ieročus un spridzekļus, kas atradās pie slepenajiem aģentiem.

Iztaustot neatrod bumbu

Dž. Džonsona vadītā iestāde neatklātu laika periodu vairākos desmitos ASV noslogotāko lidostu veica slepenas pārbaudes, lai novērtētu, cik viegli vai grūti ir iziet drošības kontroli, ja pie pasažieriem ir paslēptas sprāgstvielas, šaujamieroči un citi priekšmeti, kurus ir aizliegts ienest lidmašīnās.

Telekanāls ABC News, kura rīcībā bija nonākusi informācija par notikušajām pārbaudēm, pirmdien vēstīja, ka to rezultāti nav iepriecinoši. Kāda vārdā neminēta amatpersona medijam apgalvojusi, ka 67 no 70 pārbaudēm Iekšzemes departamenta aģenti, izliekoties par ierindas pasažieriem, caur drošības kontrolpunktiem ienesuši iespējamos ieročus.

Vienā no pārbaudēm slepenais aģents apturēts, jo pēc viņa iziešanas caur metāla detektoru atskanējusi trauksme. Lidostas drošības kontrolieri viņu pārbaudījuši iztaustot, tomēr nav atklājuši pie muguras piestiprinātu viltus spridzekli. Pēc pārbaužu rezultātu uzzināšanas Dž. Džonsons pazeminājis amatā Transporta drošības administrācijas (TSA) vadītāju, jo TSA ir tieši atbildīga par lidostu drošības kontrolieriem.

Viņš sacīja, ka pārbaužu rezultātus uztver «ļoti nopietni». «Skaitļi šādos ziņojumos nekad neizskatās labi ārpus konteksta, bet tie ir kritisks elements mūsu aviācijas drošības nerimstošajā attīstībā,» teikts Dž. Džonsona paziņojumā. «Mēs iegūtos datus uztveram ļoti nopietni un turpināsim pārbaudīt, novērtēt un uzlabot savas prasmes un tehnoloģijas laikā, kad arī draudi attīstās.»

Dž. Džonsons licis TSA nekavējoties pārskatīt standarta drošības procedūras, lai novērstu nepilnības, kas tika atklātas slepenajās pārbaudēs. Iekšzemes drošības departamenta vadītājs arī uzdevis pārkvalificēt visus TSA pārraudzībā esošos drošības kontrolierus un intensīvi apmācīt viņus uzraugošās amatpersonas. Pastiprināti jāpārbauda arī Savienoto Valstu lidostās izmantotie metāla detektori un skeneri, kā arī jāturpina veikt nejaušas slepenas pārbaudes lidostu drošības kontrolpunktos.

Dž. Džonsons apgalvo, ka pagājušajā gadā TSA darbinieki ASV lidostās pārbaudījuši rekordlielu skaitu pasažieru un atsavinājuši nepieredzēti lielu skaitu aizliegtu priekšmetu. «Neraugoties uz to, mēs nepārtraukti pārbaudām un pielāgojam esošās drošības kontroles sistēmas,» Iekšzemes departamenta vadītāju citē ziņu aģentūra AP.

Pārbaudītāji zinot vājības

Šī nav pirmā reize, kad TSA radušās problēmas pēc slepenām pārbaudēm, ko veicis Iekšzemes drošības departaments. Pirms diviem gadiem Ņuarkas starptautiskajā lidostā slepenais aģents ar pie ķermeņa piestiprinātu viltotu spridzekli nepamanīts izgāja caur metāla detektoru, arī iztaustīšanas laikā iespējamais ierocis netika atklāts.

«Mēs zinām, ka ienaidnieki ievieš jauninājumus savā taktikā, tāpēc arī mums ir jāuzlabo savas spējas, lai būtu vienu soli priekšā,» toreiz atzina TSA vadība. «Mūsu pārbaudītāji bieži šos slepenos testus padara pēc iespējas sarežģītākus.»

Toreizējais TSA vadītājs Džons Pistole, uzstājoties ASV Kongresā, Iekšzemes drošības departamenta slepenos aģentus raksturoja kā «superteroristus», kas zina, kādas vājības izmantot. «Pārbaudītāji precīzi zina mūsu protokolus. Viņi spēj noslēpt priekšmetus tā, kā to nespētu pat vislabākie teroristi,» Dž. Pistoles teikto likumdevējiem atgādina ABC News.

Pērn septembrī Iekšzemes drošības departaments paziņoja, ka slepenu pārbaužu laikā ASV lidostās konstatējis nopietnas nepilnības bagāžas pārbaudēs. Ziņojumā bija teikts, ka uzlabojumi bagāžas pārbaudēs nav panākti, pat neskatoties uz to, ka kopš 2009. gada nepieciešamajam aprīkojumam iztērēti 540 miljoni dolāru (485 miljoni eiro).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Izraēla šobrīd cīnās par Eiropu

Par to, kādas sajūtas un emocijas valda Izraēlā gadu pēc teroristu asiņainajiem uzbrukumiem, un par to, vai un kā iespējama situācijas atrisināšanās, Andis Sedlenieks sarunājas ar Izraēlas vēst...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?