Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +14 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Vai tā ir tikai utopija?

Vai Latvijas 100 gadu jubilejā Rīgā varētu spēlēt Brazīlijas izlase? Šis jautājums no šodienas skatpunkta ir vairāk nekā retoriski utopisks. Bet visu pēc kārtas.

Olimpiskās spēles Londonā jau ir piecu nedēļu vēsture, taču to mācības būs aktuālas arī piecus nākamos gadus. Londonā olimpiskajā sešniekā iekļuva Māris Štrombergs (čempions), Mārtiņš Pļaviņš un Jānis Šmēdiņš (3. vieta) un Ineta Radeviča (4. vieta, tikai 1 cm atpaliekot no trešās). Viņiem visiem kopīga ir kāda iezīme. Gan BMX, gan pludmales volejbolā mums ir teicama materiālā bāze. BMX trases ir visā Latvijā, un viena pēc Londonas piegrieztnes tika pašūdināta Rubenē. Ne smalki, bet Valmierā ir kur trenēties arī ziemā. Turklāt liela daļa šo trašu veidotas ar vietējo klubu, reizēm arī pašvaldību atbalstu. Tiesa, čempions jau pāris ziemu brauc siltajās zemēs, lielākoties ASV.

Pateicoties vairāk nekā 500 km garajai pludmalei, mums netrūkst smilšu volejbola laukumu. Tie ir arī daudz kur citur, ne tikai pie ūdeņiem. Un nu jau trīs gadus Rīgas pievārtē ir četri laukumi zem Brazīlijas jumta. Tie noteikti sekmēja mūsu bīčistu bronzu, kaut valsts vai pašvaldības ieguldījums šajā projektā ir zero. Pie šī uzskaitījuma varētu pievienot arī divus gadus vecos notikumus Vankūverā, kur sudrabu ieguva skeletonists Martins Dukurs un bronzu - kamaniņu braucēji Juris un Andris Šici. Viņiem par lieliskiem treniņapstākļiem gādāja Siguldas trase un starta estakāde piedevām.

Savukārt Ineta Radeviča Latvijas sporta bāzes neizmanto jau gadus desmit. Tātad mūsu vieglatlētikas materiālā bāze uz viņu tiešu iespaidu neatstāj. Uz pārējiem gan. Tāpēc arī nav nejaušība, ka pārējie vieglatlēti (kopā 21) mūsu delegācijā cīņā par olimpiskajām medaļām neiesaistījās. Taču esmu pat pārliecināts, ja kaut vienu sezonu Useins Bolts cimdos un ausainē būtu spiests trīs ziemas mēnešus trenēties Daugavas stadiona manēžā, viņa finišs būtu citāds un šaut gribētos pa īstam. Vieglatlētika ir studentu sports, 90% no Latvijas studentiem koncentrēti Rīgā, toties galvaspilsētā nav nevienas civilizētām prasībām atbilstošas ziemas manēžas. Tāda ir Kuldīgā, taču tur nav nevienas augstskolas un - likteņa ironija - nav stadiona. Tātad tie, kuriem labi treniņapstākļi ziemā, vasarā paliek «sausā».

Štrombergs un bīčisti, Dukurs un kamaniņu braucēji ir uzskatāmi parādījuši, ka tieši materiālā bāze ir viens no stabiliem pamatiem, uz kā būvēt olimpiskā pjedestāla māju.

Olimpiskais pjedestāls nebūt nav pašmērķis. Ja kādam augstam lēmējam sports uzdzen zosādu, padomāsim par Dziesmu un deju svētkiem. Izskatās, ka tuvākajos Deju svētkos dejotāju laukumā būs vairāk, nekā drīkstēs būt skatītāju Daugavas stadiona tribīnēs. Nacionālais stadions tagad daudzviet ir tikpat svarīga (arhitektoniski, saturiski) būve kā opera vai bibliotēka. Vieglatlēti (arī dejotāji!) ar savu darbu un attieksmi gadu desmitu garumā ir pelnījuši, lai šāda būve viņiem būtu. Tāpat kā ziemas manēža. Kur trenēties, kur sacensties. Ja reiz «augumā» mazākas pilsētas Gēteborga un Helsinki to spējušas, kāpēc lai Rīga reiz nevarētu kļūt par Eiropas vieglatlētikas čempionāta mājvietu?

Lai kaut ko sasniegtu, ir jābūt lielam mērķim. Vismaz mērķim. Piemēram, Igaunijas Futbola federācijas prezidentam Pohlakam radusies ideja pēc vairākiem gadiem uzņemt Eiropas superkausa maču futbolā, tāpēc jau tiek risināts ALeCoq arēnas rekonstrukcijas jautājums, lai tās ietiepību palielinātu līdz 20†tūkstošiem. Kauņā basketbola arēnā satilpst 15†tūkstošu. Kaut Tallina un Kauņa ir teju puse no Rīgas. Kāpēc atkal ar skaudību jāskatās uz kaimiņiem? Mēs neesam sliktāki. Tikai nezin kāpēc nesanāk.

Izskatās, ka Siguldas kamaniņu trase līdz pasaules čempionātam iegūs svaigus vaibstus, jo pirmā valsts finansējuma deva ir piešķirta. Bet vēl nedaudz par igauņiem - viņi sava nacionālā lepnuma Tehvandi ziemas sporta centra Otepē rekonstrukcijā pirms dažiem gadiem ieguldīja gandrīz piecus miljonus eiro, taču lauvas tiesa (četri miljoni) nāca no ES fondiem. Kaut kā nav dzirdēts par līdzfinansējumu Siguldas trasei, arī vieglatlētikas vai futbola manēžas projektam, par stadionu nemaz nerunājot. Vai tāpēc, ka gandrīz visu sporta objektu celtniecību īsteno Skonto būve?

Ja ne rīt pusdienlaikā, tad līdz Latvijas 100 gadu jubilejai gan, saliekot kopā prātus un maciņus, pievelkot klāt ES līdzekļus, valsts varētu tautu iepriecināt ar skaistu nacionālo stadionu (18. novembra arēnu?). Priecāties par to būtu kam. Un tad uz atklāšanu valsts svētkos varētu aicināt pat Brazīlijas izlasi... Sapnis... Bet bez sapņiem lielas lietas netop par realitāti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Moldovas trauksmes zvans

Iepriekšējās nedēļas nogalē Moldovā notikušajā referendumā par atbalstu valsts kursam uz integrāciju Eiropas Savienībā vārda tiešā nozīmē pēdējā brīdī uzvaru ar 11,6 tūkstošu balsu pārsvar...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?