Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Var dabūt šampanieti vai pa galvu

Valsts probācijas dienesta (VPD) klienti savus pārbaudītājus naktīs sagaida gan ar kūkām un šampanieti, gan armatūras stieņiem un lamuvārdiem. Pašas dienesta darbinieces stāsta, ka jāspēj darbam pieiet ar humoru un bez pārmērīgām emocijām. «Viņi savu sodu jau ir saņēmuši, tagad jādzīvo tālāk,» skaidro VPD Rīgas teritoriālās struktūrvienības Kurzemes rajona filiāles vadītāja Daina Krūmiņa. Darba dienas vakarā dodos līdzi D. Krūmiņai un viņas kolēģei Edītei Lasevičai probācijas klientu (tā tiek dēvēti uzraugāmie likumpārkāpēji) nakts pārbaudē.

Es dzīvoju medus mājā

Ar laikapstākļiem šajā vakarā ir paveicies - debesis ir skaidras, nelīst un nesnieg. Reizēm sniegputeņos māju numuri gandrīz nemaz neesot saredzami un nākas vadāt līdzi sniega lāpstu, ja nu gadītos iestrēgt kādā no mazajām ieliņām, skaidro D. Krūmiņa. «Redz kur tipisks Bolderājas ieliņas nosaukums,» viņa ironiski piebilst, braucot garām zīmei «Nikns suns».

Viena no ierastākajām problēmām, ar kurām pārbaudēs saskaras VPD darbinieki, esot grūtības atrast savu klientu dzīvesvietas. «Varbūt par to arī uzrakstiet,» nosaka D. Krūmiņa un noskaita pantiņu: «Es dzīvoju medus ielā, medus mājā, un numurs man ir nolaizīts.» Par to, ka viņa nepārspīlē, iznāk pārliecināties, jau meklējot pirmo klientu, kurš dzīvo kādas Bolderājas ieliņas pirmajā namā. Izrādās, šajā ieliņā ir veseli trīs nami ar numuru 1 un vēl viens ar 1a. «Uz nākamā stūra pa labo roku ir zaļa māja, arī pirmais numurs, bet tā nav tā. Aiz tās, nevis pa asfaltu, bet taisni cauri krūmiem pa labo roku pagalmā būs trīsstāvu mūra ēka. Meklējiet viņu tur,» skaidro kāds vietējais, kuram pēc neilgas maldīšanās prasām padomu.

Pēc tam ēku atrast vairs nav problēmu. Inspektores klauvē pie durvīm, iedod klientam parakstīt dokumentu, aprunājas, kā viņam klājas, un varam doties tālāk. Pārbaužu galvenais mērķis ir noskaidrot, vai cilvēki, kuriem to par pienākumu uzlikusi tiesa, nakts laikā atrodas mājās. Par VPD klientiem var kļūt cilvēki, kas izdarījuši visdažādākos noziegumus, sākot no braukšanas bez tiesībām un beidzot ar slepkavībām. Nakts pārbaudēs gan parasti apmeklēt iznāk pēdējos - cilvēkus, kuri izdarījuši smagākus noziegumus, bet no cietuma atbrīvoti pirms termiņa.

Ne tikai kūkas

Nākamais klients, pie kura dodamies, esot regulāri apzadzis savu māti un pārdevis viņas mantas. Tagad vīrietis inspektorēm sūkstās, ka nekur nevarot atrast darbu, jo visur vajagot blatu. «Mēs reizēm palīdzam ar darbu, aprunājamies, lai noskaidrotu, ko klients grib darīt, meklējam sludinājumus, bet viss jau atkarīgs no tā, ko cilvēks pats ir gatavs darīt,» skaidro D. Krūmiņa.

Viņš šķiet neapmierināts ar sava naktsmiera traucējumu, bet inspektores atceras, ka citi klienti viņas sagaidījuši arī ar kūkām un šampanieti - ciemiņi taču brauc! - un pēc tam bijuši neizpratnē, kad viņas no labumiem atteikušās. Taču ne vienmēr viss ir tik skaisti. «Jābūt ieslēgtai «trešajai acij», nedrīkst tomēr aizmirst, kas ir mūsu klienti,» atklāj D. Krūmiņa.

Pēc Bolderājas dodamies uz citu Pārdaugavas mikrorajonu, kur apmeklējam kādu vīrieti, kurš pirms termiņa atbrīvots no cietumsoda izciešanas par slepkavību. Viņš steidzīgi attaisa durvis un runājas ar inspektorēm vienās apakšbiksēs. «Ar tiem, kas ir bijuši cietumā, strādāt ir vieglāk, viņi labāk apzinās, kas notiks, ja nedarīs, ko vajag,» stāsta D. Krūmiņa, kura dienestā strādā jau kopš tā izveidošanas 2004. gadā.

Tumsa un kapa klusums

Pēdējais šī vakara klients - kāda jaunā māmiņa, kura pirms termiņa atbrīvota no cietumsoda par zādzību, - dzīvo nomaļā, noplukušā ēkā. Kāpņu telpā valda piķa melna tumsa, bet durvis veras ar griezīgu čīkstu. Rodas sajūta, ka esam iekļuvuši Holivudas šausmu filmā, kuru vēl vairāk pastiprina tas, ka vietās, kur lukturīša mestais gaismas kūlis pieskaras sienām, redzams, ka tās noplukušas un izraibinātas ar nenosakāmas izcelsmes traipiem. Nelabo smaku, kas vēdī pretī, papildina svaigu asins pilienu sliedīte, kas līkloču līnijā stiepjas pāri kāpņu telpas grīdai un vietām parādās arī uz sienām. Ir jau viens naktī, un pamodinātā kliente, jautāta, kas te ticis «sagriezts», vien atbild: «Oi, nezinu, man neinteresē nekas, kas te notiek.»

Vēlāk inspektores stāsta, ka gluži neaizsargātas apgaitās doties nemēdz, jo gadās arī neomulīgi brīži, piemēram, no kāpņu telpas viņām pretī iznācis vīrietis ar sitienam paceltu armatūras stieni rokās.

Uz jautājumu, kādēļ viņam tas, vīrietis atbildējis: «No klaiņojošiem suņiem atkauties!» Citreiz nācies spraukties cauri septiņu «uzvilktu» jauniešu bariņam, kuru kautiņu tikko izšķīrusi policija. VPD darbiniekiem gan esot arī piemaksa pie algas par bīstamību, bet tā esot visai simboliska - viens procents. Vidējā alga ir no 220 līdz 300 latiem uz rokas.

Mūsu ierašanās iztraucējusi arī metāla zagļus, kuri līdz tam sparīgi darbojušies blakus pagalmā. Šķiet, izdzirdējuši balsis un pamanījuši lukturīša gaismu, viņi steidzīgi nozūd, un apkārtnē iestājas kapa klusums.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Vidējais klients - vīrietis ap 30

Rīgas Kurzemes rajona probācijas dienesta struktūrvienības pārraudzībā ir nedaudz zem 300 klientu, kuri iedalīti zema, vidēja un augsta riska grupās.
Visā Latvijā VPD pērn bija vairāk nekā 27 000 klientu.
Vidējais statistiskais VPD klients ir vīrietis, 30-35 gadu vecumā, ar atkarībām, tiesāts par zādzībām.
VPD ir viens no dienestiem, kuru finansējums dramatiski samazināts taupības režīma ietvaros - no 5,8 miljoniem latu līdz 2,8 miljoniem, tādēļ sarucis darbinieku skaits, dienests pārgājis uz četru darba dienu nedēļu un samazinājis kontroļu skaitu mazāk riskantajiem klientiem.
Nesen intervijā Dienai tieslietu ministrs Aigars Štokenbergs atzina, ka no nākamā gada pastiprināti kontrolēta varētu tikt vairs tikai daļa riskantāko VPD klientu - dzimumnoziedznieki.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Progresīvos premjere izmanto kā zibensnovedējus

Par to, cik iemeslu demisijai jau ir sakrājis aizsardzības ministrs Andris Sprūds, kāda aprēķina pēc premjere neprasa Progresīvo deleģēto ministru nomaiņu un cik ilgi izturēs Apvienotais saraksts, ar...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?