Laika ziņas
Šodien
Migla

Var iegādāties ārpus Latvijas

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) padome noraidījusi a/s Latvijas gāze (LG) pieteikumu piešķirt pagaidu atkāpi pienākumam nodrošināt trešo pušu piekļuvi dabasgāzes apgādes sistēmai.

Tas nozīmē, ka, negaidot līdz 2017. gada 3. aprīlim, kad beidzas LG privatizācijas līguma darbības periods un dabasgāzes tirgus tiek atvērts brīvai konkurencei, jau pašlaik uzņēmumam jānodrošina citu dabasgāzes piegādātāju iespējas piekļūt dabasgāzes pārvades un sadales infrastruktūrai. Jāatgādina, ka LG pieteikumu par atkāpes piešķiršanu SPRK iesniedza pēc tam, kad sūdzību bija iesniedzis uzņēmums Latvenergo, jo Latvenergo vēlējās jau pašlaik iegādāties dabasgāzi no Lietuvas, taču LG atteicās dot piekļuvi savai infrastruktūrai.

Tiesības neierobežo

SPRK padomes priekšsēdētājs Rolands Irklis skaidro, ka lēmums noraidīt LG pieteikumu par atkāpes piešķiršanu nozīmē, ka Latvijas lietotāju tiesības iegādāties dabasgāzi no alternatīviem piegādātājiem (piemēram, starptautiskajos dabasgāzes tirgos) un piegādāt to Latvijā savam patēriņam netiek ierobežotas. Latvijas lietotājiem, kuri vēlas piegādāt sev piederošu dabasgāzi saviem patēriņa objektiem, ir tiesības prasīt un LG ir pienākums nodrošināt Latvijas lietotāju dabasgāzes transportēšanu.

Taujāts par starptautiskās tiesvedības riskiem ar LG, R. Irklis norāda, ka SPRK lēmums ir pilnībā pamatots ar Latvijas normatīvajiem aktiem un no tiem izrietošs. Amatpersona arī uzsver, ka neredz pamatu tam, lai lēmuma rezultātā LG rastos nopietnas ekonomiskas un finansiālas grūtības. R. Irklis arī noraida LG pārmetumus, ka nav skaidri tarifi, pēc kuriem veidot rēķinu par dabasgāzes infrastruktūras izmantošanu, un norāda, ka tarifi izstrādāti un neesot problēmu tos piemērot. Savukārt LG pārstāve Dace Baltābola teic, ka uzņēmums šo SPRK lēmumu noteikti pārsūdzēs Administratīvajā tiesā, bet to, vai LG vērsīsies arī starptautiskā tiesā, izlems akcionāri.

Ir vai nav atvēršana

Līdz šim uzņēmums LG vienmēr uzsvēris, ka trešo pušu piekļuves nodrošināšana dabasgāzes infrastruktūrai līdz 2017. gada 3. aprīlim būtu privatizācijas līguma pārkāpšana. Ekonomikas ministrija gan to noraida, apgalvojot, ka trešo pušu piekļuve dabasgāzes infrastruktūrai vēl nenozīmē, ka tiek atvērts tirgus, jo runa nav par citu tirgotāju ienākšanu Latvijā, bet gan par dabasgāzes iegādi ārpus Latvijas.

LG Juridiskā departamenta vadītājs Māris Onževs, skaidrojot uzņēmuma argumentus, teic: «Tas, ka jebkurš dabasgāzes lietotājs pēc infrastruktūras izmantošanas līguma noslēgšanas būs tiesīgs iegādāties dabasgāzi no cita tirgotāja un arī patērēt to Latvijā ar vienīgo nosacījumu, ka darījuma noslēgšanai jānotiek ārpus Latvijas teritorijas, de facto nozīmēs, ka LG vairs nav vienīgais gāzes piegādātājs Latvijas patērētājiem. Tādējādi, neskatoties uz juridisko noformējumu, šādu tiesību piešķiršanai visiem dabasgāzes lietotājiem iegādāties dabasgāzi no citiem gāzes tirgotājiem vēl pirms LG tirdzniecības monopoltiesību beigām konstatējama nepārprotama nelabvēlīga ekonomiska ietekme uz uzņēmuma ienākumiem.»

Kā jau minēts, tam nepiekrīt SPRK un Ekonomikas ministrija, kas arī atsaucas uz tā saukto Eiropas Savienības Gāzes direktīvu, kura paredz, ka Latvijas gadījumā tā sauktā atkāpe par tiesībām LG liegt piekļuvi savai infrastruktūrai automātiski zaudēja spēku brīdī, kad Lietuvā darbu sāka Klaipēdas sašķidrinātās gāzes terminālis.

Zaudējis spēku

Latvenergo pārstāvis Andris Siksnis, taujāts, vai pēc SPRK lēmuma uzņēmums izmantos piedāvāto iespēju iegādāties gāzi no Lietuvas, atbild noliedzoši. «Mums izteiktais piedāvājums bija īstermiņa, tas bija spēkā apmēram mēnesi. Diemžēl domstarpību ar LG dēļ mums nācās šo iespēju palaist garām. Tas bija domāts kā testa iepirkums, lai jau līdz 2017. gada 3. aprīlim saprastu, kā praktiski notiek dabasgāzes iegāde un piegāde no cita tirgotāja. Protams, mēs skatīsimies, kādas tagad ir alternatīvas dabasgāzes iegādē, taču visu noteiks komercija,» skaidro A. Siksnis. Viņš uzsver, ka iegādāties dabasgāzi no cita tirgotāja nav pašmērķis, tas jādara tikai tad, ja piedāvājums ir finansiāli izdevīgāks nekā LG piedāvājums un tā bijis ar piedāvājumu no Lietuvas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?