Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 12. oktobris
Valfrīds, Kira

Var nākties stāvēt rindā pie ūd ens mucas

Atslēgt ūdens piegādi un nama pagalmā atvest ūdens mucu - šādu radikālu risinājumu cīņā pret nemaksātājiem plāno ieviest SIA Rīgas ūdens (RŪ). Tomēr namu apsaimniekotāji norāda, ka kopā ar iedzīvotājiem kļuvuši par situācijas ķīlniekiem, jo par ūdeni un siltumu parādus iekrājis iepriekšējais apsaimniekotājs, kam šobrīd noteikts maksātnespējas process. Konflikta risināšanā iesaistījusies Rīgas pašvaldība, un, visticamāk, sākotnējie draudi ūdeni atslēgt jau no pirmdienas netiks īstenoti - šodien pēcpusdienā apsaimniekotāji un ūdens piegādātāji tiksies Rīgas mēra Nila Ušakova kabinetā.

Citādi nevarot

Trīs no četrām mājām, kurām RŪ plāno atslēgt ūdeni, apsaimnieko SIA RBSSKALS serviss. Uzņēmumam mājas pārņemt lūdza iedzīvotāji pēc tam, kad tika sākts SIA Namu apsaimniekošana maksātnespējas process. Pakalpojumu sniedzējiem nav pārskaitīta nauda, ko iedzīvotāji bija samaksājuši, tāpēc tagad, kad māja pārņemta ar parādiem, jaunais apsaimniekotājs lūdz parāda summu samaksāt otrreiz. Daudzi to atsakās darīt, jo nejūtas vainīgi notikušajā. SIA Rīgas ūdens sabiedrisko attiecību speciālists Artūrs Mucenieks gan Dienai izteicās, ka iedzīvotāji bijuši slikti sava pilnvarotā apsaimniekošanas uzņēmuma uzraudzītāji. «Mums šis ir vienīgais veids, kā dabūt savu naudu, cilvēkiem jāsajūt, ka viņiem ūdens tiešām tiks atslēgts,» izteicās A. Mucenieks un norādīja, ka uz šādu rīcību uzņēmumu mudinot sliktā pieredze ar vairākiem apsaimniekotājiem, kas atzīti par maksātnespējīgiem.

Situācija ar mājām, kas pārņemtas no SIA Namu apsaimniekošana, ir ļoti sarežģīta. Kopējais pārņemto māju parāds pārsniedz Ls 100 000. Mājas pārņemot, jaunie apsaimniekotāji neieguva informāciju, cik kurš dzīvoklis parādā par apkuri un ūdeni, un tādu nesniedz arī maksātnespējas administratore, stāsta SIA RBSSKALS serviss valdes priekšsēdētājs Pauls Upenieks. Ar Rīgas siltumu noslēgtais līgums ir elastīgāks, ar RŪ līguma slēgšana bijusi sarežģīta, sākumā bijuši ļoti augsti līgumsodi, tad tie samazināti ar noteikumu, ka parāds jādzēš sešos mēnešos. Tā kā tas nav izdevies, līgumsodi aprēķināti no jauna. Maksāt bijušo apsaimniekotāju vietā bez garantijas, ka naudu atgūs, uzņēmums nevar. Pagājušajā nedēļā publiskajā telpā izskanēja, ka RŪ konfliktē arī ar SIA Latio namsaimnieks un arī šinī gadījumā ir runa par bijušo apsaimniekotāju iekrātajiem parādiem.

Tiksies pie Ušakova

Diena pārliecinājās, ka neapskaužamajā situācijā nonākuši tā dēvēto jauno projektu iemītnieki, kuri par bargu naudu nopirka dzīvokļus nekustamā īpašuma buma laikā. Jūrmalas gatves 100. nama iedzīvotāja Vēsma Zariņa stāsta, ka ūdens atslēgšana viņai nozīmē ar mazu bērnu nonākt antisanitāros apstākļos, jo ir problēmas ar muguru un ūdens spaiņus pa kāpnēm iznēsāt viņa nevar. «Summu, ko nav samaksājis iepriekšējais apsaimniekotājs, vajadzēja iesaldēt,» viņa uzskata. Vēsma būtu gatava maksāt 2-3% vairāk, ja tiktu ieviesti tiešie norēķini ar SIA Rīgas ūdens un a/s Rīgas siltums un no viņas nevarētu prasīt maksāt par negodprātīgiem kaimiņiem vai apsaimniekotājiem. Savukārt Vienības gatvē 192 jeb projektā Dienvidu pakavs 2 atrodas ne tikai dzīvokļi, bet arī privāts bērnudārzs ar 17 bērniem vecumā no pusotra līdz trim gadiem. SIA Zemenīte ABC valdes locekle un bērnudārza vadītāja Inga Dimante-Ansone par RŪ plāniem uzzinājusi tikai no kāda bērna māmiņas, kura dzīvo šajā mājā: «Līdz pēdējam ceram, ka tas nenotiks. Ja ūdeni atslēgs, mēs pārtrauksim darbu, ir rezerves variants pārvietot bērnus uz citu filiāli. Kuri varēs, paliks mājās.» Kāpņu telpā paziņojumu par ūdens atslēgšanu izlasījusi frizieru salona Zefīrs īpašniece Baiba Krapse. Viņa telpas īrē, tāpēc nolēmusi sazināties ar īpašniekiem, lai meklētu risinājumu. Pie mājas sastopam iedzīvotāju ar bērnu ratiņiem, arī viņu sauc Baiba. Viņas ģimene tikai pirms dažiem mēnešiem nopirkusi šo dzīvokli un visus rēķinus samaksājusi. «Mēs zinājām, ka te ir bijis cits apsaimniekotājs, bet domājām, ka mums par viņa neizdarībām nebūs jāmaksā,» sašutumu neslēpj Baiba. Dienas rīcībā gan ir informācija, ka šīs mājas vairāku dzīvokļu īpašniece - kāda juridiska persona - ir samaksājusi daļu mājas parāda, lai ūdeni neatslēgtu.

Piektdienas pēcpusdienā pēc Rīgas domes Mājokļu un vides komitejas priekšsēdētāja Vjačeslava Stepaņenko tikšanās ar RŪ valdes priekšsēdētāju Dagniju Kalniņu panākta vienošanās, ka visās četrās mājās ūdeni neatslēgs līdz brīdim, kad RŪ vadība ar apsaimniekotājiem nebūs tikusies pie domes priekšsēdētāja Nila Ušakova. Šāda tikšanās ieplānota šodien plkst. 16. Tomēr domei šai sarunā būs tikai starpnieka loma.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?