Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Veselības «nodokli» lēš simtos

Obligātās sociālās veselības apdrošināšanas priekšrocību ir mazāk nekā trūkumu, tādēļ labāk saglabāt pašreizējo finansēšanas sistēmu, to uzlabojot, uzskata Veselības ministrijas (VM) organizētās darba grupas vadītājs profesors Ģirts Briģis, Rīgas Stradiņa universitātes Sabiedrības veselības un epidemioloģijas katedras vadītājs.

Obligātās apdrošināšanas modelis, viņaprāt, izmaksātu drīzāk dārgi nekā lēti kā iedzīvotājiem, tā arī valstij, kas būtu pretēji mērķim piesaistīt veselības aprūpei papildu naudu. Arī kopējā tendence pasaulē esot virzīta uz valsts lomas palielināšanos veselības finansēšanā, par to liecinot, piemēram, pašreiz ASV notiekošās reformas. Tiesa, darba grupa sašķēlās divās frontēs.

Par obligāto veselības apdrošināšanu iestājušies darba grupas pārstāvji no Latvijas bankas (LB) un Finanšu ministrijas (FM). Tādēļ šonedēļ premjeram iesniegtajā informatīvajā ziņojumā aprakstīti abi varianti. Jāizšķiras būs politiskā līmenī. Darba grupas sastāvā bija speciālisti no VM, Labklājības ministrijas, FM un LB, viņi vērtēja, kāpēc ir vai nav lietderīgi ieviest obligāto apdrošināšanu, ņemot vērā arī Igaunijas, Austrijas un Nīderlandes pieredzi.

Motivētu maksāt nodokļus

Viens no obligātās apdrošināšanas atbalstītājiem FM pārstāvis Jānis Šints trešdien Latvijas Radio raidījumā Krustpunktā teica: «Mūsu ministrija, Latvijas Banka pauda viedokli, ka ir tomēr jāvirzās uz obligāto veselības apdrošināšanu. Skaidrs tas, ka šajā situācijā būtu diezgan sarežģīti paaugstināt nodokļu slogu, bet vidēji attālā nākotnē tomēr kā mērķis jāizvirza šāda sistēma.» LB ziņojumā īpaši uzsver šī modeļa priekšrocību: iezīmēta nodokļu daļa vai maksājumi tiek novirzīti tieši veselības aprūpei, radot nozarei stabilu finansējuma bāzi. Ziņojumā uzskaitīti vēl citi plusi, piemēram, medicīnas pakalpojumi varētu kļūt pieejamāki apdrošinātajām personām, pieaugtu motivācija maksāt nodokļus.

Valstīs, kurās ir obligātā veselības apdrošināšana, piemēram, Austrijā, Francijā, Vācijā, Igaunijā, apdrošināšanas iemaksas ir obligātas visiem vai daļai izdzīvotāju, tās parasti piemēro kā daļu no ienākumiem. Tad iedzīvotājam nav pašam jāmaksā par veselības aprūpes pakalpojumiem. Tiesa, katrā valstī var atšķirties «samaksātais grozs» - tajā var nebūt, piemēram, plānveida operāciju, bet tikai ģimenes ārsta, ambulatorā palīdzība, ārstēšanās slimnīcā, neatliekamā palīdzība.

Būtu jāpiemaksā

Ģ. Briģis oponējot norāda, ka nodokļu maksātāju skaits kļūstot arvien mazāks, jo populācija noveco, daudz darbspējīgo aizbrauc strādāt uz ārvalstīm, ir bezdarbs. Aptuveni aprēķini liecina, ka gadā iedzīvotājiem nodoklī par veselības nodrošināšanu būtu jāsamaksā vismaz daži simti latu. Tas būtu papildu nodokļu slogs, uzskata Ģ. Briģis. Trūkums būtu tas, ka, ieviešot obligāto apdrošināšanu, samazinātos veselības aprūpes pakalpojumu pieejamība tiem, kuri nav spējīgi veikt vai izvairās no apdrošināšanas iemaksas. Viņi varētu pretendēt tikai uz neatliekamo palīdzību.

Ziņojumā minēti vairāki ierosinājumi, ja atstātu tagadējo finansēšanas sistēmu, piemēram, vajadzētu precīzi definēt to veselības aprūpes pakalpojumu grozu, kuru pieejamību nodrošina valsts, ieviest e-veselības pasākumus, kas nodrošinātu precīzu pacientu un sniegto veselības aprūpes pakalpojumu uzskaiti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

No informatīvā ziņojuma

Igaunijas pieredze:
Igaunijā ir iezīmēts algas nodoklis. Apdrošināšanas fonds sedz izdevumus par medicīnas pakalpojumiem slimības gadījumā neatkarīgi no personas iemaksātās sociālo nodokļu summas. Sociālo nodokli maksā darba devējs. No sociālā nodokļa 20% piešķir pensiju, pabalstu nodrošināšanai un 13% veselības apdrošināšanai.
Bez apdrošinātajiem pēc solidaritātes principa sociālā apdrošināšana attiecas uz grūtniecēm, bērniem, pilna laika studentiem, pensionāriem.
Austrijas pieredze:
Obligātā apdrošināšana aptver visus strādājošos un pensionārus.
Apdrošināšanas iemaksas aprēķina pēc personas ienākumiem. Iemaksu apmērs apdrošināšanas fondā ir 7,1-9,1% no bruto ienākumiem.
Apdrošinātaji kompensē visus saslimšanas un negadījumu ārstēšanās izdevumus, stacionāro ārstēšanu. Sedz arī mājas aprūpi, zobu ārstēšanu, protezēšanu, agrīno diagnostiku, rehabilitāciju.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?