Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Viena ruda kaķa vieta vēl brīva

Kaut kas mūslaikos neredzēts - apmeklētāji ieņem rindu pie Minka Cat Cafe durvīm jau pusstundu pirms kafejnīcas atvēršanas! Pagājis tikai pusotra mēneša, kopš zīmīgā dienā - 13. februārī, piektdienā, - kafejnīca pirmo reizi vēra durvis dzīvniekmīļotājiem. Neparastās iestādes popularitāte aug ar katru dienu - lai droši iekļūtu Minka Cat Cafe, krietni iepriekš jārezervē vieta pa telefonu, citādi - atnākt vari, bet vari arī palikt ārā, jo kafejnīcā visas vietas būs aizņemtas.

Kaķi no vienas saimes

Pasaulē kaķu kafejnīcas ir ļoti populāras, tās iekārtotas Parīzē, Londonā, Berlīnē, Vīnē, Sanktpēterburgā, Minhenē, Budapeštā, Taivānā, Kauņā. Latvijā ideju par neparasto iestādījumu no Parīzes atveda viena no tā īpašniecēm Zane Kurme. Pagājušā gada martā, pēc atgriešanās no Francijas, Zane ar draudzeni Lauru Pūci pārsprieda, kāpēc arī Rīgā nevarētu būt kaķu kafejnīca. Pieredzes šajā biznesa jomā viņām gan nebija - Laura studējusi reklāmas un sabiedrisko attiecību zinības, Zane - tūrismu un viesmīlību. Taču Zane ir kaķu cienītāja, Laurai arī patīk kaķi, bet pagaidām viņai mājās ir vācu aitusuns un vēl arī mazs suņuks. Dzīvnieku mīlestība, rūpes par viņiem un vēlēšanās apmeklētājus mudināt būt saprotošiem un iejūtīgiem pret Homo sapiens mazākajiem brāļiem bija laba motivācija sākt pārsteidzošo biznesu.

Kafejnīcas iekārtošana, kaķu meklēšana un dokumentu kārtošana Pārtikas un veterinārajā dienestā (PVD) paņēma veselu gadu. PVD pārstāvji bija iejūtīgi un saprotoši, tomēr likums ir likums, tas stingri jāievēro, tāpēc kafejnīcas minkas ir vakcinēti, sterilizēti, reizi nedēļā viņu veselību pārbauda veterinārārste Līga Arājuma.

Laura Pūce smej: «Neticēsiet, bet visgrūtāk bija atrast kaķus. Mums bija svarīgi, lai kaķi jau būtu saraduši dzīvot kopā, lai viņi neķīvētos savā starpā un nedalītu teritoriju. Palīdzēja dzīvnieku aizsardzības biedrība Ķepu ķepā, no kurienes atvedām mūsu piecīšus - tieši tik lielu kaķu skaitu atļauts turēt kafejnīcas pašreizējā platībā.»

Minkāni pieczvaigžņu viesnīcā

Caur bāra telpu, rūpīgi noslaucījuši kājas uz dezinficējošā paklāja un ar salveti notīrījuši rokas, aiz abpusēji virināmām durvīm apmeklētāji nokļūst kafejnīcas minku paradīzē - gaišā, mājīgā telpā ar skatuvei līdzīgu paaugstinājumu. Kaķu tēma telpā ir dominējošā - minkas attēloti mākslinieces Ilzes Krastiņas fifīgajos zīmējumos uz sienām, kaķu attēli ir uz spilveniem, krūzītēm, loga stikliem, te ir kaķu statuetītes, fotogrāfijas rāmīšos un vēl daudz kas cits.

Pirms kafejnīcas atvēršanas tās galvenie varoņi - četri vienkārši Latvijas kaķi Besa, Cipis, Nīče un Melnīte - laiskojas savās guļvietās, pa logu vēro ielu un garāmgājējus, kacinās savā starpā.

Kaķi te jau jūtas kā mājās. Diemžēl piektais atvestais kaķis - rudais Donžuāns - nebija gatavs mainīt laukus pret dzīvi galvaspilsētā. Rudulim nepatika ne telpa, ne daudzie cilvēki, un runcis atgriezās mājās - dzīvnieku aizsardzības biedrībā Ķepu ķepā. Viņa vieta kafejnīcā joprojām ir vakanta. Laura smej - pavasara svaigumam pašreizējā pelēki balti melnajā Minka Cat Cafe kaķu krāsu paletē tiešām derētu ruds runcis.

Četriem izredzētajiem minkām te ērtības kā pieczvaigžņu hotelī - katram sava guļvieta un vēl vairākas pēc pašu izvēles - uz dīvāniem, krēsliem vai apmeklētājiem klēpī, traukos profesionālā kaķu barība Specific, ko sponsorē firma Dimela Veta Latvija, pa logiem panorāma uz Āgenskalnu, ir sava tualetes telpa. Minkām kafejnīcā ir gana rotaļu un izklaides. Pašlaik top plauktiņi un gaisa tilts, lai kaķi varētu pastaigāties arī «septītajās debesīs».

Āgenskalna kafejnīcas minkas, kurus līdz tam liktenis nebūt nebija žēlojis, nav zaudējuši ticību cilvēkiem, ir komunikabli, alkst glāstu. Arī kafejnīcas personāls ir īpašs - visi dzīvniekmīļi. Viesmīlei Kristai pašai savi četri kaķi, viņa smej, ka Minka Cat Cafe jūtoties kā mājās, nevis darbā. Krista novērojusi - kafejnīcā nereti ierodas omes ar mazbērniem vai vecāki ar savām atvasēm, kas te pirmoreiz dzīvē noglāsta kaķi!

Minka Cat Cafe izveidojusi mājaslapu portālā Facebook. Cilvēki tajā interesējas, vai kafejnīcu drīkst apmeklēt ar saviem kaķiem un suņiem. Laura smejas - mīļā miera labad to gan ne! Pašu mājdzīvnieki lai paliek mājās, šeit saimnieko tikai Minka Cat Cafe kaķi.

No 1. aprīļa kafejnīca strādā jau no pulksten divpadsmitiem. Iespējams, pēc apmeklētāju vēlēšanās tā sāks darbu pat vēl agrāk. Tas atkarīgs no kaķu noskaņojuma - galvenais, lai viņi justos labi un nenogurtu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?