Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Vieni zobi, bet trīs diagnozes

Zobārsti melo! Šādi apgalvo šovasar Vācijā izdotā grāmata, kas apkopo desmit populārākos maldus, ko zobārsti stāsta pacientiem cerībā gūt lielāku peļņu. Lai novērtētu situāciju pašmāju zobārstniecībā, Diena veica eksperimentu - apmeklēja trīs konsultācijas dažādās zobārstu praksēs Rīgā. Pārsteidzošas izrādījās dažādās diagnozes - vienā zobārstniecībā atklāj vienu caurumu, citā - trīs, bet vēl kādā - nevienu.

Dienas aptaujātie stomatoloģijas nozares speciālisti lielu pārsteigumu par eksperimenta rezultātiem neizrādīja, jo katrā zobārstniecībā izmantotā diagnostikas metode atšķiras. Pirmā konsultācija notika Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Stomatoloģijas institūtā, kur diagnozi nosaka klīniski, proti, ārste, izmantojot vien dažus palīginstrumentus, attiecīgu apgaismojumu un pašas acis, atklāja vienu caurumu, kuru piedāvāja uzreiz arī salabot. Otrā konsultācijas vieta ir zobārstniecības prakse Velk un ārstē, tur kā diagnostikas metodi ārsts izmanto lāzeriekārtu un dažu minūšu laikā konstatē trīs caurumus divos zobos. Trešajā praksē, kas atrodas medicīnas centrā ARS, līdzīgi kā pirmajā, sākotnēji zobārste diagnozi noteica vien klīniski, tomēr diagnozes apstiprināšanai pacienti vēl nosūtīja uz rentgenu, kurā neatklāja nevienu caurumu.

«Klīniskā izmeklēšana ir vislētākais diagnostikas veids un tiek izmantots kā pamatmetode daudzus gadu simteņus,» skaidro RSU docente Sandra Bērziņa. Kā vienīgo iespējamo šīs metodes trūkumu viņa norāda zobārsta pieredzi un zināšanas. Tāpēc šo metodi esot ieteicams apvienot ar rentgenoloģisko izmeklēšanu, kas ir ļoti precīza. Kā Dienai paskaidroja RSU Zobārstniecības un sejas ķirurģijas centra direktors Andis Paeglītis, rentgena aparātam ir jābūt pieejamam ikvienā zobārstniecībā. Tomēr tā izmantošana diagnostikā neesot obligāta, proti, zobārsts pats pieņem lēmumu, vai to izmantot vai ne. Tāpēc neesot pareizi apgalvot, ka kāda no izmantotajām metodēm nav bijusi pareiza, vien metodes ir bijušas dažādas.

Arī lāzera izmantošana diagnostikā ir atļauta, tomēr, kā atzīst aptaujātie praktiķi, tā nav viena no iecienītākajām metodēm zobārstniecībā Latvijā. «Šī metode parāda jebkuru demineralizētu virsmu, bet neparāda, cik dziļš ir bojājums,» komentāru sniedz docente S. Bērziņa. Viņa paskaidro, ka ar lāzeru noteiktais bojājums var būt izveidojies vien emaljā un pastāv iespēja, ka zoba virsma, to attiecīgi kopjot, atjaunojas (remineralizējas) un plombēšana var izpalikt. Arī Latvijas Zobārstu asociācijas (LZA) viceprezidente Anda Brinkmane ir līdzīgās domās. «Tā [lāzerdiagnostika] nav pamatmetode. Ja tā būtu, tad gan Amerika, gan Vācija tik strādātu ar to,» viņa skaidri nosaka.

Eksperimenta gaitā noskaidrojās, ka ne visi zobārsti brīdina pacientus par iespējamajām negatīvajām sekām, kas var rasties pēc zobu balināšanas. A. Brinkmane uzskata, ka tas neesot pareizi, jo, lai arī zobu balināšana ir katra pacienta individuālā lieta, zobārstam būtu jābrīdina par iespējamiem par un pret.

Novērtējot kopējo situāciju, A. Brinkmane norāda - lai arī pacientei tika konstatētas trīs diagnozes, pārkāpumus nevienā gadījumā nevarētu konstatēt, jo visas izmantotās diagnostikas metodes ir atzītas un likumīgas. Viņa arī norāda, ka LZA līdz šim nav saņēmusi nevienu līdzīgu sūdzību.

Arī sūdzību skaits par zobārstniecības nozari Latvijā nav liels. Pēc Veselības inspekcijas Dienai sniegtajiem datiem, šogad deviņos mēnešos no kopā iesniegtajām 910 sūdzībām par zobārstniecību un zobu protezēšanu saņemti vien 27 iesniegumi, no kuriem tikai deviņi atzīti par pamatotiem. Biežākās sūdzības esot par zobu protezēšanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

10 zobārstu melu

Kariess nav ārstējams
Zobu tīrīšana novērš kariesu
Ikvienam ir regulāri
jāapmeklē zobārsts
Zobu tīrīšana ar profesionāliem līdzekļiem pasargā no kariesa un periodontīta
Zobu tīrīšana ar zobu diegu pasargā no starpzobu kariesa
Zobu labošana (plombēšana) pasargā no kariesa
Balinošās un baltinošās zobu pastas ir nekaitīgas
Zobu skaits ar vecumu samazinās
Kariess un periodontīts nav novēršams
Gudrības zobi spēj deformēt priekšējos zobus

Avosts: Vācijā publicēta grāmata Zobārstu meli (Zahnarztlᅢᄐgen)

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?