Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 16. oktobris
Daiga, Dinija, Dinārs

Vienotībai atpakaļceļa vairs nav

No Jaunā laika kā premjera partijas un Vienotības sabiedrība sagaida spēju mainīties un skaidru valsts attīstības piedāvājumu. Par to Jaunā laika kopsapulcē sestdien runāja JL līdere Solvita Āboltiņa, kura sacīja: «Mums kā premjera partijai ir jābūt izlēmīgākiem, uzstājīgākiem un pārliecinātākiem par savu rīcību.

Mēs nedrīkstam piekāpties koalīcijas partneriem un izdabāt atsevišķu personu vēlmēm tik tālu, ka pašu biedri vairs netic mūsu spējai īstenot savus principus.» Kongresa uzdevums bija pieņemt vēsturisko lēmumu par iesaistīšanos _Vienotības_ partijas veidošanā un dibināšanā, taču tajā liela uzmanība tika veltīta arī darbam valdībā.

Ja 9. Saeimā, kad Valdis Dombrovskis kā krīzes valdības premjers pēc Tautas partijas aiziešanas no koalīcijas bija spiests strādāt ar mazākuma valdību, tad tagad situācija ir cita. V. Dombrovskis un Vienotība uzvarēja Saeimas vēlēšanās, kas ir apstiprinājums tam, ka vēlētāji atbalstīja viņa valdības darbu un tas ir mandāts izlēmīgākai rīcībai. Pēc vēlēšanām arī ir izveidota stabila koalīcija ar Zaļo un Zemnieku savienību. No S. Āboltiņas teiktā varēja secināt, ka līdz ar to ir pienācis laiks mainīties.

Kamēr sabiedrība, iespējams, no premjera gaidīja, kad viņš beidzot vienam no Zaļo un Zemnieku savienības līderiem Aivaram Lembergam demonstrēs, kurš ir īstais valdības vadītājs, uz Ventspils mēra paziņojumiem noreaģēja finanšu ministrs Andris Vilks. Viņš aģentūrai LETA salīdzināja A. Lembergu ar «Minhauzenu no Ventspils, kas ir muldēšanas čempions, kuru neviens vairs nevar pārsniegt». A. Lembergs iepriekš bija Finanšu ministriju nodēvējis par «Latvijas ekonomiskās politikas kapraci». Finanšu ministrs norādījis uz sarežģīto sadarbību ar ZZS, kas noraidījusi priekšlikumus par izdevumu samazināšanu, kā dēļ valdībai nācies celt nodokļus.

Par to kopsapulcē runāja ekonomikas ministrs Artis Kampars, kurš atzina: «Es vairs neesmu gatavs piekāpties Zaļo un Zemnieku savienībai.» Ministrs piedāvāja premjeram vai viņa pilnvarotam ministram uzņemties reformu vadību un kontroli, piedāvājot skaidru un sabiedrībai saprotamu reformu plānu, tā sagatavošanā iesaistot «labākos Latvijas prātus». A. Kampars ierosināja nākotnē runāt nevis par konsolidāciju, bet attīstību. Arī Saeimas frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis apņēmies būt bargāks - ja ZZS neatbalstīšot Vienotības izvirzīto tiesībsarga kandidāti Anitu Kovaļevsku, tas būšot koalīcijas līguma pārkāpums, «un sekas būs neizbēgamas». V. Dombrovskis, raksturojot attiecības ar ZZS, izmantoja vārdu «pārbaudījums», taču atzina, ka spēku samērs koalīcijā faktiski ir līdzvērtīgs.

Kopsapulces uzdevums bija pieņemt lēmumu par Vienotības partijas izveidi jau šogad. Tas nozīmēs Jaunā laika likvidāciju. Secinot, ka atpakaļceļa vairs nav, ar pārliecinošu vairākumu tas tika atbalstīts. V. Dombrovskis atgādināja, ka Igaunijā, kuru bieži pieminam kā labo piemēru, premjera pārstāvētajā Reformu partijā ir vairāk nekā 7000 biedru. Taču delegāti arī konstatēja, ka partneriem ir atšķirīga izpratne, kā JL, Pilsoniskā savienība un Sabiedrība citai politikai iekļaujas jaunajā partijā. Par to liecināja arī PS līdera Ģirta Valda Kristovska uzruna, kurā viņš aicināja nebūt tuvredzīgiem, paziņojot, ka Vienotība tiek veidota uz Jaunā laika bāzes un ka sabiedrotos var iegūt, veidojot uzticamas attiecības. Viņaprāt, politiskā pārspēka lietošana vai apšaubāmu iniciatīvu pieteikšana varot būt būtisks šķērslis.

«Saistības politikā ir jāuzņemas labprātīgi,» teica Ģ. V. Kristovskis. Viņa sacītajā bija bažas, vai partneri citus neapspēlēs. JL uzskata, ka, vēlot jaunās partijas valdi, vairs nevar pielietot partiju kvotas, kas negarantētu valdē visu partneru līdzvērtīgu pārstāvniecību. Kad PS priekšsēdis kopsapulci jau bija atstājis, Edgars Jaunups pieļāva kompromisu, izmantojot daļēju kvotu principu, lai uz valdi varētu pretendēt cilvēki, kas tagad nav vēl nevienā politiskajā spēkā. Taču Olafs Pulks piedāvāja vēl vienkāršāku risinājumu - noteikt Vienotības partijas dibināšanas kongresa datumu līdzīgi kā «kuģa vai vilciena atiešanas laiku - tie, kas atnāk, tie arī aizbrauc, bet ticiet man, ka kuģis būs pārpildīts». Jau 12. martā notiek visu trīs Vienotības partiju kopīga Rīgas nodaļas dibināšana. E. Jaunups arī informēja, ka martā atkal sāks darboties Vienotības atklātais birojs, kāds bija pirms vēlēšanām, bet šoreiz tas būs Vecrīgā. Nākamgad šādi biroji būšot arī reģionos. Tāpat 300 000 eksemplāru tiks izdota Vienotības avīze.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?