Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Zatlera atvadas samijas ar politiku

Vairāki tūkstoši cilvēku svētdienas vakarā pēc Valsts prezidenta Valda Zatlera aicinājuma pulcējās Kokneses novada Likteņdārzā, kura patrons ir pats prezidents, uz pasākumu Tas vārds, kam spēks. Lai gan notikušā pasākumā daudzi saskata V. Zatlera politisko platformu pirms gaidāmajām Saeimas ārkārtas vēlēšanām, sanākušie cilvēki savās uzrunās pauda arī plašāku kontekstu - vajadzību pēc valstiskām pārmaiņām, par ko runāja gan pats V. Zatlers, gan sapulcējušies Latvijas inteliģences pārstāvji.

Atklājot pasākumu, sarīkojuma režisors Uģis Brikmanis, citējot trimdas dzejnieku Gunāru Saliņu, norādīja: «Mēs nākam atjaunot ticību, ka neesam vēl miruši.» Viņš arī uzsvēra, ka no šīs dienas vēstures annālēs paliks ieraksts, ka atjaunotās Latvijas trešais prezidents Zatlers pulcinājis tautu, lai to uzrunātu.

Cilvēku pūlī Diena sastapa arī vairākus politiķus, tostarp dažus Vienotības pārstāvjus: Veiko Spolīti, Janīnu Kursīti un Ingmāru Čaklo, kā arī vienu no LSDSP līderiem Jāni Dineviču, kurš Dienai sacīja, ka šis pasākums vēsta par potenciāli spēcīga spēka rašanos. Starp klātesošajiem bija pamanāma arī Elīna Egle, kura nākamnedēļ paziņos par savu iespējamo dalību Valda Zatlera partijā un šodien atteicās sniegt jebkādus komentārus.

Dienas uzrunātie cilvēki atzina, ka ieradušies šeit pieminēt savus represijās zaudētos tuviniekus, kā arī izrādīt cieņu prezidentam Valdim Zatleram. Viņi arī norādīja, ka varētu atbalstīt V. Zatlera partiju, ja tāda tiks nodibināta, tomēr nepieciešams izvērtēt, kāda būs viņa savāktā komanda. «Varētu atbalstīt Zatlera partiju, kaut gan visu laiku esmu atbalstījusi Vienotību. Būs grūti izšķirties,» sacīja pensionāre Valda Staprāne. Anita un Elvīra Rimicānes Dienai sacīja, ka ieradušās atsveicināties no prezidenta V. Zatlera, jo viņš tautai ir devis cerību, ka kaut kas varētu mainīties uz labo pusi. Elvīra Rimicāne līdz šim atbalstījusi Zaļo un Zemnieku savienību, taču nu jūtas vīlusies, tāpēc varētu atbalstīt arī Valda Zatlera partiju. «Atbalstīšu, ja viņš savāks komandu, kas domātu par tautu, nevis savu maku,» sacīja E. Rimicāne.

V. Zatlers uz skatuves kāpa divas reizes. Sākumā viņš pateicās visiem, kas, spītējot laika apstākļiem, ieradušies Likteņdārzā, uzsverot, ka šī vieta, kas sākusies no viena cilvēka Viļa Vītola sapņa, pamazām liekot kopā katra cilvēka ieguldījumu, tiek veidota. «Un tā, soli pa solim liekot kopā mūsu domas pie domas, vārdus pie vārda un arī darbus pie darba, mēs veidojam savu likteni,» pauda V. Zatlers. Savukārt otrajā reizē viņš pateicās koncerta dalībniekiem. «Vislielākais ieguvums, ko es ieguvu šovakar, ir cerība - caur jums ir sācies ceļš uz godīgu Latviju,» norādīja V. Zatlers.

Latvijas Tautas frontes pirmais priekšsēdētājs Dainis Īvāns, uzrunājot klātesošos Likteņdārzā, norādīja, ka pietiks valdīt melnajiem kraukļiem, bet ir jānāk Antiņam. «Pietiks melnajiem kraukļiem valdīt un saukties par gudrajiem brāļiem [..] Ir jānāk Antiņam. Antiņam jānāk ar savu dziesmu, ar savu pārliecību,» aicināja D. Īvāns.

Dzejniece Liāna Langa uzrunā sacīja, ka patlaban finanses kļuvušas par visu lietu mērauklu, visu pārējo izstumjot. Pēc viņas domām, vairs nepietiks vien ar dziedāšanu un dejošanu, bet tuvākajā nākotnē vislielākā nozīme būs tam, vai sabiedrība spēs apzināties katra individuālā lēmuma atbildību. Viņa aicināja līdz ar pašcieņu atgūt arī nozagto valsti un demokrātiju.

Kinorežisors Jānis Streičs šo dienu nodēvēja par svētku dienu, savukārt Valda Zatlera pēdējo soli - rosināt Saeimas atlaišanu - par varonīgu. «Jūs parādījāt sevi kā vīru ar mugurkaulu [..] Jūsu pēdējais izšķirīgais solis ir aicinājums mums domāt,» norādīja J. Streičs, uzsverot, ka vispirms jāsaprot, kas mēs, latvieši, paši esam. Savukārt dzejniece un dramaturģe Māra Zālīte nolasīja visiem Latvijas oligarhiem, «pašpasludinātiem ķēniņiem, lieliem un maziem, veltītu dzejoli - Balādi par kareivi».

Reklāmists Ēriks Stendzinieks, kurš gan pasākumā nepiedalījās, sarunā ar Dienu to komentēja kritiski: «Viņa nodomi rīkojot šo pasākumu manis pēc var būt vistīrākie, bet, ja kārtējo reizi parādās tie cilvēki, hroniskie atmodas nesēji, kā, piemēram, Māra Zālīte, kas jau kuro reizi aicina Antiņu sakaut sliktos spēkus, tad man metas šķērmi.» Viņš arī pauda: «Tā jau ir normāli, ka prezidenti atvadās, bet nedomāju, ka tik normāli bija atlaist Saeimu, jo tagad tas ir priekšvēlēšanu laiks.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nevajag ar mani sarunāties!

Dziedātāja Zemfira (48) iestājas pret karu, ironizē par savu ārvalstu aģentes statusu, neļaus sevi apklusināt un jau 13. oktobrī atkal uzstāsies Rīgā.

Met ko mezdams, apdomā galu

Ik pa laikam Latvijā veiktajās aptaujās kā vislielākais vides drauds tiek minēti tieši atkritumi dabā. Esam aktīvi dažādu talku un atkritumu vākšanas akciju dalībnieki, un tieši atkritumu šķiro...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?