Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Piektdiena, 27. decembris
Inita, Elmārs, Helmārs

Zviedru noslēpums sudraba fabrikā

Skaidrs, ka, dodoties uz starptautisku konferenci, ja vien vakarā ir plānotas vakariņas, organizatori tajās centīsies jūs gastronomiski, konceptuāli vai dizainiski pārsteigt. Šajā solī ir ietverta viesmīlība un sirsnīga ambīcija. Tieši tā man gadījās Stokholmā. Restorānam AG Stokholmas Kungsholmen rajonā nav nedz lielu skatlogu, nedz spožas izkārtnes, bet tam ir viena no labākajām reputācijām. 2011. gadā bijušajā sudraba fabrikā atvērto Restorānu AG (tāpēc nosaukumā AG) mēdz saukt par gaļas ēdāju paradīzi.

Vieglā ziemas pastaigā pa sniegotu ielu 10 minūšu laikā no centra Vasagatan sasniedzam «it kā» vienkāršu īres namu ar nelielu plāksni pie durvīm. Vispirms pa kāpnēm uz leju, tad uz trešo stāvu, un - voila! - esam klāt. Atverot durvis, nonākam pilnīgā pretstatā kāpņu ēnainajai un klusajai videi - gaišs, trokšņains, mutuļojošs, pārpildīts. Tas nav restorāns ar baltiem galdautiem, pieklusinātu mūziku un oficiantiem, kas mīkstiem soļiem pienes ēdienu. Te viss notiek tempā. Vispirms mūs novirza uz garderobi, tad bāra daļā - gaidām savus galdiņus. Restorānā pie galda sēž ilgākais 2,5 stundas, tad jādod vieta nākamajiem. Gaidot mielojamies ar visdažādākajām tapām (lielas, gaļīgas olīvas, artišoki, anšovi, Parmas šķiņķis, asi mazi marinēti gurķīši - viss garšīgs), sabļaustāmies (jo citādi nevar), dzeram vīnu. Sākam vērot interjeru - sienas ir noklātas ar baltām nelielām flīzēm gluži kā slimnīcā, nekā lieka, bet šai vietai piestāv. Centrā izmēra ziņā iespaidīgs stikla vīna skapis. Zinātāji sāk komentēt - esot viss, ko sirds var vēlēties no kvalitatīva vīna piedāvājuma. Un vēl, protams, gaļas skapis - arī aiz stikla durvīm, paldies dievam. Pienācis laiks sēsties pie galda. Tapas un vīns ir rosinājis apetīti. Gaļas ēdājiem tiešām ir izvēle - ēdienkarte nav pārlieku gara, tomēr tajā ir gan steiks, gan antrekots, gan filejas, cūkas un teļa ribas, gaļa nākusi no bioloģiskām saimniecībām Zviedrijā, kā arī smalkiem gaļas lopu audzēšanas reģioniem Anglijā, Francijā un Spānijā. Neesmu aizrautīga gaļēdāja, tomēr jāatzīst, tas, ko garšoju, bija tiešām mutē kūstošs, lai arī joprojām izteikti sarkanā krāsā. Kā papildinājums nāk dārzeņi, kartupeļi - katra gaumei atbilstoši. Porcijās uz šķīvja atnesa tikai steiku, pārējiem, piemēram, sagatavota sagriezta fileja, ko katrs tad pēc vēlēšanās liek uz šķīvja. Darīts! Saldēdienā mums atnes divus lielus šķīvjus - uz viena mīksta škololādes kūka, uz otra - putots saldais krējums. Porcējam paši - cik, nu kuram vēl vēderā vietas. Kafija, vīns, un 2,5 stundas aizskrējušas, nākamie jau gaida galdiņu.

Šis ir dārgs restorāns, pamatēdiens maksās starp 70-100 EUR, tomēr katru dienu jau uz tādu restorānu neiet. Aizbraucot uz jaunu vietu (ko nu laikam retais teiks par tuvo Stokholmu), vienmēr vērts izbaudīt ko īpašu. Restorāns AG noteikti nav «zviedru virtuves» paraugstunda, tomēr vismaz man - pozitīvs atklājums Stokholmā. Vairāk par restorānu - www.restaurangag.se.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?