Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā -2 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Eiropa pret netīro naudu

Septiņās Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs – Beļģijā, Īrijā, Kiprā, Luksemburgā, Maltā, Nīderlandē un Ungārijā – vērojamas tā dēvētās nodokļu oāzes jeb zemu nodokļu teritorijas pazīmes, turklāt par finanšu nozares problēmām liecina tas, ka naudas atmazgāšanas skandālos iekļuvušas pat tādas starptautiski pazīstamas, pieredzējušas bankas kā Swedbank un Danske Bank.

Šādu redzējumu ir paudis Eiropas Parlaments (EP), marta pēdējā nedēļā apstiprinot Finanšu noziegumu novēršanas īpašās komitejas, pazīstamas arī kā TAX3 komiteja, izstrādātos priekšlikumus situācijas uzlabošanai. Komitejas priekšlikumu vidū ir ieteikumi izveidot Eiropas Finanšu policiju un ES līmeņa finanšu darījumu uzraudzības un naudas atmazgāšanas novēršanas iestādi, kā arī stiprināt ES dalībvalstu politisko gribu cīņai pret finanšu noziegumiem.

Vispārējais secinājums ir tāds, ka EP finanšu noziegumus, to vidū arī naudas atmazgāšanu, ir atzinis par globālu, daudzās ES dalībvalstīs (un citur pasaulē) sastopamu problēmu, ar kuru jācīnās vienoti visai ES. Turklāt šobrīd jau tiek oficiāli atzīts, ka interneta, moderno tehnoloģiju un virtuālo risinājumu attīstība ir radījusi jaunus izaicinājumus finanšu noziegumu apkarotājiem. Patlaban vairs nopietni netiek uztverts apgalvojums, ka ēnu ekonomika izpaužas tikai ar banknotēm piebāztu, no rokas rokā ceļojošu aplokšņu veidā. "Mūsu ekonomiku savstarpējām saitēm un to digitalizācijai jāpievērš lielāka uzmanība, jo tās ietekmē nodokļu maksāšanu," atgādina EP deputāts no Čehijas Ludeks Nīdermaijers.

Ir iespējams, ka ES mērogā izsludināto cīņu pret nelikumīgiem finanšu darījumiem dalībvalstu iedzīvotāji nākotnē izjutīs divos aspektos. Pirmkārt, nodokļu jomā. Jāatceras, ka nodokļu sistēmu ierasts uzskatīt par katras dalībvalsts iekšējo lietu. Taču tagad EP deputāts no Dānijas Jepe Kofods paudis, ka "nepieciešama uzņēmumu ienākuma nodokļa minimālā likme ES līmenī", lai "apgrūtinātu netīras naudas iepludināšanu".

Otrkārt, jārēķinās ar to, ka jūtamāki var kļūt naudas plūsmu kontroles pasākumi, un te ļoti būtiska ir kontrolējošo dienestu darbinieku profesionalitāte, lai nesarežģītu dzīvi godīgajiem nodokļu maksātājiem, bet tajā pašā laikā atmaskotu rūdītos blēžus.

Ikviens aviopasažieris zina, ka lidostās ir drošības kontrole, un uztver to mierīgi, ja šī kontrole tiek īstenota korekti un racionāli, balstoties uz kritērijiem, kas ceļotājiem ir labi zināmi. Taču jebkuram kontrolējošajam dienestam ir risks iegūt sabiedrības nelabvēlību, ja tā darbinieki aizraujas ar varas demonstrēšanu, strādā neprofesionāli un neinformē par kritērijiem, kas ir kontroles pamatā. Un tas attiecas arī uz naudas plūsmu un finanšu darījumu kontroli.

Top komentāri

Pareizaisvirsraksts
P
Mēs neko nevaram izdarīt ar noziedzību, tāpēc mēs atriebsimies noziedznieku naudai. Ja miljoniem godīgo ļaužu būs stress un pazemojums - paši vainīgi... vajadzējā vairāk stučīt!!!
hmmm
h
"Beļģijā, Īrijā, Kiprā, Luksemburgā, Maltā, Nīderlandē un Ungārijā – vērojamas tā dēvētās nodokļu oāzes jeb zemu nodokļu teritorijas pazīmes" ===================================================== Uz kāda tiesiska pamata, Eiropas SOCIĀLISTI propogandē ka zemi nodokļi ir kaut kas ja ne noziedzīgs, tad amorāls? Nepastāv tāda lieta kā ofšori! Pastāv suverēnas valstis, kurās ir zemas nodokļu likmes, jo tiek uzskatīts, ka valsts aparātam nav jābūt parāk lielam. Sociālisti uzskata, ka valstij jājaucas visur kur vien var un tāpēc plēš nost lielsu nodokļus. Uz kāda pamata sociālisti vēlas sodīt brīvo sabiedrību?
prokurors Vioriks
p
jā jā, tās septiņas oāzes ir vainīgas, he he he
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Leiena: Krievija fokusē hibrīduzbrukumus pret Somiju

Krievija tagad fokusē savus hibrīduzbrukumus pret Somiju, izmantojot nelegālos imigrantus, lai destabilizētu šo valsti, piektdien paziņojusi Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē