Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā 0 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija
Skaidrs, ka pašreizējā ekonomiskā, pasaules un vēl vesela virkne citu kārtību ir sevi izsmēlušas

Laiks savā ziņā ir pagriezts atpakaļ

Pastāv iespēja, ka Covid-19 pandēmijai, neraugoties uz tās izraisītajām globāla mēroga negatīvajām sekām, it īpaši tautsaimniecībai, stratēģiski var izrādīties arī nosacīti pozitīvs efekts.

Runa šajā gadījumā ir par globālajām ģeopolitiskajām un ekonomiskajām pretrunām, kuras pandēmijas priekšvakarā bija sasniegušas atklāti sprādzienbīstamus apmērus. Šīs pretrunas, protams, nekur nav pazudušas, tomēr Covid-19 savā ziņā ir pagriezis laiku atpakaļ, dodot iespēju novērst vismaz daļu no iepriekš pieļautajām kļūdām, kā arī nodrošinot papildu laiku jauna attiecību modeļa izstrādāšanai.

Pandēmija ir sakritusi ar brīdi, kad gan pasaule kopumā, gan tā dēvētie kolektīvie rietumi atsevišķi atrodas uzreiz vairāku cita citu savstarpēji pastiprinošu krīžu sākuma stadijās. Tas attiecas vienlīdz gan uz ekonomiku, gan dažāda līmeņa politiskajiem procesiem un globālo ģeopolitiku kopumā. Neraugoties uz centieniem to noliegt, ir skaidrs, ka pašreizējā ekonomiskā, pasaules un vēl vesela virkne citu kārtību ir sevi izsmēlušas vai vismaz kļuvušas slikti samērojamas ar realitāti.

Principā situāciju var salīdzināt ar stāvokli, piemēram, Eiropā Pirmā pasaules kara priekšvakarā vai PSRS tās pēdējos pastāvēšanas gados. Lai arī oficiāli tiek apgalvots, ka viss ir kārtībā, faktiski vairākumam vai vismaz ievērojamai daļai planētas iedzīvotāju ir skaidrs, ka pašreizējā lietu kārtība ir atklāti iluzora un jebkurā brīdī var sabrukt kā kāršu namiņš.

Lielākā vai mazākā mērā, taču ir iezīmējies arī risinājums – tā dēvētā daudzpolārā pasaules kārtība. Praksē tas nozīmē sadalīšanos lielvaru kontrolētās ietekmes un tehnoloģiskajās zonās, kuras būs lielā mērā pašpietiekamas un ar konkurentiem sadarbosies vien nepieciešamā minimuma robežās. Arī šāda kārtība, protams, nebūs mūžīga, tomēr alternatīvas ir daudz neiepriecinošākas – vai nu vispārējs krahs, vai arī militāri konflikti starp lielvalstīm ar iespēju atsviest visu civilizāciju atpakaļ akmens laikmetā.

Vienlaikus arī šeit pastāv vairākas būtiskas problēmas. Pirmkārt, ātras fundamentālas izmaiņas nav iespējamas bez iespaidīgām negatīvām sekām visiem iesaistītajiem, otrkārt – esošie centieni sastopas ar grandiozu nosacīto globālistu  pretestību, galvenokārt tāpēc, ka pēdējiem tiešām ir ko zaudēt.

Visbeidzot – arī pat samērā lēnas izmaiņas neizbēgami ietekmē ekonomiku, it īpaši rietumvalstīs, kuras līdz šim ir bijušas galvenās dividenžu saņēmējas no pašreizējās kārtības. Un tādās valstīs kā Ķīna, Indija vai Krievija daudzpolaritātes aizstāvji redz gaismu tuneļa galā un attiecīgi arī mērķi, turpretim Rietumiem iespējamās pārmaiņas sola nevis ieguvumus, bet gan zaudējumus.

Covid-19 pandēmijas izraisītais tautsaimniecības kritums savukārt rada situāciju, kad par primāro kļūst ekonomikas glābšana, būtiska ir arī starptautiska sadarbība slimības izplatības apturēšanai. Dažu tuvāko gadu laikā šiem faktoriem vismaz teorētiski vajadzētu mazināt globālo spriedzi. Cits jautājums, cik lielā mērā lielvaras un to politiskās elites ir gatavas izmantot šo iespēju.

Top komentāri

Logičeskijs
L
Atpakaļejošs datums - iespēja nokārtot daudzas lietas, kas citādi ir nokavētas.
Irlielāmērāticams
I
ka ir vismaz viens pozitīvs efekts - nabadzība liks aizmirst "zaļo " elku pielūgšanu un Grētas Tūnbergas murgojumi nav un nebūs vairs politikās dienas kārtības aktualitāte Nr1. Par to ir prieks. Kaut ātrāk sabruktu arī citas uz smiltīm celtās kroplās būves!
Aldis
A
Zaļās idejas viešana dzīvē ir pat aizvainojošs pašakums. Visu saīsinu, šeit komentāri, nevis ekspertu forumi... Kaut vai par elektro auto. Ja ne Latvijā, tomēr kaut kur citur, valdība neatsakās no spiediena palielināšanas uz saviem iedzīvotājiem, gādāt sev elektro auto. ?... Kā Orbāns teica par Briseli, tie tur dzīvo savā burbulī... Viņš neteica, uzpūstajā burbulī, bet domājot par augstajām birokrātijām, tas uzpūstais burbulis, nāk prātā. Tātad uz esošajiem, nodokļi tiek paaugstināti drastiski. Atņemot iedzīvotājiem jau tā, naudu, turklāt, saspīlētas situācijas apstākļos. Puslīdz normāls elektro auto maksā vidēji 40 000. Nepirksiet taču Nissanu, kuram nav pilnvērtīgas bateriju temperatūras regulēšanas, par 30 000 naudiņu... Pirmkārt, no kurienes, iedzīvotājiem, tādas brīvas naudas, gādāt sev elektro auto? Otrkārt, eksperti stāsta, brīdina, bateriju mūžs ir īss. Tāpat kā, lasīju, neviens nesagaida uz ceļiem, braukājot Teslas vecākas par desmit gadiem... Par to, valdības klusē...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē