Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Dženifere Vorsa. Izsauciet vecmāti!

Apgāds Zvaigzne ABC laidis klajā uz patiesiem notikumiem balstīto Dženiferes Vorsas romānu Izsauciet vecmāti!, kas vēsta par dzīvi Londonas trūcīgākajā daļā 20. gadsimta 50. gados.

Latvijas skatītājiem grāmatas varoņi nav sveši – tie iepazīti un iemīļoti BBC daudzsēriju mākslas filmā, ko jūlijā atkal varēs vērot LTV 1. Divdesmit trīs gadus vecā Dženifere Vorsa, tikko apguvusi vecmātes arodu, atstāj dzimtās mājas ērtības un pārceļas uz dzīvi Nonāta namā. Tas ir klosteris, kas atrodas nabadzīgākajā Londonas daļā Īstendā, un jau pirmajā vakarā jaunā meitene saprot, ka šeit viss ir citādi, nekā viņa iedomājusies.

Pēckara Londonas realitāte ir skarba: bordeļi, bandu sadursmes, metilspirta dzērāji, bumbu sagrauti dzīvojamie rajoni. Taču uz šī drūmā fona vēl jo vairāk izgaismojas drosme un sirsnība, rūpes un gādība, kas – līdzās neskaitāmām šokējošām epizodēm – pieder pie vecmāšu ikdienas. Jaunā Dženija iepazīst daudzas kolorītas personības: drosmīgās un sirsnīgās mūķenes, ar kurām dzīvo zem viena jumta, sievieti ar divdesmit četriem bērniem, kura nerunā ne vārda angliski, prostitūtas, dokerus un daudzus citus, kuru dzīve ilustrē ne tik spožās, tomēr fascinējošās Londonas vēstures lappuses.

Grāmatu Dženifere Vorsa sarakstīja 2002. gadā, reaģējot uz plašsaziņas līdzekļos izskanējušo apgalvojumu, ka vecmātes nav pārstāvētas literatūrā. Dženifere nolēma pastāstīt par šo arodu vienkārši, sirsnīgi un cilvēkiem saprotami, par pamatu ņemot savu jaunības darba pieredzi. Vorsas autentiskā balss, humora izjūta un vērīgais skatījums uz dzīves norisēm drīz vien pēc darba iznākšanas padarīja to par bestselleru.

Izsauciet vecmāti! ir aizkustinošs, personisks un smalkjūtīgs stāsts par dzīves lielajiem notikumiem – dzimšanu un nāvi. Vorsa dokumentē pasauli, kura šobrīd ir mainījusies līdz nepazīšanai, taču cilvēciskais siltums un līdzcietība, kas caurauž viņas stāstījumu, pārsniedz laika robežas. Šī brīnišķīgi sarakstītā un aizkustinošā grāmata uzrunās gan sievietes, kas pašas ir mātes, gan ikvienu, kuram ir māte.

No angļu valodas tulkojusi Sintija Zariņa.

Grāmata būs pieejama arī elektroniskajā versijā

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja