Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +4 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Frančesko Bonami. Es arī tā mācētu

Izdevniecība Neputns laidusi klajā slavenā itāļu kuratora Frančesko Bonami grāmatu Es arī tā mācētu, informēja apgāda pārstāve Dace Krecere.

"Šī grāmata ir visiem tiem, kuri noraugās uz mākslu, īsti nezinādami, ko ar to iesākt, taču arī bez īpašām antipātijām: tā vēršas pie tiem, kas mēdz teikt: "Es jau no tā neko daudz nesaprotu," un neapzinās, ka nevajag būt lietpratējam, lai izbaudītu mākslas darbu, – pietiek ar atvērtu prātu," - tā Frančesko Bonami, itāļu kurators, mākslas kritiķis un vairāku grāmatu autors.

Grāmata Es arī tā mācētu ir savā ziņā vienkāršs un visaptverošs mākslas ceļvedis. Frančesko Bonami 33 īsās nodaļās piedāvā savu 20. gadsimta mākslas un mākslinieku izlasi, kura veidota gana drosmīgi un nesaudzīgi. Tāds ir arī Bonami izteiksmes veids, rakstot viņš neslēpj ne sajūsmu, ne nepatiku pret kādu no māksliniekiem. Par to liecina jau satura rādītājs, kur dzēlīgie un asprātīgie nodaļu nosaukumi ļauj nojaust gan mākslinieku, gan Bonami spriedumu. Tā Marsels Dišāns atrodams nodaļā Jau gatavs, Džeksons Poloks – Izšļāktu krāsu nesasmelsi, Demjens Hērsts – Mušu valdnieks, bet Fernando Botero – Botero epidēmija. Lai gan Bonami grāmatu iecerējis tiem, kuri tikko sākuši iepazīt mākslas pasauli, tā būs pārsteidzoša lasāmviela arī pieredzējušiem mākslas pazinējiem.

Bonami raksta: "Nākamajās nodaļās necentīšos nodemonstrēt, ka esmu zinošāks par jums, es tikai stāstīšu jums to, ko zinu un ko domāju par to, ko zinu. Bet jums pašiem vajadzēs atmodināt savu zinātkāri un aizrautību, lai man piekristu vai varbūt lai nokritizētu to, ko būsiet no šīm lappusēm uzzinājuši. Māksla nav nekāds dievs, bet kaut kas ļoti cilvēcisks. Tai netuvojas ar iniciācijas rituāliem, un kritiķi nav tās priesteri. Kritiķis ir tāds pats cilvēks kā jūs, cilvēks, kurš zinātkāri un kaislību padarījis par savu amatu. (..) Ceru, ka beigās būsiet iemācījušies vismaz divas lietas: domāt paši ar savu galvu un baudīt mākslu, kas spēj jums izraisīt visspēcīgākās emocijas."

Frančesko Bonami (1955) ir slavens itāļu kurators, mākslas kritiķis un vairāku grāmatu autors. Kopš 1987. gada piedalās dažādos projektos visā pasaulē, tostarp kā izstāžu kurators 2. Santafē biennālē, 50. Venēcijas mākslas biennāle, Manifesta 3, Vitnijas biennālē un citos. Bijis redaktors žurnālā Flash Art International, vecākais kurators Čikāgas Laikmetīgās mākslas muzejā, mākslinieciskais direktors Fondazione Pitti Discovery. Pašlaik Fondazione Sandretto Re Rebaudengo Goda direktors.

No itāļu valodas tulkojusi Dace Meiere, redaktors - Arturs Hansons, māksliniece - Dita Pence.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja