Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +2 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Ilze Eņģele. Sektors 18-08

Apgādā Zvaigzne ABC klajā nācis rakstnieces Ilzies Eņģeles darbs Sektors 18-08, fantastikas romāns, kurā atrodamas paralēles ar mūsdienām, stāstot par jauniešiem un viņu problēmām, lielajā dzīvē ienākot, informēja izdevniecības pārstāve Kristīne Ilziņa.

Rakstniece Ilze Enģele ar jaunāko darbu atgriežas pie savas “pirmās mīlestības”  – fantastikas žanra. Tikko izdotais romāns Sektors 18-08 ir noformēts zilos toņos, un vāka ilustrācija daudziem lasītājiem atsauks atmiņā hrestomātisko Andreja Tarkovska filmu Solaris, taču Sektors 18-08 ir paredzēts vispirms jauniešiem un piedzīvojumu fantastikas cienītājiem.

Ilze Eņģele attēlo pasauli, kurā valda miers un idille. Tomēr, kaut gan šī ir nākotnes pasaule, jaunieši tajā ir tikpat pārgalvīgi kā visos laikos, un pārgalvībai mēdz būt nopietnas sekas. Pieci tikko skolas gaitas beiguši puiši un meitenes pret savu gribu nokļūst kosmosa kreiserī, kuram jāveic bīstama glābšanas misija: kā jau paredzams, viss beidzas ar to, ka bezbēdīgā kompānija ir spiesta šajā misijā piedalīties. Ceļojums izplatījumā pamazām izvēršas neparedzamā piedzīvojumā, taču galvenais tajā nav vis dēkas (kaut gan arī tādu netrūkst), bet gan varoņu savstarpējo attiecību samezglojumi, kuri, visiem uzturoties kopējā ierobežotā telpā, kļūst īpaši akūti. Uzglūn arī ārējas briesmas: līdz šim dzīvojuši bezrūpīgi un grūtības sastapuši tikai virtuālās spēlēs, tagad jaunieši sastapsies ar tādu civilizāciju pārstāvjiem, kuri nāk no pavisam citādām pasaulēm – tādām, kurās nevalda miers un daiļās mākslas, bet kari un brutalitāte. Taču pats grūtākais viņu uzdevums, protams, būs pieaugt un iemācīties uzņemties atbildību par pateikto un izdarīto – un tas var izrādīties krietni grūtāk nekā vadīt zvaigžņu kuģi...

Kā jau tas fantastikas žanrā pieņemts, vēstot par nākotni un moderno tehnoloģiju sasniegumiem, autori bieži patiesībā runā par tagadni un risina būtiskas mūsdienu cilvēka psiholoģiskās problēmas – un arī Ilzes Eņģeles darbs šajā ziņā nav izņēmums, jo tajā autore diskutē gan par tradicionālo sadursmi starp dabu un kultūru, gan par mūsu attiecībām ar “svešo” un nesaprotamo. Tomēr romānā netrūkst arī asprātīgu dialogu, romantikas un autorei raksturīgās sievišķīgās vērības pret detaļām.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja