Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Inga Jēruma. Ilze Vazdika. Saldā katorga

Apgādā Zvaigzne ABC klajā nākusi Ingas Jērumas grāmata Ilze Vazdika. Saldā katorga, veltīta Dailes teātra aktrisei viņas 2013. gadā svinētajā dzīves un darba jubilejā, informēja izdevniecības pārstāve Vineta Tropiņa.

"Nāku no Ilzes dzīvokļa, plecos man ir mugursoma, pilna ar preses izdevumiem un izgriezumiem no dažādu gadu laikrakstiem un žurnāliem, ko Vazdiki rūpīgi savākuši. Katrā atrodams pa kādam rakstam, kas veltīts Vilmai Lasmanei, Hermanim Vazdikam, Ilzei Vazdikai, Uldim Vazdikam un Raimondai Vazdikai. Mājās uzlieku šo bagātību uz svariem – astoņi kilogrami un 480 grami. "Un tik daudz sver pieci mūži mākslā?" jautāju sev. Izlikti uz papīra – jā." - tā grāmatas Ilze Vazdika. Saldā katorga ievadā raksta autore.

Teātra un televīzijas skatītāju iemīļotās aktrises dzīve nav viņas dzīve vien. Ilze Vazdika ir daļa no stipras, talantīgas un draudzīgas aktieru ģimenes un arī krāšņs zieds Dailes teātra talantu dārzā. Ar patiesu interesi, iejūtību un apbrīnojamu spalvas vieglumu Inga Jēruma raksturo gan Dailes teātra vēstures lappuses, gan leģendāro teātra personību – Eduarda Smiļģa, Ērikas Ferdas un citu – atstāto skatuves mākslas mantojumu, gan Vazdiku dzimtas likteņgaitas, skaistās nospēlētās lomas un bieži vētrainos dzīves līkločus.

Daudziem teātra apmeklētājiem, iespējams, Ilzes Vazdikas vārds saistās galvenokārt ar raksturlomām: viņa vienmēr ir bijusi nedaudz "savrup" no pārējās Dailes teātra zvaigžņu plejādes. Arī Inga Jēruma vienam no grāmatā ievietotajiem attēliem devusi parakstu Savrupgājēja. Taču nevar noliegt, ka pēdējo gadu laikā Ilze Vazdika spēlējusi daudz skaistu un nozīmīgu lomu, turklāt nereti tieši tagad teātrī ir noslogota vairāk nekā jaunībā.

Televīzijas skatītāji viņu vislabāk pazīst kā Mildu no seriāla UgunsGrēks, taču Ilzes lomu sarakstā ir gan Raiņa Zane un Laimdota, gan Ibsena Solveiga, gan Blaumaņa Trīne, gan kolorītā Edīte izrādē Sievietes, sievietes, gan lomas izrādēs Zemes nodoklis, Pirmā grēka līcis, Raudupiete, Vējiem līdzi un ne tikai tās...

Par daudzajām nospēlētajām lomām Ilze Vazdika ir dāsni saņēmusi skatītāju mīlestību un profesionāļu atzinību, kā arī apbalvojumus – no Spēlmaņu nakts balvas līdz pat Triju Zvaigžņu ordenim.

Grāmatas autore Inga Jēruma – literāte un žurnāliste, kura, pati būdama viena no tā sauktajiem "teātra bērniem" un labi pazīdama mūsdienu teātra vidi un aizkulises, ir strādājusi par žurnālisti izdevumā Teātra Vēstnesis, kā arī rakstījusi un publicējusi vairākas grāmatas par teātra un kino ļaudīm Latvijā. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja