Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

KDi lasi: Ar nopietnām ambīcijām

Šajās dienās Laikmetīgās mākslas centrs kim? svin piecu gadu jubileju. Spožu starptautisku ekonomisko izglītību guvusī Zane Čulkstēna ir kim? dzinulis kopš tā rašanās brīža

Jau piecus gadus darbojas Laikmetīgās mākslas centrs kim? – klusi, neatlaidīgi, fanātiski. Pēc sava statusa šī institūcija ir sabiedriska organizācija, biedrība, un tās dzinējs ir Zane Čulkstēna – ar izcilu racionālu prātu un apbrīnojamām komunikācijas spējām apveltīta jauna sieviete, kura spoži varētu realizēties ekonomiski daudz pateicīgākās nozarēs nekā laikmetīgā māksla Latvijā. Zane ir studējusi gan "zviedros" – Rīgas Ekonomikas augstskolā, gan ar Fulbraita stipendiju izglītojusies vienā no prestižākajām ASV universitātēm – Kolumbijas Universitātē Ņujorkā, kurā īpaši specializējusies mākslas menedžmentā.

Kim? ir institūcija, kas pirms pieciem gadiem radās no nekurienes, jā, savulaik īpašā Kultūras ministrijas labvēlības zonā. Kopš tā laika daudz kas ir mainījies – taču kim? joprojām darbojas. Turklāt pērnā spožā Latvijas ekspozīcija Venēcijas biennālē bija kim? veidota. Kā tu vērtē, kas ir kim? Latvijas mākslas ainavā?

Mūsu ambīcijas ir tikai palielinājušās. Tas, kādu vietu ieņemam Latvijas mākslas vidē, mums pašlaik ir sekundārs jautājums. Esam izdomājuši, ka gribam uzlikt Latviju uz pasaules kartes laikmetīgās mākslas jomā. Protams, Latvijā ir vairākas institūcijas, kas ļoti godprātīgi ir strādājušas ar laikmetīgo mākslu, taču Latvijas laikmetīgā māksla pasaules kontekstā joprojām ir melnais caurums. Pateicoties mūsu ļoti aktīvajai pēdējo gadu darbībai, kim? nu jau pazīst liela daļa nozīmīgo mākslas institūciju pasaulē. Kopš pagājušā gada mēs aktīvi rīkojam izstādes ārpus Latvijas, pēdējā gada laikā mums ārzemēs ir bijušas astoņas izstādes. To gan Latvijā neviens īpaši nepiefiksē un šad tad uzdod jautājumu, ar ko kim? nodarbojas veselas trīsarpus meitenes.

Ar ko tad nodarbojas trīsarpus meitenes, ar kādiem līdzekļiem šīs meitenes "uzturi"?

Meitenes katru gadu uzraksta apmēram 100 projektu pieteikumu dažādiem konkursiem, mums līdz maijam jau bija sarakstīts apmēram 50 projektu. Tas ir megadarbs, ar kuru tad arī visa nauda tiek savākta pa maziem krikumiem – no projektu konkursiem, gan vietējiem, gan starptautiskiem, mūs bieži atbalsta vēstniecības, starptautiskiem projektiem mums izdodas piesaistīt partnerinstitūciju finansējumu. Maskavas mākslas muzejā Garāža tikko bija latviešu mākslinieku grupas izstāde, tā tika atklāta maija sākumā – tur pamatā bija maskaviešu finansējums. Taču, lai nonāktu līdz šādai izstādei, ir jāstrādā divi līdz trīs gadi. 

Ditas Rietumas interviju ar Laikmetīgās mākslas centra kim? dibinātāju Zani Čulkstēnu lasi 12. jūnija KDi!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Muzejs Rīgas Jūgendstila centrs svin 15 gadu jubileju

Aprīlī muzejs Rīgas Jūgendstila centrs svin piecpadsmit gadu jubileju. Tā darbības laikā izveidots plašs un daudzveidīgs krājums, pulcēts liels apmeklētāju skaits un veidotas neskaitāmas i...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja