Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

KDi lasi: Bet gars dzīvo

Tekstilmāksliniece Edīte Pauls-Vīgnere jūsmo par modes un skatuves māksliniekiem vīriešiem, taču savās teatrālajās tekstilijās visvairāk rāda sievietes. Tāpēc, ka viņas ir talantīgas un spēcīgas

Viens ir iekšējais, garīgais, kurā tu dzīvo un elpo, bet otrs – tu apzinies savus gadus, māksliniece Edīte Pauls-Vīgnere saka, atrodoties uz mūža 75. jubilejas sliekšņa. Kā prelūdija jubilejas izstādei, kas būs skatāma šoruden Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, šķiet ekspozīcija Teatrālās tekstilijas, kura patlaban skatāma Dailes teātra vestibilā. Izgaismotas pustumsā, reljefās tekstilijas atdzīvojas, noslēpumaini iemirdzas un ievelk savā tēlu un krāsu pasaulē. Daudzas tapušas, domājot par leģendāro spiedzi un dejotāju Matu Hari, eksprezidenti Vairu Vīķi-Freibergu, renesanses mākslinieku Arčimboldo, modes dizaina elku Karlu Lāgerfeldu vai vienkārši kādu vārdā nenosauktu jaunu mākslinieci, cirka akrobāti un novecojušu dziedātāju ar baltu, sakrokojušos auduma seju. Šī pati pustumsā zvīļojošā pasaule turpinās arī mākslinieces dzīvoklī, kurā ciemojos, lai viņu intervētu.

Kā jūtaties, gaidot apaļo jubileju?

Mākslinieks strādā visu mūžu, un, manuprāt, tas ir stulbs jēdziens – pensionārs. Izrādās, cilvēkiem, kuri aktīvi strādā un uzņem daudz informācijas, nervu šūnas atjaunojas, tās aug kā stādiņi. Tikai nedrīkst iesūnot. Manai mammai visa seja jau bija vienās sīkās krunciņās, bet viņa teica: "Es jūtos kā piecpadsmitgadīga." Iekšā ir viss, tikai ārējais brūk, un spēki aiziet. Bet gars dzīvo! Man joprojām ir daudz ideju. Diemžēl fiziskais sagrauj. Lēnām kā ķirmis grauž un grauž. Kādreiz ar entuziasmu – un par lielu izbrīnu ārzemniekiem – radījām milzīga izmēra gobelēnus. Tagad nezinu, kā pakāpties, lai tikai piekārtu pie sienas, – bet ja nu nokritīšu no trepēm?

Savulaik Maskavā mani aizveda pie deviņdesmitgadīga cilvēka, kurš gleznoja sieviešu aktus. Gleznot viņš bija sācis tikai vecumdienās un tikai pēc iztēles, savā naivumā. Esmu dzirdējusi arī par cilvēkiem, kuri cienījamā vecumā apgūst datoru.

Ineses Lūsiņas interviju ar tekstilmākslinieci Edīti Pauls-Vīgneri lasi 23. janvāra KDi!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja