Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

KDi lasi: Tā ir lieliska dzīve

Mākslā vienmēr būs telpa cilvēkam – uzskata britu diriģents Daniels Hārdings, kurš svētdien, 25. maijā, diriģēs Londonas simfoniskā orķestra vieskoncertu Latvijas Nacionālajā operā

Nav ne jausmas, kas mani te sagaida. Es tikai zinu, ka Latvija ir ļoti muzikāla zeme, no kuras nākuši daudzi pasaulē pazīstami mūziķi. Man ir radies iespaids, ka ikviens te ir pārsteidzošs, izcils mākslinieks, – saka ievērojamais britu diriģents Daniels Hārdings, kuru šonedēļ gaidām Rīgā kopā ar Londonas simfonisko orķestri. Slavenais kolektīvs, kurš mājo Londonas Bārbikena Mākslas centrā un ir viens no vadošajiem orķestriem pasaulē, šogad svin 110 gadu jubileju un tāpat kā tā galvenais viesdiriģents Daniels Hārdings Rīgā viesosies pirmo reizi. Vieskoncertā Latvijas Nacionālajā operā, kas noslēgs Borisa un Ināras Teterevu fonda rīkoto festivālu Tête-à-Tête, skanēs romantisma laikmeta šedevri – Franča Šūberta Astotā (Nepabeigtā) simfonija un Gustava Mālera Pirmā simfonija.

Londonas simfoniskais orķestris koncertē visā pasaulē un ir līderis skaņu ierakstu apjomā un daudzveidībā – no klasikas albumiem līdz filmu Harijs Poters, Zvaigžņu kari, Karaļa runa un Supermens skaņuceliņiem. Patlaban orķestris strādā galvenā diriģenta Valerija Gergijeva un divu galveno viesdiriģentu Daniela Hārdinga un Maikla Tilsona-Tomasa vadībā. Darba tempa un vēriena dēļ Danielu Hārdingu dēvē par "ātru diriģentu". Līdztekus darbam Londonā viņš paspēj būt Zviedrijas Radio simfoniskā orķestra mākslinieciskais vadītājs, Mālera kamerorķestra galvenais diriģents, New Japan Philharmonic mākslinieciskais partneris, viņš bieži viesojas pie citiem pasaules augstākās klases orķestriem un diriģē operas iestudējumus. Mūsu saruna notika maija sākumā Parīzē, kur tajās dienās Daniels Hārdings strādāja ar Orchestre de Paris.

Vai tāds temps un slodze nav par traku?

Tas ir crazy, taču tik traks režīms turnejā ir ierasts. Ir grūti, toties ir ļoti aizraujoši katru dienu diriģēt koncertu, satikt arvien jaunus cilvēkus, ieraudzīt arvien jaunas pilsētas. Tā ir lieliska dzīve – good life!

Jūtat ziņkāri un īpašu vēlmi izpētīt vietas, kurās ierodaties pirmoreiz?

Viss notiek mežonīgi ātri: ierodos, nodiriģēju koncertu un jau nākamajā dienā esmu prom. Tad rodas sajūta, ka noteikti jāatgriežas, jo nemaz neesmu izjutis šo vietu. Tā būs arī Latvijā, kas no malas šķiet mūzikas superspēks – superpower! Tas ir satriecoši, ka jums ir tik daudz izcilu mūziķu. 

Ineses Lūsiņas interviju ar britu diriģentu Danielu Hārdingu lasi 22.maija KDi!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja