Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. jūlijs
Marta, Dita, Dite

Starptautiska ilustrāciju izstāde Izstāstīt pilsētu

Izstādē apskatāmi 20 atzītu ilustratoru darbi no Lietuvas, Latvijas, Igaunijas un Polijas. Katrs mākslinieks aicina skatītājus pavērot pilsētu dziļāk, izjust tās māksliniecisko raksturu, lasīt tās stāstus – patiesus vai iedomātus. Latviju šajā izstādē pārstāv Aleksejs Naumovs, Gundega Muzikante, Līva Ozola, Anita Paegle un Anna Vaivare.

Sabiedrības iesaistes kustība Restarts lasīšanai iedrošina cilvēkus palūkoties plašāk, ko ietver vārds lasīt. Spējam nolasīt emocijas, raugoties mākslas darbā, klausoties mūziku, vērojot deju, skatoties filmu. Ar prieku veldzējamies dabas skaņās, izjūtas rodas saklausot dažādus trokšņus, jo mēs spējam iztēloties. Iztēle ir vislielākā dāvana, bezgalīgais stāsts, ar ko apbalvots katrs lasītājs.

Ideja par izstādi Izstāstīt pilsētu radās Viļņā, kas 2023. gadā svinēja 700 gadu jubileju. Tas lika aizdomāties par to, kā pilsēta atspoguļojas bērnu literatūrā. Atklājās, ka tā nav izplatīta tēma bērnu literatūrā, vēl jo mazāk – ilustrācijās. Vēsturiski daba Baltijā tika uzskatīta par drošāku vidi, kur bērniem augt. Tā tika uztverta kā labvēlīgāka, viesmīlīgāka, sniedza patvērumu, mieru un zināšanas. Turpretī pilsētas lielākoties mākslinieki attēloja kā uztraucošas, pat bīstamas vietas. Ar šo izstādi starptautiskā mākslinieku komanda vēlējās izcelt pilsētas daudzveidīgo tēlu un uzsvērt urbānās vides nozīmi bērnu grāmatu ilustrācijā. Ilustrācijas ļauj palūkoties uz pilsētvidi no dažādiem skatu punktiem. Ko pilsēta nozīmē dažādu valstu māksliniekiem? Kā kopīga pilsēta kļūst par individualizētu pilsētu? Kas veido skaistu un drošu vidi, kur dzīvot bērnam?

Izstādes koncepcijā ir trīs tēmas: 1) pilsēta kā dzīvs organisms: dažādas ēkas (krāsas, faktūras, līnijas), ielu tīkls, transports un cilvēki, kas to visu pārvalda; 2) dzīve pilsētā: svētki un ikdienas aktivitātes (veikali, amatniecība un profesijas); 3) neatklātā pilsēta: utopiska, nezināma, daudzveidīga, noslēpumaina un vilinoša.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kur?

Latvijas Nacionālā bibliotēka, 7. st., Mūkusalas 3

Kad?

18. maijs – 10. jūnijs

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja