Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Trešdiena, 8. maijs
Staņislava, Staņislavs, Stefānija

84 gadu vecumā miris itāļu kinorežisors Etore Skola

Otrdien 84 gadu vecumā mūžībā aizgājis kinorežisors Etore Skola, kurš vairāk nekā 30 gadus bija starp vadošajām personībām Itālijas kino, ziņo mediji.

Skola nomira Romas poliklīnikā, kur viņš kopš svētdienas bija komā pēc hospitalizēšanas kardioķirurģijas nodaļā, vēstīja Itālijas prese.

Itālijas premjerministrs Mateo Renci pieminēja Skolu, sakot, ka viņš bija ekrāna "meistars ar vienlīdz neticamu un griezīgi asu spēju lasīt Itāliju, tās sabiedrību un tās piedzīvotās pārmaiņas".

Skola sāka darboties kino industrijā 1953.gadā kā scenārists, bet 1964.gadā pirmoreiz guva iespēju parādīt sevi kā režisoru ar filmu Parunāsim par sievietēm – inovatīvu darbu ar deviņām vinjetēm, kurā Vitorio Gasmans tēlo dažādus personāžus, kas pavedina sievietes.

Aptuveni 40 gadu laikā Skola režisēja 41 filmu. Starp viņa darbiem bija Oskaram nominētā 1977.gada filma Īpaša diena, kurā Marčello Mastrojanni tēlo vajātu radio žurnālistu un Sofija Lorēna iejūtas sentimentālas mājsaimnieces lomā, tiekoties trīsdesmito gadu Itālijā.

Viņš arī bija scenārists un režisors 1974.gada komēdijai-drāmai Mēs visi tik ļoti viens otru mīlējām, kurā parādīta triju Itālijas atbrīvošanā piedalījušos partizānu pēckara dzīve.

Laikraksta Corriere della Sera kinokritiķis Paolo Meregeti atzina, ka Skola bija īpatnēja "politiska" balss Itālijas pēckara kino.

Skola kā bijušais Itālijas Komunistiskās partijas biedrs pat kļuva par kultūras ministru ēnu valdībā, kuru 1989.gadā izveidoja šīs partijas līderi.

"Viņš izprata, kurp Itālija dodas, un tikai nedaudziem kinorežisoriem ir šāda izpratnes spēja," Meregeti paziņoja telekanālam Sky TG24.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mūžībā devies mākslinieks Raimonds Gabaliņš

Mūžībā aizgājis tēlnieks, gleznotājs, pedagogs Raimonds Gabaliņš (07.05.1949.- 02.05.2024.). Atvadīšanās no mākslinieka notiks 2024. gada 11. maijā plkst. 13.00, Limbiķu kapos, Grobiņas pagast...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja