Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Jaunas pasaules atklāšana

Režisors Māris Martinsons turpina japāņu sievietes dzīvesstāstu

"Šī ir trešā filma, ko es veidoju kopā ar japāņu aktrisi Kaori Momoi," par savu jaunāko pilnmetrāžas spēlfilmu Maģiskais kimono saka tās režisors Māris Martinsons, kura sadarbība ar japāņu aktrisi ir aizsākusies pirms septiņiem gadiem režisora spēlfilmā Amaija (2010), pēc kuras sekoja vēl viens viņu kopdarbs Oki – okeāna vidū (2014).

"Katra filma ir it kā tā paša stāsta, tās pašas sievietes dzīves turpinājums, lai arī cik tas liktos nesaistīti: pirmā filma norisinājās Honkongā, otrā – Losandželosā," piebilst Māris Martinsons, kurš savu aktuālo kinodarbu ir filmējis Rīgā, Rundālē un Kobē. Pirms pirmizrādes Latvijā viņš pauda pārliecību, ka šī nav pēdējā filma ar Kaori Momoi.

Pēc Skorsēzes klusēšanas

Maģiskais kimono vēsta par japāņu sievieti vārdā Keiko, kura ir pārdzīvojusi zemestrīci Kobē un vairāk nekā divdesmit gadus nespēj atsveicināties no savas pagātnes. Nokļūstot Latvijā, pilnīgi svešu cilvēku, citas vides, domāšanas un izturēšanās apstākļos, viņas dzīves sagriežas kājām gaisā. Tas ir stāsts par patiesu mīlestību, ko, lai kas arī notiktu, nekad nevar pazaudēt.

Par Kaori Momoi ekrāna partneri šajā kinodarbā ir kļuvis vēl viens japāņu aktieris – Isejs Ogata, kurš pagājušajā gadā ir piedalījies amerikāņu režisora Martina Skorsēzes spēlfilmā Klusēšana (Silence, 2016). Maģiskais kimono nav abu aktieru pirmā satikšanās kinematogrāfā. Krievu režisora Aleksandra Sokurova Saulē (Solntse, 2015) viņi atveidoja imperatoru pāri.

Līdzās japāņu aktieriem šajā filmā piedalās vairāki viņu latviešu kolēģi – Artūrs Skrastiņš, Andris Keišs, Andris Bulis un Alise Polačenko. "Man tā bija jaunas pasaules atklāšana," par sadarbību ar japāņu aktieriem stāsta Jaunā Rīgas teātra aktieris Andris Keišs, kurš viņu aktierspēli noraksturo kā netveramu, kurā gluži kā filmas nosaukumā ir kaut kas maģisks.

Starp dažādiem krastiem

Īpaša loma šajā filmā ir atvēlēta ne tikai kimono, bet arī ēdiena tēmai, kas caurvij visu kinodarbu. Māris Martinsons atzīst, ka jau scenārija rakstīšanas laikā viņš ir piesaistījis pazīstamo latviešu šefpavāru Mārtiņu Sirmo kā konsultantu. "Ar lielām grūtībām man izdevās ievilkt viņu arī kadrā," par abu sadarbības attīstības gaitu piebilst režisors.

Uz ekrāna Mārtiņš Sirmais ar Kaori Momoi satiekas kāda īpaša ēdiena gatavošanas laikā. Par vienu no galvenajām sastāvdaļām tajā kļūst kartupeļi (precīzāk izsakoties, to miziņas saceptas kā čipši – I. A.), kuri aktrisei ir kļuvuši par ļoti iecienītu un pastāvīgas pieminēšanas vērtu produktu. "Japāņiem ir negaršīgi kartupeļi, ļoti ūdeņaini," zina stāstīt latviešu šefpavārs.

Maģiskajā kimono piedalās arī populārā latviešu grupa Prāta vētra, kas uzstājas televīzijas šovā. "Filmā mēs atveidojam paši sevi," atklāj grupas bundzinieks Kaspars Roga. Šī ir pirmā reize, kad Prāta vētras dalībnieki (visi kopā) ir nokļuvuši kādā filmā, izņemot viņu pašu dokumentālo kino Prāta vētra. Starp krastiem, kas uz lielajiem ekrāniem iznāca 2015. gada rudenī.

Jāatzīmē, ka grupas ģitārists Jānis Jubalts sevi ļoti spilgti pieteica režisora Andreja Ēķa filmā Svingeri (2016), kurā viņš atveidoja rutīnas māktu pulmonologu Andri baltā «maiciņā», kurš visu atliek uz rītdienu. Par šo lomu mūziķis ir izpelnījies nomināciju Latvijas kino balvai Lielais Kristaps kategorijā Labākais aktieris otrā plāna lomā.

Neiespējamā misija

"Sākumā man šķita, ka es iepazīšu japāņus un ar laiku sapratīšu viņus arvien labāk un labāk – kļūšu par japanologu," smejoties stāsta Māris Martinsons, kurš savā kinodarbā turpina tilta būvēšanu starp Rietumiem un Austrumiem. "Bet, jo vairāk tu viņus iepazīsti, jo vairāk saproti, ka tas ir pilnīgi neiespējami, jo viņi var tevi pārsteigt nesagatavotu uz līdzenas vietas," teic režisors.

Maģiskā kimono uzņemšana tika uzsākta 2015. gada augustā un turpinājās līdz oktobrim. Šis kinodarbs ir tapis kā Latvijas un Japānas kopražojums, kuru ir producējušas divas kompānijas: Krukfilms un Loaded films. Šī gada 24. jūnijā šis kinodarbs ir piedzīvojis jau savu pirmizrādi Japānā un joprojām tiek izrādīts kinoteātros, norāda Māris Martinsons.

Filma Maģiskais kimono būs skatāma lielākajos Latvijas kinoteātros no 1. decembra.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja