Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Piektdiena, 5. jūlijs
Edīte, Esmeralda, Andžejs, Andžs

Kā es iemācījos smieties par dzīvi

Pasaules filmu festivāls izgaismo komisko elementu kino

No 25. līdz 29. aprīlim kinoteātros Kino Bize un KSuns norisināsies 5. Pasaules filmu festivāls, kura šīgada vadmotīvs ir Komiskais nodoms jeb Kā es pārstāju krist depresijā dokumentālo filmu dēļ un iemācījos smieties par dzīvi. "Pārsvarā dokumentālais kino tiek uztverts kā ļoti nopietns un informatīvs žanrs," paskaidro viena no organizatorēm – Kino Bize pārstāve Ieva Lange.

Šīgada festivāls būs veltīts humoram un komēdijas elementiem dokumentālā kino saturā un uzbūvē. "Šī programma nav paredzēta tam, lai izklaidētu skatītāju un liktu viņam smieties visas filmas garumā. Tie ir audiovizuāli vēstījumi, kuru varoņi izmanto asprātīgas stratēģijas savā ikdienas dzīvē, vai filmas, kuru radīšanā autori ir jokojuši ar audiovizuālajiem paņēmieniem, no kuriem viens no būtiskākajiem ir montāža," paskaidro Kino Bize pārstāve. Par festivāla atklāšanas darbu ir izvēlēta dokumentālā filma ar izteiksmīgo nosaukumu Dragans Vende – Rietumberlīne jeb Kā Trabants iekaroja Rietumberlīni un izpostīja mana tēvoča karaļvalsti (2014).

Gandrīz pēc ikvienas festivāla filmas noskatīšanās ir paredzētas jautājumu un atbilžu sesijas ar to veidotājiem klātienē vai Skype video tiešsaistē, uz ko organizatori ir likuši ļoti lielu akcentu. "Tā ir iespēja skatītājiem aprunāties ar režisoriem, kā šīs filmas ir tapušas, kā viņu ieraudzītais sasaucas ar autoru iecerēto, un uzzināt, kas ir noticis ar attēlotajiem varoņiem pēc šo filmu uzņemšanas," norāda Ieva Lange un piebilst, ka šogad uz Latviju atbrauks iepriekš nebijis liels skaits režisoru. Festivālā notiks arī divas lekcijas – serbu režisora Borisa Mitiča stāstījums Realitāti atvairošie smiekli un Beļģijā dzīvojošā režisora Rubena Vermērša meistarklase, kurā viņš plašāk dalīsies savā komēdijas uzņemšanas pieredzē.

Īpaša vieta ir atvēlēta Rumānijas kino, kuram veltītā programma ir veidota sadarbībā ar dokumentālo filmu festivālu Astra Film, kas jau 25 gadus notiek Transilvānijas pilsētā Sibiu. Viena no dokumentālajām filmām ir Planēta Petrila (2016), kas ir stāsts par mākslinieku un bijušo ogļraci Jonu Barbu, kurš vēlas saglabāt Petrilas ogļu raktuves kā kultūras mantojuma pieminekli. "Tā iekļaujas plašākā tēmā par to, kā Rumānijas vidienē iznīkst rūpniecība un kā tas ietekmē pilsētas, kuras ir balstītas to darbībā," akcentē Kino Bize pārstāve. Šajā programmā ir iekļauta arī festivāla Astra Film dibinātāja Dumitru Budralas godalgotā dokumentālā filma Eža lāsts (2004).

Savukārt Pasaules filmu festivālā Rīgā šogad tiks izrādīta arī Latvijas kinoklasiķa Aivara Freimaņa daiļrade, godinot viņu kā režisoru ar izcilu humora izjūtu.

Sīkāk – Kinobize.lv un Kinogalerija.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja