Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Kam tiks Zelta Anna?

Ar ieceļošanu trešajā desmitgadē šodien, 27. septembrī Kaņepes Kultūras centrā tika atklāts Rīgas starptautiskais filmu festivāls 2Annas, kurš šogad norisināsies jau 21. reizi.

"Reaģējot uz aktuālajiem pasaules notikumiem, šīgada tēma ir Klejotāji, kuras ietvaros tiks pētīta cilvēku migrācija, integrācija un no tā izrietošā kultūru dažādība, norāda festivāla organizatori, kuri ir sarūpējuši kino svētkus sešu dienu garumā.

Festivāla laikā norisināsies Starptautiskais un Baltijas valstu īsfilmu konkurss, kuram šogad pieteikti gandrīz uz pusi vairāk darbu nekā pērn (kopumā – 2170). Labākās no šīm īsfilmām tiks izrādītas vienpadsmit tematiskos seansos, un tās sacentīsies par galveno balvu jeb Zelta Annu, kuru Latvijas pārstāvji ir izpelnījušies divas reizes – Didzis Eglītis par Sērkociņiem 2007. gadā un brāļi Raitis un Lauris Ābeles par savu darbu Kastrāts kuilis 2014. gadā.

Pasaule šodien

Šīgada festivālā ir iekļautas arī vietējo un ārvalstu kuratoru veidotas fokusa programmas, kurās zem vienas tēmas lietussarga apvienotas vairākas īsfilmas. Viena no tām būs Amerika šodien!, kurā saduras policijas brutalitāte, jauna pilsonisko tiesību kustība un dziļas nesaskaņas imigrācijas, ieroču kontroles un terorisma jautājumos. 2Annas pievērsīsies arī ebreju un latviešu klejotājiem, kultūru sadursmēm un citām tēmām.

Savukārt programmas Bailes saēd dvēseli uzmanības centrā ir pazīstamā vācu režisora Rainera Vernera Fasbindera 1974. gada filma, kura ir tikpat aktuāla kā toreiz. Tas ir stāsts par vientuļas atraitnes attiecībām ar divdesmit piecus gadus jaunāku viesstrādnieku no Marokas. "Abu romantiskās attiecības noved pie kāzām, par kurām apkārtējie ir neizpratnē. Pēkšņi Emmija ir kļuvusi par "ārzemnieka padauzu"," atklāj kuratore Laima Graždanoviča (jāatzīmē, ka šo darbu Valmieras teātrī iestudēs režisore Māra Ķimele).

Čaplina imigrants

Katru gadu 2Annas piedāvā noskatīties kādu īpašu kino klasikas darbu. Šogad tā būs leģendārā angļu komiķa Čārlija Čaplina īsfilma Imigrants (The Immigrant, 1917), kuras galvenais varonis pārcieš izaicinājumu pilnu ceļojumu un iekuļas nepatikšanās, līdzko ierodas Amerikā. Šo darbu dzīvajā priekšnesumā apskaņos flautiste Agnija Abramova, pianists Matīss Repsis un sitaminstrumentu mākslinieks Migels Hernandess no Latīņamerikas.

Šajās dienās varēs noskatīties Eiropas Kinoakadēmijas apbalvotos sasniegumus un Oberhauzenas īsfilmu festivāla darbus, kā arī piedalīties dažādās diskusijās un sarunās, industrijas dienā Filmu izplatīšanas forums un citos īpašajos pasākumos. Par galveno 2Annu notikumu norises vietu šogad ir izvēlēts Kaņepes Kultūras centrs, taču kino seansus varēs baudīt arī divos kinoteātros – Kino Bize un K.Suns. Tas norisināsies līdz 2. oktobrim.

Ar Rīgas starptautiskā filmu festivāla programmu var iepazīties interneta vietnē www.2annas.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja