Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Sagatavojiet popkornu!

Režisore Laila Pakalniņa uzņem spēlfilmu Spogulī pēc brāļu Grimmu pasakas motīviem par mūsdienu cilvēku aizraušanos ar sevi un selfijiem. Pirmizrāde paredzēta 2020. gadā

Spogulīt, spogulīt, pasaki tā: kura šai zemē visskaistākā? – brāļu Grimmu pasaka par Sniegbaltīti vairāk nekā pirms astoņdesmit gadiem iedvesmoja Voltu Disneju radīt leģendāro animācijas filmu Sniegbaltīte un septiņi rūķīši (1937), kas apbūra skatītājus un atvēra jaunus plašumus animācijas kino attīstībai. Tieši ar šādu pamatojumu Volts Disnejs kā producents no aktrises Šērlijas Templas rokām saņēma ASV Kinoakadēmijas goda balvu – vienu lielu un septiņas mazas Oskara statuetes.

Novatorisku un eksperimentālu pieeju kinovalodai piedāvās ar režisore Laila Pakalniņa, kuru 1812. gadā pirmoreiz publicētā pasaka (jeb ļaunās pamātes nemitīgā spoguļošanās brīnumspogulī) ir pamudinājusi radīt pilnmetrāžas spēlfilmu Spogulī, kas norisinās mūsdienu pasaulē ar tajā valdošo cilvēku apsēstību ar sevi un pašfoto. Šis kinodarbs tiek uzņemts selfiju stilistikā, it kā varoņi to būtu filmējuši ar savu mobilu telefonu.

"Teiksmainā operatora un aktieru mijiedarbība šeit pārvērtīsies gandrīz vai mehāniskā savienošanas sistēmā," Nacionālā kino centra organizētajā bērniem un jauniešiem domāto spēlfilmu projektu prezentācijas pasākumā norādīja šī kinodarba operators Gints Bērziņš. Šķietamā vienkāršība ir prasījusi pamatīgu sagatavošanās darbu. Tās radīšanai ir vajadzīga gan speciāla filmēšanas tehnika, gan detalizēts mizanscēnu plāns.

 

Piecdesmit bērpiju

Spēlfilma Spogulī vēstīs par krosfita treneri, kura ģimenē piedzimst meita. "Sniegbaltītes mamma drīz vien nomira, un viņas tētis apprecēja centīgu krosfitisti, kura varēja izpildīt piecdesmit bērpiju. Sniegbaltīte auga, un pēkšņi izrādījās, ka viņa var izpildīt piecdesmit trīs," topošā kinodarba dramaturģisko samezglojumu ieskicē režisore, kura nesen ir atgriezusies no savas jaunākās dokumentālās filmas Karote pasaules pirmizrādes Karlovi Varu festivālā.

Bērpijs ir vingrinājums, kurā ir jāpietupstas, jāpiepumpējas un jāpalecas. Jau pagājušā gadsimta četrdesmitajos gados to ir izmantojuši Amerikas Savienoto Valstu Bruņotie spēki, lai pārbaudītu jauniesaucamo fizisko sagatavotību. Galvenās lomas šajā sportiskajā kinodarbā atveidos jaunā dejotāja Madlēna Valdberga, aktieris Lauris Dzelzītis un baleta prīma Elza Leimane. Septiņu rūķīšu lomās būs redzami Latvijas labākie ielu vingrotāji, parkūristi, velotriāla sportists un spēkavīrs.

 

Ar oriģinālo garšu

Šī gada februārī ir tikušas uzņemtas spēlfilmai Spogulī nepieciešamās ziemas epizodes, un pēc neliela pārtraukuma jūlija otrajā nedēļā ir sācies vasaras filmēšanas periods, kas kopumā ilgs divdesmit četras dienas Rīgā un tās apkārtnē. Viena no epizodēm tika uzņemta Andrejostas teritorijā netālu no Peldošās darbnīcas Nr. 659. Padzirdējis baumas, ka Sniegbaltīte ir dzīva, krosfita treneris dodas viņu meklēt, satiek mežā jūrniekus un attopas uz kuģa, kas tuvojas zemei.

Te tā ir! – zili balta skaistule ar nosaukumu Līva, uz kuras pienākšanu kā uz kino skatīšanos ir sapulcējušies daudzi interesenti, kurus atveido brīvprātīgie masu skatu dalībnieki (katrs no viņiem tiek iemūžināts īpašajā spēlfilmas fotopašportretu galerijā, ko veido aktieru atlases aģentūra Casting Bridge). Viņi ieņem savas vietas tam paredzētajos krēslos un tiek pie piepildītām popkorna tūtām ar uzrakstu Original Taste. "Visu neapēdiet, lai paliek kadram!" piebilst viens no filmēšanas grupas dalībniekiem.

 

Tūlīt būs lietus

Pagājušajā svētdienā filmēšanas grupa pārvietojās no vienas vietas uz otru. To vidū bija strūklaka iepretim Rīgas Stradiņa universitātes Nukleārās medicīnas klīnikai Pārdaugavā. Tur tiek uzņemta epizode ar Gati Gāgu, kura varonis ļaujas makšķerēšanas aktam. "Kā es mīlu zivis," saka viņa atveidotais jūrnieks ar adītu cepurīti galvā, lūkojoties sava mobilā telefona kamerā, fonā paliek gan makšķere, gan pasakas izšķirošie notikumi – stikla zārka (zorba bumbas) vešana uz taksometra jumta.

Savukārt dienas noslēgumā visa filmēšanas grupa pārceļas uz lietotu riepu kalniem zem skaidrām vakara debesīm. "Lietus jau tuvojas!" ziņo režisores pirmā asistente Madara Dišlere. Gluži kā rakstnieka Alana Aleksandra Milna slavenās grāmatas varonis Kristofers Robins, kurš pēc Vinnija Pūka lūguma staigāja ap koku ar lietussargu rokā un runāja par nokrišņu tuvošanos. Par to liecina arī brīvprātīgo masu skatu dalībnieku ieģērbšana dzeltenos lietusmēteļos un viņu pašu līdzpaņemtajos zābakos, it kā vienojoties kopīgā dziesmā: "Ai-ja-jā, tūlīt būs lietus!" Un tiešām ir.

Uzņemšanas process turpināsies līdz 11. augustam, kad tiks sarīkotas Sniegbaltītes un viņas izredzētā kāzas. Spoilers! Tas nebūs princis. Arī šajā svinīgajā pasākumā būs vajadzīga brīvprātīgo masu skatu dalībnieku palīdzība. Tā būs nepieciešama arī 19. un 23. jūlijā, kad tiek aicināti vīrieši, kas var izpildīt ne vienu vien bērpiju. Lai pieteiktos, jāraksta uz epastu [email protected] ar atzīmi Casting Bridge. Vēstulē ir jānorāda vārds, uzvārds, vecums, telefona numurs, vēlamā filmēšanas diena vai dienas un jāpievieno savs foto.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja