Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Skorsēzes ļaunās ielas un labie puiši

Savu sesto jubileju kinoteātris Kino Bize atzīmē ar amerikāņu režisora Mārtina Skorsēzes retrospekciju.

Tā iesāksies piektdien, 7. decembrī, plkst. 19 ar krimināldrāmu Ļaunās ielas/Mean Streets (1973) – mazbudžeta filmu, kurā gandrīz puse no naudas tika iztērēta skaņu celiņam. Tās toni uzdeva meiteņu grupas The Ronettes kompozīcija Be My Baby. Galvenās lomas šajā kinolentē atveidoja aktieri Hārvijs Keitels un Roberts de Niro, kuram tā bija pirmā sadarbība ar Mārtinu Skorsēzi. Stāsts par Ņujorkas itāļu kvartāla jaunatnes dzīvi kļuva par pagrieziena punktu trīsdesmit gadu slieksni sasniegušā režisora daiļradē.

Pēc šī panākuma sekoja filmas Alise šeit vairs nedzīvo/Alice Doesn’t Live Here Anymore (1974) un Taksists/Taxi Driver (1976), kura Kannu kinofestivālā ieguva Zelta palmas zaru. Atšķirībā no Laura Reinika varoņa jaunākajā Māra Martinsona kinodarbā Jaungada taksometrs Roberta de Niro varonis piedāvā krietni skarbāku taksista tēlu. Viņš atveido Vjetnamas kara veterānu, kurš strādā par taksometra vadītāju Ņujorkā un kurā gruzd agresivitāte pret apkārtējo pasauli, kas uzliesmo asiņainā slaktiņā. Šī filma izpelnījās četras Amerikas Kinoakadēmijas balvas Oskars nominācijas, tajā skaitā četrpadsmitgadīgajai Džodijai Fosterei par otrā plāna lomu.

Šajā amerikāņu režisora retrospekcijā iekļautas arī kinolentes Komēdijas karalis/The King of Comedy (1982) un Pēc darba/After Hours (1985), kas Mārtinam Skorsēzem atnesa otro panākumu Kannu kinofestivālā, kurā viņš saņēma balvu par labāko režiju, un ļauj skatītājiem iepazīt viņa daiļrades daudzpusību. Divi jaunākie kinodarbi šajā programmā ir filmas Labie puiši/Goodfellas (1990) pēc rakstnieka Nikolasa Pilegi grāmatas motīviem par noziedznieku Henriju Hillu un viņa draugiem un Baiļu rags/Cape Fear (1991), kuras radītas vairāk nekā desmit gadu pirms Mārtina Skorsēzes un Leonardo di Kaprio sadarbības ēras sākuma. Šie kinodarbi piedāvā atkalredzēšanos ar Roberto de Niro.

Filma Baiļu rags ir stāsts par advokātu Semu Boudenu, kurš pirms četrpadsmit gadiem aizstāvējis Maksu Keidiju apsūdzības lietā par jaunas sievietes izvarošanu. Nozieguma šausmināts, advokāts ir paslēpis pierādījumus. Pēc atbrīvošanas no cietuma Makss Keidijs uzmeklē Semu Boudenu, lai atriebtos. Tas ir 1962. gadā tapušas kinolentes rimeiks. Toreiz advokāta lomu atveidoja Gregorijs Peks. Viņš ir piedalījies arī 1991. gada filmā, kas kļuva par viņa pēdējo darbu uz lielajiem ekrāniem. Ieeja uz Mārtina Skorsēzes retrospekcijas seansiem bez maksas. Vēlams iepriekš rezervēt sev vietu, rakstot uz e-pastu [email protected]. Pilna programma: www.kinobize.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja